Njemačka sumnjiči Ukrajinu za eksploziju na cjevovodu za amonijak

cjevovod
17 komentara

Ministarstvo obrane u Berlinu vjeruje da su snage Kijeva možda imale prste u sabotaži, navodi Bild

Eksplozija ranije ovog mjeseca na glavnom cjevovodu za amonijak koji prolazi kroz Ukrajinu možda je bila dio kijevske taktike sabotaže, izvijestio je njemački tabloid Bild u nedjelju, citirajući interni dokument Ministarstva obrane. Eksplozija 5. lipnja oštetila je dio naftovoda za amonijak Togliatti-Odessa u ukrajinskoj regiji Harkov, koja graniči s Rusijom.

Cjevovod je transportirao rusko gnojivo u ukrajinski lučki grad Odesu kako bi se dalje otpremalo diljem svijeta, ali nije bio aktivan od početka sukoba između Moskve i Kijeva u veljači 2022. Rusija je u više navrata zahtijevala da Kijev deblokira naftovod kao dio crnomorskog sporazuma o pšenici uz posredovanje UN-a i Turske, a Kremlj je ranije u lipnju upozorio da bi uništenje cjevovoda moglo ugroziti budućnost sporazuma o pšenici.

Prema Bildu, ukrajinske snage možda su namjerno digle plinovod u zrak kako bi spriječile Rusiju da od njega ima koristi. Njemačko ministarstvo obrane vjeruje da se “ukrajinska umiješanost u uništavanje naftovoda” ne može isključiti, navodi tabloid pozivajući se na analizu ministarstva do koje je došlo. Naftovod prolazi kroz teritorij pod kontrolom Ukrajine i njegovo deblokiranje prvenstveno bi koristilo Rusiji, navodi se u dokumentu označenom “samo za službenu upotrebu”, navodi Bild.

Eksplozija naftovoda nije jedini “čin sabotaže” koji Berlin potencijalno pripisuje Kijevu, navodi njemački medij. “Pro-ukrajinske skupine su očito prekinule željeznički promet uzduž glavne rute koja je vodila na ukrajinski teritorij kroz sabotaže”, navodi se u drugom dijelu dokumenta.

Konkretno, list spominje Zaporošku oblast kao ukrajinsku metu. Regija se pridružila Rusiji u jesen 2022. nakon referenduma, s još tri bivša ukrajinska teritorija. Napadnute su i željezničke pruge na Krimu, stoji u dokumentu ministarstva, navodi Bild. Njemačko ministarstvo obrane vjeruje da bi ukrajinske snage mogle biti aktivne daleko iza linija bojišnice na područjima pod kontrolom ruskih trupa, dodaje se.

Dan nakon eksplozije cjevovoda za amonijak, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da iza napada stoji ukrajinska diverzantska skupina. Međutim, Kijev je za incident okrivio Moskvu i ustvrdio da je naftovod oštećen ruskim udarima. Nakon incidenta, predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da bi Kijev potencijalno mogao obnoviti rad plinovoda “ako bude potrebno”. Rusko ministarstvo vanjskih poslova inzistiralo je na tome da će se uništenje naftovoda uzeti u obzir tijekom razgovora o produljenju ugovora o crnomorskoj pšenici, koji istječe 17. srpnja.

Cjevovodnjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
M.r H.F
10 mjeseci prije

Samo sumnjiči ?!? Ma nisu gdje bi to Ukrajina 😂😂 Sad kad znaju da vise nema pregovori o žitu sad su ga digli u zrak, samo me čudi št još družba Adria radi ali to bi ipak bilo previše za Ursulu i Sholtza!!🤣😂

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Ma vidi ti Nijemce, oni znaju tko je nedavno sabotirao što u njima dalekoj Ukrajini, a devet mjeseci nakon sabotaže Sjevernih Tokova još rade istragu tko je to uradio 😄
Koji lumeni.
Što se i službeno ne proglase 51. saveznom državom SAD-a?

Mladen St
10 mjeseci prije

Jesu li našli kakvu vojničku čizmu pokraj mjesta diverzije ,?
Po čizmama se otkriju diverzanti .

Ivan
10 mjeseci prije

Pa samo neka ih onaj svapski majmun fila s oruzjem umjesto da je pustio da ih Rusi zgaze..

Max
10 mjeseci prije

Pa nisu valjda mislili da su to učinili beduini?

Ivek
10 mjeseci prije

Sve budu to ovce platile u EU, stavili budu zube na policu.

Ivan
10 mjeseci prije

Jebali Ukrajinci mrtvu mater onoj krmaci Ursuli. Da to smece netko ubije EU treba slaviti mjesec dana..

nessy
10 mjeseci prije

Ovo nije u redu. Ukrajinski vrh su casni i posteni ljudi koji nikada ne bi napravili nesto protiv Njemacke, koja im daje miljarde.
Pa, svima koje zanima, a i ostalima je jasno da su Zelenski i ekipa oko njega banda razbojnika nezasitnih i pohlepnih. Napad na Njemacke interese (NS 2) bi u stvarnosti bio i te kako opravdan razlog za prekid diplomatskih odnosa, a o novcu ne treba ni govoriti. Imamo Sholtza, drzavnika koji je mozda, dobar za kucni savjet, ali on upravlja politikom najjace drzave u EU. Nezahvalni ukrajinci su ga nazvali “bezlicnom kobasicom”, a sto je najgore nisu pogrijesili. Ali, mi zivimo u izmaknutoj stvarnosti, u kojoj jedan polupismeni idiot pokusava dovesti svijet do WWIII. I to sve uz podrsku jos gorih idiota iz US, kojima je sve ovo, sto gore, to bolje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI