Njemačka policija uhapsila je navodnog zavjerenika hemijskih napada

Njemacka policija
30 komentara

32-godišnji iranski državljanin priveden je u Njemačkoj zbog navodne terorističke zavjere, objavili su u nedjelju sigurnosni zvaničnici te zemlje. Još jedna osoba, za koju se navodi da je brat osumnjičenog, takođe je zadržana u istrazi.

Njih dvojica su privedeni tokom noći u gradu Kastrop-Rauksel na sjeverozapadu Njemačke, u blizini Diseldorfa, rekli su zvaničnici.

Čovjek je “osumnjičen da je pripremio ozbiljan nasilni čin kojim je ugrozila državu navodno nabavkom cijanida i ricina za izvršenje napada motiviranog islamistima”, navodi se u zajedničkom saopćenju javnog tužilaštva u Dizeldorfu i policije.

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da njena zemlja “i dalje direktna meta islamističkih terorističkih organizacija”, dodajući da su “islamistički usamljeni počinioci još jedna velika opasnost”.

Njemački mediji slikali su forenzičare koji nose zaštitna odijela kako iznose dokaze iz kuće osumnjičenog i nakon toga ih pregledavaju u gradskoj vatrogasnoj službi. Međutim, nikakvi stvarni toksini nisu pronađeni, rekao je za Reuters portparol javnog tužilaštva u Dizeldorfu. Nije odmah poznato koliko je osumnjičeni napredovao u svojim planovima i da li je odabrao tačnu metu za potencijalni napad.

Pritvaranja i pretresi su izvršeni nakon što su vlasti dobile “ozbiljnu dojavu koja je navela policiju da interveniše iste noći”, rekao je ministar unutrašnjih poslova savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija Herbert Reul, a citira agencija DPA.

“Vlasti sada istražuju punom brzinom”, dodao je Reul.

Tužioci u Diseldorfu potvrdili su da je dojava došla iz SAD-a, ali nisu precizirali, dok je tabloid Bild objavio da su njemačke vlasti o terorističkoj zavjeri obaviještene od strane Federalnog istražnog biroa (FBI).

Hemijski NapadIranski Državljaninnjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Da,da..poznato je kako shiia islamisti izvode napade po svijetu.niposto to nisu sunitski islamisti,sponzorirani od saudijaca i(uvijek slabo)praceni od strane obavještajnih službi.usput,kako stoji istraga oko pokušaja drzavnog udara u Njemačkoj,razotkrivena od strane tajnih službi?jel itko vise vjeruje u te gluposti?hvala.

tihobl
1 godina prije

Međutim, nikakvi stvarni toksini nisu pronađeni…

Najznacajnija recenica u tekstu. Ko je ne primjeti nastavice pratiti priredbu.

Amar
1 godina prije

Njemci zele da skrenu paznju sa astronomski visokih cijena i neuspjeha u ukrajini.

Max
1 godina prije

Sad će za to optužitiIranske vlasti i to bez osnove.

tuf
1 godina prije

Dobili “ozbiljnu dojavu” od FBI-a, da nije možda ipak stigla iz Mossada? Pretpostavljam da u nedostatku fizičkih dokaza (toksini nisu pronađeni) oslanjanje bude bilo na digitalnim podacima koji se u novom vrlom svijetu itekako lako mogu podmetnuti. Ne znam da li je uhićeni imao zlih namjera, ali znam da bilo tko od nas može završiti uhićen i procesuiran na isti ovakav način.

alexosijek
1 godina prije

Kako tako brzo obave uhićenja navodnog iranskog “terorista” bez dokaza…dok za Nord Stream Pipeline i dizanje u zrak iste, najveći civilni teroristički udar na svijetu, ne da nemaju dokaza, nema niti osumljičenih, niti uhićenja…ustvari, to kao da se uopće nije niti dogodilo?? Kada su MSM rekli nešto o tome u zadnje vrijeme??
A Iranci baš nemaju nekih teških i loših misli prema Njemačkoj, čak što više stotine godina surađuju i posluju sa Nijemcima, čak je trebala biti izgrađena i pruga tamo prije 1.svjetskog rata zbog nafte…a u zadnje vrijeme sve tehnološke inovacije u Iranu su većinom njemačke proizvodnje….
Ne da je to samo odvlačenje pažnje, to je bezobrazluk…ima jedan poznanik na Floridi i vodi podcast sa milijunima pregleda…on kao klinac je sa roditeljima emigrirao/pobjegao iz Irana u Ameriku…baš me zanima kako će on to komentirati…lp

tata mata
1 godina prije

i zbog toga imamo razlog povecanog pracenja , kontrole , jacanje drzavnog aparata , zabrana , stvaranje straha……idealno za povratak gestapa

Karma
1 godina prije

Da nije tija cijepit malu djecu protiv covid prehlade?

Karma
1 godina prije

Eu tone a mi citamo gluposti po novinama.

Rimtutituki
1 godina prije

Nusta nadjeno kod njih,iranci,nidze veze,dok za nordstream2 ima dokaza,ali jajca malena,prpa,strah

Ingerman
1 godina prije

Radi se o sunitskom muslimanu. Bar sam ja tako procitao. Nisu u Iranu samo šiti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI