Njemačka predlaže zajednički evropski sistem protivvazdušne odbrane

Iris-T SLM
28 komentara

Evropski “susjedi” trebali bi uspostaviti zajednički sistem protivvazdušne odbrane usred ukrajinskog sukoba i drugih sigurnosnih izazova, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

“Imamo mnogo toga da nadoknadimo u Evropi kada je u pitanju odbrana od prijetnji iz zraka i svemira. Zato ćemo mi u Njemačkoj ulagati veoma značajna sredstva u našu protivvazdušnu odbranu u godinama koje su pred nama”, rekao je Scholz u govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu u ponedjeljak.

“Istovremeno, Njemačka će od samog početka dizajnirati buduću protivvazdušnu odbranu na način u koji naši evropski susjedi mogu biti uključeni, ako [oni] žele” , dodao je.

Kancelar je izjavio da bi održavanje zajedničkog štita protivvazdušne odbrane bilo “efikasnije i isplativije” nego da svaka evropska zemlja nastavi da razvija sopstvena odbrambena rešenja.

“To bi također bio sigurnosni dobitak za Evropu u cjelini i izvanredan primjer onoga što mislimo kada govorimo o jačanju evropskog stuba unutar NATO-a”, dodao je Scholz.

Njemački lider je također rekao da Berlin može preuzeti “posebnu odgovornost” za pomoć Ukrajini u nabavci naprednog artiljerijskog i protuzračnog oružja u sklopu šeme podjele tereta.

Prošlog mjeseca, EU se složila da potroši 500 miliona eura za povećanje zajedničke kupovine oružja i za popunu vojnih zaliha iscrpljenih isporukom oružja Ukrajini.

U prošlosti su čelnici EU pozivali na zajedničke odbrambene napore kako bi blok učinili otpornijim. Godine 2018. francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel predložili su stvaranje “prave” evropske vojske koja bi dopunila NATO.

euEvropski PVOnjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nina
1 godina prije

A tko Ce nas zaštititi od ovih aviona šta nas špricaju kao bube?!

1 godina prije

Dobro je netko napisao ovdje,Europa ide u stečaj.a ovo Ce potrositi jos papirica na igračke da Europljanima uze oko vrata bude Sho cvrsce.hvala.

LZN
1 godina prije

Njemci opet zveckaju oružjem……….neki iz istorije nisu ništa naučili pa će morati ponoviti neke lekcije….
Ako se ne varam postoji neki zakon iz 45te koji zabranjuje njemcima da se igraju oružjem…

Max
1 godina prije

Europske tvrtke su kadre raditi to same ili će se obratiti SAD u I Izraelu alli se ne mogu dogovoriti oko toga.

andrej
1 godina prije

Bilo je i vrijeme. Ovi komarci su naporni.

1 godina prije

A Šojgu im je lijepo rekao da se ne troše bezveze…😂👍…Koji biseri…

imee
1 godina prije

s drškom metle?
ili kako?
možda vikanjema “paa paaa” na više jezika, poljski će sigurno gadno zvučat pilotima…

Darko
1 godina prije

Od kada je otišla Merkelica i na vlast se popeo stari majmun Scholz, njemačka je totalno prolupala, potkrada Rusiju a bez njihovih energenata ne može. Putine stjeraj Švabe u kurac i zatvori im sve kanale..

tuf
1 godina prije

“Njemačka će od samog početka dizajnirati buduću protivvazdušnu odbranu” – prevedeno: koštati će više od deset milijardi eura koji će se sliti u njemačku vojnu industriju. I dalje EU neće biti sigurna jer bi se za tako veliku obrambenu liniju moralo ulagati još par desetaka milijardi. I dalje će izgubljeni dronovi prolaziti kroz 3 države kao kroz Ementaler sir.

Keki
1 godina prije

Oni budu gladni goli bosi kak su krenuli, a ne da budu nekaj gradili, najmanje nekaj tak skupo.

FATIH
1 godina prije

A ZAR NISTE POD NATO KISOBRANOM?
ZA TAJ POTEZ BRISEL CE MORATI PITATI STARCA IZ OVALNOG UREDA…….
IPAK STE VI JEDNA OD NJIHOVIH SAVEZNI DRZAVA………………….
DZABA KRECITE,NEMA ODBRANE OD KINZALA I AVNGARDA.
NADAM SE DACE TE IMATI PAMETI I MUDROSTI DA NE DODJE TO TOGA……..

blablatruc
1 godina prije

bla bla bla i tako stalno, kao da bi im gazde ista od toga dozvolile. Pa nisu im dozvolili da kupuju plin od koga hoce, a kamoli ovo.

Pera Detlic
1 godina prije

Naglasak na prijetnje iz “svemira”. To bi moglo značiti dvije stvari. Dobivena pretnja intervencijom iz “svemira” ili kozmička kataklizma. Ovo potonje su si već riješili podzemnim gradovima. Od tog nema zaštite. Kao ni od manjka mozga.

TerraMarique
1 godina prije

Nema odbrane protiv Kinzala,Cirkona i ostalih konfeta iz Rusije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI