Njemačka pozvana na pojačavanje sigurnosti nakon curenja informacija u vezi napada na Krimski most

Njemacke trupe
8 komentara

Dužnosnici NATO-a navodno su zabrinuti zbog nemara i nekompetentnosti Berlina

Nekoliko njemačkih saveznika pozvalo je Berlin neka drastično poboljša sigurnosne mjere, nakon curenja razgovora vojnih dužnosnika Bundeswehra o napadu na ruski Krimski most, o čemu je izvijestio Bloomberg u ponedjeljak. Glavna urednica RT-a Margarita Simonyan prošli je tjedan objavila transkript i audio-snimku onoga za što se tvrdi da je razgovor između četiri visoka njemačka vojna dužnosnika.

Moglo ih se čuti kako raspravljaju o isporukama projektila dugog dometa Taurus Kijevu na način koji bi im pomogao da zadrže uvjerljivo poricanje kada je riječ o umiješanosti Berlina u sukob. Razgovor je sugerirao i prisutnost stranog vojnog osoblja na terenu u Ukrajini. Njemačka vojska je potvrdila da je razgovor presretnut, a istraga o curenju je u tijeku.

Prema ljudima koji su upoznati s temom s kojima je razgovarao Bloomberg, dužnosnici NATO-a “izrazili su zabrinutost zbog naizgled bezbrižne operativne sigurnosti” u njemačkoj vojsci. Konkretno, navodno su zamjerili Berlinu što koristi ne kriptiranu online platformu WebEx za osjetljive razgovore. Jedan je dužnosnik sigurnosne mjere nazvao “neprofesionalnima” i nepriličnima višim časnicima, navodi se u članku. Drugi Bloombergov izvor rekao je da nije iznenađen njemačkom greškom, dok je treći dužnosnik predvidio strože mjere kako bi se spriječilo da se to ponovi, osobito u Njemačkoj.

Novinska agencija također je primijetila da je curenje informacija oživjelo razdor između Njemačke i njezinih NATO saveznika oko opskrbe Ukrajine oružjem dugog dometa. Njemački kancelar Olaf Scholz oklijevao je poslati projektile Taurus u Kijev, upozoravajući na potencijalnu eskalaciju.

Curenje je već izazvalo kritike među nekim njemačkim saveznicima. Bivši britanski ministar obrane Ben Wallace tvrdio je da je snimka pokazala da Berlin nije “ni siguran ni pouzdan” i da je “prilično proniknut ruskim obavještajnim službama”.

Eva Hogl, povjerenica njemačkog parlamenta za vojsku zemlje, pozvala je na “opsežan” odgovor na kontroverzu, uključujući obuku službenika u zaštiti komunikacija. U međuvremenu, ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da su osnažene mjere protiv “špijunaže i dezinformiranja”. Također je optužila Rusiju za pokušavanje “diskreditiranja naše države i da pokušava podijeliti naše društvo”.

Komentirajući curenje informacija, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da je to samo osnažilo zamisao o tome da je Zapad izravno upleten u ukrajinski sukob, dodajući da također postavlja pitanje kontrolira li zaista njemačka vlada svoju vojsku.

njemačkaOlaf Scholzrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Saljivdjija
1 mjesec prije

Znaci lobotomija u punoj brzini. Nikom da lete fotelje a generali tek sad zastriceni ko bijeli medvjedi.Ko im je i kad dao domaci zadatak ??????
Ili i oni glume popove dokonjaci da krse jarice.I slucajno im zapne u oko Krimski most a ne Nord strimovi x2.

Max
1 mjesec prije

Kasno su se sjetili.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Je li baš riječ o nemaru?
Je li moguće da je ovo curenje informacija napravljeno u dogovoru Rusije i Njemačke na jednom – idemo to tako reći – vrlo visokom nivou?
Ne bih odbacio ovu mogućnost!

Unatoč tome što je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla da su osnažene mjere protiv “špijunaže i dezinformiranja”.
Kakvo dezinformiranje, kada je sama njemačka vojska priznala da je razgovor presretnut.

U EU sa ovakvom vlasti nam stvarno spremaju Orwellovo “Ministarstvo istine”.
Imamo šanse to promijeniti samo jednom u pet godina.
Sljedeći datum je blizu – 9. lipnja 2024.

nekoime
1 mjesec prije

Mi ih želimo samo malo bombardirati, a oni se odmah ljute…

1 mjesec prije

sto sad ovo? zar se nije govorilo da su englezi otcinkali?

boro
1 mjesec prije

njemačka je okupirana država jo 1945….nema ona voj mozak i indentitet

opetlazes
1 mjesec prije

Kad cujem rijec saveznik s e r e mi se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI