Njemačka potpisala dugoročni energetski sporazum sa SAD

LNG
46 komentara

Njemačka je potpisala dugoročni ugovor o uvozu tečnog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a u pokušaju da osigura opskrbu energijom dok se odvikava od isporuka iz Rusije.

Dvadesetogodišnji ugovor potpisan je u četvrtak između njemačke kompanije Securing Energy for Europe (SEFE) i američke firme Venture Global LNG. Uvoznik gasa SEFE je ranije bio podružnica ruskog energetskog giganta Gazproma, a bio je poznat kao Gazprom Germania.

Novi sporazum će Berlinu osigurati 2,25 milijuna tona LNG-a godišnje. Također će Venture Global postati najveći njemački dobavljač LNG-a, s ukupnih 4,25 milijuna tona LNG-a godišnje (mtpa), saopćila je kompanija.

“Venture Global je oduševljen što započinje strateško partnerstvo sa SEFE-om, što našu kompaniju čini najvećim dugoročnim dobavljačem LNG-a za Njemačku”, rekao je izvršni direktor Mike Sabel, koji je opisao SEFE kao ključnog američkog saveznika.

Venture Global će isporučiti super-hlađeno gorivo iz svog projekta LNG Calcasieu Pass 2 (CP2) SEFE podružnici Wingas. Izgradnja CP2 predviđena je za kasnije ove godine, a očekuje se da će terminal imati kapacitet od 20 milijuna mt godišnje LNG-a.

„Udruživanjem snaga s Venture Global LNG, SEFE čini još jedan važan korak u našoj misiji da osiguramo energiju za njemačke i europske kupce i zadovoljimo potrebe za energijom u regionu“, rekao je izvršni direktor SEFE Egbert Laege.

Prije sukoba u Ukrajini, najveća ekonomija EU podmirivala je do 40% svoje potražnje gasom iz Rusije. Berlin je prošle godine smanjio svoje oslanjanje na gorivo iz zemlje pod sankcijama tako što ga je zamijenio uvozom LNG-a iz SAD-a i Bliskog istoka.

Njemačka trenutno prima LNG preko plutajućih terminala u Wilhelmshavenu, Lubminu i Brunsbuttelu. Ubrzo gradi vlastitu infrastrukturu kako bi zamijenila ruske isporuke prirodnog gasa. U ožujku je poslanik Bundestaga Andrej Hunko upozorio na pretjerano oslanjanje na LNG iz SAD-a, za koji je tvrdio da je „daleko skuplji i gori s ekološke tačke gledišta“.

Hunko je upozorio da je Njemačka debelo platila za prošlogodišnje eksplozije na plinovodima Sjeverni tok, koji su isporučivali jeftin prirodni gas iz Rusije. Sabotaža rute pretvorila je ovisnost Njemačke o ruskom prirodnom gasu u ovisnost o LNG-u iz SAD-a, tvrdi političar.

LGNnjemačkarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Pita li se šta narod kojem će isporučivati taj plin 5x skuplje?

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

“Stavljam Ukrajinu na prvo mjesto, bez obzira što moji njemački birači misle ili koliko im je težak život”
ministrica vanjskih poslova Annalena Burbock

P.S.
Annalena, rekli ste da vas svi pitaju gdje je Ukrajina… Šta im kažete?!?
Blizu Baltičkog mora…
Otkud vam to?!?
Od Liz Truss… Ona vam je bila u Oxfordu.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Scholz je blizu najvećeg uspjeha u životu…

“Njemačka bi mogla biti prisiljena smanjiti ili čak zatvoriti industrijske kapacitete ako se ukrajinski
ugovor o tranzitu plina s Rusijom ne obnovi nakon što istekne krajem slijedeće godine.”
ministar gospodarstva Robert Habeck

P.S.
Smij se ti sinko, smij…
Samo zapameti šta baba kaže!!
Nastavi li ovako, ovo lito još nekako.
Na godinu ćeš Švabu svićom tražiti po Jadranu…

Istina
10 mjeseci prije

Sada kada kupuju sav plin iz Amerike koji je skuplji i na taj način uništava njemačko gospodarstvo jer postaje im gospodarstvo nekonkuretno, rat može stati. Posebno kada potroše svo oružje koje imaju i potpišu da će sve od Amera kupovat.

Ivek
10 mjeseci prije

eu i usa su ionako propale..

Istina
10 mjeseci prije

Rat se sada može okočat jer sav plin kupuju od Amera i još da potpišu ugovore za kupnju oružja jer svoga nemaju više.

Max
10 mjeseci prije

Očekivano.

borjana
10 mjeseci prije

VELIKO BRAVO za amere. Tako se to radi, to je pravo i istinsko domoljublje. Demokratski i saveznički, svojim saveznicima prvo ukineš direktan priključak i uvališ ih u go:v:na, potom im prodaš svoje savezničko, deset puta gore i deset puta skuplje, a saveznici urlaju i padaju od zadovoljstva i ekstaze za savezništvom. Zatim im poručiš da su im ratna skladišta prazna i da kao takvi ne mogu služiti njihovoj svrsi vjernog saveznika. Skaldišta se moraju ćim prije popuniti najomdernijom tehnikom i za hitne potrebe savezništva, amerika preuzima na sebe žrtvu i radi se 24/7, a eu saveznici opet plaćaju i vrište od sreće kako su uspjeli dobiti nešto najmodernije i bolje, kao garant sigurnosti. Kada je već tome tako, a eu saveznici željni i vrište za još većim savezništvom tada je logično da slijedi još obustavljanja suradnje, primjerice sa kinom, a namjesto jeftine kineske, sve konkurentnije i bolje ponude i proizvode,… Čitaj više »

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

I ono najbitnije u tekstu niste napisali – koliko je u postocima skuplji američki LNG od ruskog plina iz plinovoda.

O ekološkim aspektima LNG-a u odnosu na plin iz plinovoda i Zelenima koji šute o tome, a participiraju u vlasti u Njemačkoj da niti ne pišemo.

Krle
10 mjeseci prije

Blago njima, 20 godina osigurali molekule slobode. Nema veze šta košta, samo nek je pouzdano, a ameri su poznati po poštovanju dogovorenog.

Keki
10 mjeseci prije

Robija.

držnedaj
10 mjeseci prije

koj je to ku..c od države! pravi vazali

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Nema US toliko LNG !!!

Magefun
10 mjeseci prije

Inače, ukapljeni plin vam je 100 puta štetniji za okoliš od ugljena. Toliko o zelenoj Europi.

Ivan
10 mjeseci prije

Onaj glupi majmun Sholtz potpisao je i kapitulaciju i okupaciju u isto vrijeme. Gdje je ona slavna Njemacka kada sada pada u americke ruke ko zadnja kurva?

Antee
10 mjeseci prije

Naoružavanje ukronacista, sav ovaj rat je samo investicija za monopol na uvoz LNGa iz SADa.
Potpuna kontrola Evrope od strane najzlijih nitkova.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

To je jedna od posljedica ovoga: “…gasno polje „Groningen“, najveće na kontinentu, konačno je zatvoreno. Bloomberg“ je izvestio, da rudarenje u Groningenu više neće biti nastavljeno. Tako je odlučila vlada Holandije. Tržište je odmah reagovalo- cene prirodnog gasa su porasle na 560 dolara za 1.000 kubnih metara – ovo je nivo s kraja marta. Sezona održavanja u LNG postrojenjima i nesreća u fabrici „Hamerfest“ u severnoj Norveškoj takođe su imali uticaja. U 2013. bilo je 53,9 milijardi kubnih metara, podseća finansijski analitičar Mark Gojhman, a 2021. godine, prema „Nederlandse Aardolie Maatschappii“, bilo je 6,5 milijardi. Istovremeno, ukupna potrošnja gasa na kontinentu je 480 milijardi. Nakon emotivnog uzleta koji se dogodio 15. juna, kotacije su pale. Ipak, doprinos Groningena poslednjih godina je mali – ne više od dva odsto Stotine evropskih preduzeća i dalje ne rade – naročito i zbog antiruskih sankcija. U Starom svetu su počeli da govore o deindustrijalizaciji.… Čitaj više »

Zile
10 mjeseci prije

covjek nemoze vjerovat kaki licemjeri vode ovu evropu!!!!!fuuuujjjjj

Ivan
10 mjeseci prije

Supcina Sholtz je prodao Njemacku u pola cijene, pas mu mater sugavu. Nijemci sto cekate, ugledajte se u Francuze..

Ivan
10 mjeseci prije

Dok politicari nece dobivati smrtne kazne za stete koje su prouzrocili, nista se nece promijeniti na bolje..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI