Njemačka želi da EU ukine nacionalni veto

olaf scholz
28 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u ponedjeljak članice EU da napuste pravo veta u korist većinskog glasanja u nizu ključnih oblasti. Takav potez bi mogao olakšati buduće širenje bloka.

Govoreći na Karlovom univerzitetu u Pragu, Scholz je ustvrdio da promjena glasačkih praksi može pomoći rastu EU, s obzirom da trenutno svaka članica bloka može staviti veto na pristupanje zemlje kandidata. Također je predložio uvođenje većinskog glasanja o brojnim hitnim pitanjima, uključujući sankcije i ljudska prava.

“Tamo gdje je danas potrebno jednoglasnost, rizik da pojedinačna zemlja iskoristi svoj veto i spriječi sve druge da napreduju povećava se sa svakom dodatnom državom članicom”, rekao je njemački kancelar.

Prema Scholzu, “princip jednoglasnosti funkcionira samo dok je pritisak na djelovanje mali”, navodeći primjer ruske vojne ofanzive u Ukrajini, koja je dovela u pitanje način na koji EU pristupa kreiranju politike.

Njemački lider također želi da EU prijeđe na većinsko glasanje u oblastima kao što su oporezivanje i vanjska politika, dodajući da „potpuno zna da bi to imalo reperkusije i za Njemačku.”

Šolc je napomenuo da Berlin podržava proširenje EU, dodajući da vjeruje da bi se zemlje zapadnog Balkana, kao i Ukrajina, Moldavija i Gruzija na kraju pridružile bloku i da će to neminovno donijeti još više razlika među članicama.

Kako trenutno stoji, bilo koja od 27 članica EU može poništiti odluku koju podržavaju druge zemlje. Ovo malim državama daje značajnu polugu na politiku bloka, što ponekad može paralizirati donošenje odluka.

euNacionalni vetonjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vanja
1 godina prije

Adolf bi mogao biti zadovoljan.

tihobl
1 godina prije

Americki kolonijalni upravnik Njemacke zeli da ima direktnu upravu nad svojim kolonijama. Hoce Solc da kancelarija rajha upravlja cijelom Evropom.

Jednostavno receno
1 godina prije

Ovo se zove kompleks sluge. Kada nema svoje onda želi da pokaže slabijma kako se nije preduboko uvukao gazdama, pa pokušava tlačiti slabije.

Tupko Glupko
1 godina prije

Njemačka, Francuska, Španjolska, Poljska i Italija zajedno imaju 300 milijuna stanovnika, a čitava EU 447 milijuna.
Ne samo da imaju polovinu, već dvotrećinsku većinu.

EU se pretvara u grobnicu malih naroda sa slabim standardom (čitaj balkanske slavenske države i ona tri baltička prirepka).
Moći će biti preglasane bilo kada, a stampedo i egzodus u tim državama radno sposobnog stanovništva u bogatije EU države odavno je u tijeku.

Ako se ukine nacionalni veto, pokazat će se da je Hrvatska izašla iz jedne tamnice naroda da bi ušla u još veću – 0,9% EU populacije, siromašna, korumpirana i zavisna o EU humanitarnoj pomoći (zvanoj EU fondovi), tj. može biti ucjenjivana bilo kada i bilo kako da bi tu humanitarnu pomoć dobila.

Zanimljivo je i kako traže samo natpolovičnu većinu u glasanju u EU.
Zašto ne 85% ili 75%?

Zato što žele od Europske Unije napraviti IV. Reich.

Darko
1 godina prije

Razočaran sam s njemačkom pameću, gdje su samo pronašli ovu kretenčinu za Kancelara?

Aragorn
1 godina prije

Ako se Francuzi i Germani dogovore, to je vec odluceno…
Btw, moze nesto na temu ukidanja zabrane kupovine poljoprivrednog zemljista u HR od nove godine..
Previse se pise samo o euru i shengenu..
Od iduce godine kad Hans i Jorgen krenu kupovat poljoprivrednu zemlju po HR, uvodjenje eura ce biti mala maca…

Tupko Glupko
1 godina prije

Najbolji primjer kako Europski parlament donosi korisne odluke po Europsku Uniju kada se odlučuje samo natpolovičnom većinom vam je izglasavanje Ursule von der Leyen predsejdnicom Europske Komisije.

Dan je 16. srpnja 2019. godine, tajnim glasanjem ju je u Briselu izabralo 383 od 747 euro-parlamentaraca, tj. 51,2% na mandat od pet godina.

Sasvim slučajno je Nijemica i sasvim slučajno se pokazala jako nesposobnom, ne samo na toj poziciji, već i na poziciji ministrice obrane Njemačke što je radila punih šest godina prije toga.

Plenković je von der Leyenovoj poslao u kabinet svoju blisku suradnicu Tenu Mišetić prije nekoliko mjeseci.

ben
1 godina prije

Nijemci realiziraju 4ti Reich

tata mata
1 godina prije

znaci da samo Fuhrer moze da donosi odluke ,,e ovo ce se svidjeti hiberu i debelom ,napokon i da se postavi gestapo u EU

SamSvoj
1 godina prije

Posle zime ne vjerujem, da će itko ostat u EU. Jer vodečim u EU se je mozak upalio fizički. Al to je samo moje mišljenje.

Rimtutituki
1 godina prije

Ukrajina,moldavija i gruzija,nikad nisu ni racunane kao europa

Magefun
1 godina prije

Da kako da ne, sada kada vama gori pod nogama, sada da se odreknu svi svojih privilegija koje ste im dali, da bi vi mogli sebi spasiti dupe.

Max
1 godina prije

Skandalozan srav Njemačke koje želi biti šef svima.

Roccos
1 godina prije

Dakle Ameri šefuju švabama,a švabe bi onda bile podšef,a već se odavno tako i ponašaju.Balkan je primjer gdje švabe liječe komplekse.

Agron Dark
1 godina prije

danas, napuštanje prava veta. sutra, napuštanje suvereniteta.

Andreja
1 godina prije

Bez obzira na zlocinacki karakter pojedinih država, a koje nisu otplatile dug za to??? Jao jao Europa!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI