Njemačka upozorava EU na “opasan” prijedlog

Christian Lindner
4 komentara

Donošenje strožih građevinskih propisa u ime borbe protiv klimatskih promjena može izazvati opasnu reakciju u korist “krajnje desnice”, rekao je njemački ministar finansija Christian Lindner u intervjuu objavljenom u utorak.

Direktiva o energetskom učinku ‘Green Deal’, ključna je odredba u paketu klimatskih zakona koje je predložila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Njime bi se nalagalo renoviranje starijih zgrada kako bi se stambeni fond “dekarbonizirao” do 2050. godine.

U razgovoru za Politico u ponedjeljak uveče, Lindner je opisao plan kao “ogromnu opasan” i rekao da bi mogao ugroziti “socijalni mir” jer bi “ljudi mogli steći utisak da im ta politika otežava život u vlastitim domovima i mogućnost platiti za to.”

Lindner je na čelu Slobodne demokratske partije (FDP), mlađeg partnera u vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Scholza. Prošle sedmice, njena parlamentarna većina u Bundestagu progurala je kontroverzni zakon o grijanju kojim su zabranili sisteme za naftu i plin u korist “čišćih” toplotnih pumpi.

Popularna reakcija na račun za grijanje poslužila je kao “lekcija” o prijedlogu EU, rekao je Lindner za agenciju, dodajući da zeleni mandati i sve veći dio propisa EU “nesumnjivo igraju ulogu” u usponu stranaka poput Alternative za Njemačku (AfD). Nedavne ankete pokazuju da je AfD druga najpopularnija stranka u Njemačkoj, s podrškom do 22%.

Blok sa sjedištem u Briselu kaže da stanovanje čini 35% emisija stakleničkih plinova u EU i da ih treba učiniti energetski efikasnijim kako bi se ispunili klimatski ciljevi za 2050. godinu.

Lindner bi želio da EU umjesto toga uloži novac u druge projekte pogodne za klimu, kao što je energetska infrastruktura bloka. On je pozvao von der Leyen da “pauzira” klimatski program usred ekonomskih poteškoća uzrokovanih visokim cijenama energije.

EU i Njemačka posebno su se suočile sa skokom cijena energije nakon uvođenja embarga Rusiji. Štaviše, gasovodi Severni tok koji snabdevaju Nemačku ruskim prirodnim gasom dignut su u vazduh prošlog septembra. Niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije, za koje je novinar Seymour Hersh okrivio američku vladu, dok je nekoliko američkih medija uperilo prst u Ukrajinu.

Von der Leyen bi u srijedu trebala održati govor o “stanju u Evropskoj uniji” i namjerava ponoviti svoju posvećenost “Zelenom dogovoru”,  prema neimenovanim saradnicima koji su razgovarali za Politico. Ona planira naglasiti da će program koristiti industriji EU i ponuditi „da se osigura da faza implementacije bude obavljena na najsaradničkiji način koji možemo zamisliti“.

eunjemačkaUrsula von der Layen
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
7 mjeseci prije

najbolji povrat novca je u postavljanju solarnih kolektora. ne mora ni biti dizajn, spremnik na strani sunca je dobar.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Pa što i ako dođu 🤷 ?!

Subaru avatar
7 mjeseci prije

Njemačka kao i svi torovi je tu da slusa a ne da pametnije ko ovaj kretino.

Karma
7 mjeseci prije

Drzave ne postoje, to su razni torovi sa ovcama koje samo bleju raznim naglascima. Kabala sotone su glavni cobani i vlasnici ovaca. Ovce su zaokupljene tv, mobitelom, fb, nogometu, kladjenjem

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI