Njemačka vojska gubi ljudstvo

Njemacka vojska
12 komentara

Glavni inspektor Bundeswehra Carsten Breuer ranije je izrazio zabrinutost oko ratne spremnosti nacije

Njemačka vojska nema ni snagu ni opremu potrebnu za učinkovitu obranu nacije, izvijestio je u srijedu tabloid Bild pozivajući se na vlastitu analizu stanja oružanih snaga. Mediji su provjeravali činjenice upozorenje koje je prošli tjedan izdao generalni inspektor Carsten Breurer, najviši vojni dužnosnik u zemlji.

Godine 2018. tadašnja ministrica obrane Ursula von der Leyen imala je za cilj povećati broj njemačkih vojnika na 203 000 do 2025. Aktualni ministar obrane Boris Pistorius pomaknuo je rok do 2031. i zadržao ciljnu snagu, koju neki stručnjaci smatraju nedovoljno visokom, Bild je primijetio.

Stvarni broj pripadnika oružanih snaga pao je s otprilike 183.000 u ljeto na 181.383 krajem listopada, s tisućama nepopunjenih radnih mjesta. Samo 0,4% ukupnog njemačkog stanovništva je u vojsci.

Bild se zapitao tko bi branio Njemačku u hipotetskom sukobu sa stranom silom, implicirajući da je Moskva najvjerojatniji protivnik. Stručnjak kojeg su citirale novine smatrao je da bi ruski hipersonični projektil mogao stići do Berlina za četiri minute, dok je govorio o nedostatku ratne spremnosti u zemlji EU.

Moskva nije izrazila namjeru da napadne bilo koju članicu NATO-a, odbacujući suprotne tvrdnje visokih zapadnih dužnosnika.

Njemačka vojna oprema također je u lošem stanju, navodi tabloid. Pao je na 200 glavnih borbenih tenkova, od kojih je samo polovica operativna, a industrija je u stanju izbaciti samo tri nova vozila mjesečno.

Ostala vojna oprema, od zrakoplova preko malokalibarskog oružja do radija i kaciga, uglavnom je zastarjela, a dio zamjenske opreme se ne očekuje godinama, piše Bild. Infrastruktura civilne obrane, uključujući bolnice i bunkere, smanjena je od Hladnog rata, baš kao i oružane snage.

Breuer, koji je imenovan glavnim inspektorom u ožujku, raspravljao je o stanju Bundeswehra, oružanih snaga zemlje, s novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung prošle nedjelje, upozoravajući da možda nisu u stanju ispuniti svoje obveze prema NATO-u ili čak svoju glavnu svrhu samoobrane.

Pod vodstvom kancelara Olafa Scholtza, Njemačka je postala glavni opskrbljivač Ukrajine oružjem. Neki dužnosnici, uključujući Eberharda Zorna, Breuerova prethodnika, upozorili su da Berlin slabi svoju sigurnost kako bi podržao Kijev u njegovom sukobu s Moskvom.

Scholtzova vlada razmišlja o proglašenju izvanrednog stanja jer ga zakonska ograničenja deficita saveznog proračuna sprječavaju da Ukrajini pruži onoliko vojne i financijske pomoći koliko smatra potrebnim.

borbena spremnostnjemačkaOružjeVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 mjeseci prije

Ima više od 10 godina kako čitamo o lošem stanju njihovih oružanih snaga, kako na vojnim vežbama umesto pušaka koriste ofarbane drške od metle i slično. Ko ima zrno mozga u glavi shvatiće da tu nešto nije u redu: najjača ekonomska sila ne može sebi da priušti vojsku i naoružanje za osnovnu samoodbranu!?! Ali ako vam sve ovo nije poznato pa pokušate da kupite oružje od njih dobićete šta god poželite: avione, rakete, tenkove, bilo kakvu munuciju. U kojim količinama? U onim koje možete da platite!

Kako se sad to moguće? Vrlo jednostavno – Nemačka ne želi da ratuje za tuđe interese a ako nema jaku vojsku niko je na to ne može naterati bez obzira koliko je drže u šaci. Ovo je možda najbolji pokazatelj “oduševljenja” Nemačke američkim vojnim planovima u Evropi. Iako Nemci ne mogu javno da se suprotstave Vašingtonu, mogu da vrše tihi bojkot…

Max
4 mjeseci prije

Nije ga ni imala

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Izgleda bliži se vrijeme kada će oni koji žele vlast, novac i moć sami morati ratovati za to.

Nekoime
4 mjeseci prije

Dok nisu počeli čačkati mečku, nitko ih nije ni ugrožavao.

gargamel
4 mjeseci prije

Za vrijeme žutih prsluka u Francuskoj, morali su da angažuju strane plačenike , da se suprostave demonstrantima. Zato nikoga da ne čudi ovoliki priliv imigranata, bez žena i djece, svi u cvijetu mladosti, buduča topovska hrana.

Nesko
4 mjeseci prije

A koga zabole kupac za nemačku vojsku i Solca zgubidana i retarda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI