Njemačka želi da SAD prva pošalje tenkove u Ukrajinu

Tenk Abrams M1A2
33 komentara

Kako su zahtjevi Berlinu da odobri isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard Kijevu prije razbijanjem njemačke vladajuće koalicije, visoki zvaničnici su rekli da bi SAD prvo trebale pristati da pošalju svoje tenkove Abrams, navodi Wall Street Journal.

Poljska, Finska i Danska su se dobrovoljno prijavile da pošalju neke od Leoparda u svom posjedu ukrajinskoj vojsci, ali bi za takav potez bila potrebna dozvola Njemačke. Berlin još nije primio bilo kakve formalne zahtjeve u tom smislu, rekli su zvaničnici za Žurnal.

“Visoki njemački zvaničnici” rekli su da će Njemačka biti voljna dati odobrenje, ali samo ako SAD najave da će Kijevu poslati neke od svojih Abrams MBT-ova. 

Kancelar Olaf Scholz opisao je Njemačku kao “strateški povezanu” sa svojim prijateljima i partnerima kada su u pitanju odluke o tome kako podržati Ukrajinu. Upitan u srijedu o situaciji Leoparda, Scholz je Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da je zabrinut zbog eskalacije sukoba u Ukrajini.

Ukrajinci se mogu osloniti na našu podršku u njihovoj hrabroj borbi, ali je takođe jasno da želimo izbjeći da ovo preraste u rat između Rusije i NATO-a, rekao je on.

Iako insistiraju na tome da nisu strane u sukobu, SAD i njihovi saveznici su također tvrdili da “Rusija mora izgubiti” i opskrbljivali Kijev novcem i nizom sve težeg oružja.

Scholzova koalicija je navodno podijeljena o tom pitanju, a Zeleni i Slobodne demokrate za to da se Ukrajini odmah daju Leopardi, dok se njegovi Socijaldemokrati oklijevaju. Ministrica odbrane Christine Lambert podnijela je ostavku ove sedmice, dijelom zbog kontroverze oko tenkova. Njena zamjena, Boris Pistorijus, priznao je u srijedu da je Njemačka “indirektno” umiješana u sukob, ali nije želio da komentariše aferu Leopard.

Dobivanje tenkova Abrams od SAD dugo je bio cilj ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova, koji je u oktobru za Politico rekao da je Leopard odskočna daska na tom putu.

Prema istom izdanju, Washington navodno trenutno nije voljan poduzeti taj korak, iako ne iz straha od daljeg antagoniziranja Rusije. Neimenovani zvaničnici Pentagona rekli su za Politico u srijedu da je problem u “logističkim izazovima i izazovima održavanja” Abramsa, mašine od 67 tona s turbinskim motorom koji guta plin.

U ponedjeljak je Velika Britanija objavila da će poslati 14 svojih MBT Challenger II, u nadi da će potaknuti druge članice NATO-a da slijede njihov primjer. Čini se da je jedina eskadrila sve što je britanska vojska trenutno spremna izdvojiti , iako je poslanik Torijevaca u srijedu priznao da su Kijevu potrebne stotine da bi zaista napravio razliku.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da slanje oružja Ukrajini samo produžava neizbježno i rizikuje eskalaciju. Upitan o Challengersima u ponedjeljak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je samo da “ti tenkovi mogu gorjeti i gorit će kao i ostali”.

Leopard 2njemačkarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zok
1 godina prije

Amerika gura Europu u govna. Zašto to Europa dozvoljava ne mogu shvatiti.

tihobl
1 godina prije

Zapadni analiticari procjenjuju da Celendzer ima najvece sanse da posada prezivi sukob sa terminatorom. Zato je on odabran da ide prvi. Ameri ne daju svoje tenkove jer nisu u stanju da ih zamjene novima (proizvodnja je davno ugasena). Svabe nece negativnu reklamu za svoj vazan izvozni proizvod. Zato ce sad ici pritisak na Francuze.

Plan je bio da u Davosu dogovore isporuku 300 tenkova, ali daleko su od toga.

tihobl
1 godina prije

Руске снаге се приближавају Северску са три стране. Са истока, где је пред њима украјинска утврђена предстража Верхњекаменка. Преко Диброве, за коју се већ воде борбе, и са југа, где ће Укре прво морати да избаце из Звановке. Могуће је, међутим, поготово ако Диброва брзо падне, да ће северски гарнизон побећи

Војни експерт Владислав Шуригин:
 „Украјинци су до пада Соледара имали утврђене линије одбране у виду лука – од Северска и Бахмута са ослонцем на Авдејевку и Мариинку.
Сада рушење те линије може бити убрзано са падом Северска. То би значило да Украјинцима остаје линија Константиновка-Дружковка-Краматорск, али она нема потребну ширину.
За Кијев је најфаталније што се сви ти добро утврђени градови – ако наши снажно ударе на северу напросто могу заобићи“

Sava Savanovic
1 godina prije

Nije mi jasno, kako ce ti tenkovi uticati na ishod rata!? Oklop debljine 1m, sta ako pogode gusenice, sa mnogo manje opasnim oruzjem? tenk staje, i gotovo je. Ako mu protivtenkovska mina moze otkinuti gusenicu, to moze i neko pesadijsko rucno oruzje!

tihobl
1 godina prije

Војници 125. батаљона 116. бригаде Територијалне одбране (Кременчуг, Дњепропетровска област) побунили су се након што су послани у Артемовск без командира чете и вода.

Командир је отишао на боловање непосредно пре одласка.

Остали се жале на команданте који су их оставили без залиха и обуке.

tihobl
1 godina prije

САД су спремне да помогну Украјини да гађа Крим и да удари по полуострву, чак и ако такав потез повећа ризик од ескалације.

О томе пише Њујорк тајмс.

Издање пише да је Бајденова администрација дошла до закључка да ако Оружане снаге Украјине покажу Русији да би њена контрола над Кримом могла бити угрожена, то ће ојачати позицију Украјине у свим будућим преговорима.

Kakav ce biti odgovor Rusije to Bajdena ne interesuje.

Mlata
1 godina prije

Aj ti prvi…neću, aj ti

Noppo
1 godina prije

poslat če jih dovoljno da se ukrajinski vojnici može snimiti za kakav selfi ili video na Twitteru, TikToku, Instagramu….

hiber
1 godina prije

Na području Poljske i Nizozemske u kretanju prema Baltiku nalaze se američke oklopne snage u snazi tenkovsko oklopne armije. Najmanje 4.000-5.000 vozila, i sa Abramsima u večem broju nego što je tenkova imao Patton u pocetnim danima ardenske bitke. I sve to ne računajući tenkove lokalnih država. Za razliku od oklopnih snaga koje se kreću ka Ukraini kao crnoj rupi, zračne snage (osim motrenja koje je praktički premješteno u Rumunjsku i protuzračnog sustava koje je u premještanju na Istok europe) se ubrzano prebacuju na Daleki istok jer je Rusija izgubila svaku zračnu inicikativu, a dalekometne projektile je stračila na civilne ukrainske ciljeve.

AZBEST
1 godina prije

Njemačka ničim izazvana razmatra slanje svojih tenkova u Ukrajinu?

Joe
1 godina prije

Sljedeći ulazak Rusa u Berlin biće trajan.

LZN
1 godina prije

he he kako samo jedan drugom prebacuju vruć krompir………..tko će prvi vatru po kesen pitanje je SAD……
Moroni…..

lancaster
1 godina prije

kakav leopard 2, degman je najbolji tenk

burt
1 godina prije

već je donesena odluka da se Leopardi šalju u Ukrajinu tako da tu nema nikakve dvojbe, sve što je Ukrajini potrebno protiv Rusije bit će dostavljeno prije ili kasnije, ne može Rusija pobijediti ukrajinsku vojsku i NATO tehnologiju jer Ukrajina sada ima milijun vojnika vojske, nacionalne garde i teritorijalne obrane a može ih mobilizirati još dva milijuna a Rusija ako napravi veliku mobilizaciju doći će do pobuna i sukoba unutar Rusije a pogotovo nacionalnih manjina i to bi bio početak kraja Putinove vlasti

Berlin
1 godina prije

Medvedev je pinovo zaprijetio Natovcima s atomskim bombama

Berlin
1 godina prije

Imam jedno pitanje za vas iskusnije, kazu da se na Srbiju pa I ostalim dijelovima bivse Yu koristio tzv depleted uranium. Jel se koristi u Donbasu?

Zok
1 godina prije

Laički, kao da se Europa razoružava, osiromašuje, puni imigrantima inženjerima te čini energetski ovisnima o iznimno skupim američkim energentima.

Max
1 godina prije

Tko prvi pošalje prvi će dobiti povrat u Iskanderima.

Lucija, prva
1 godina prije

“Oružane snage Ukrajine još uvijek imaju tri opskrbne rute do Artemovska/Bahmuta, od kojih su dvije skoro izgubljene. Nakon stvarnog gubitka Sola, Oružane snage Ukrajine imaju sve manje mogućnosti za slanje zaliha za skupinu u Artemovsk. Sada je pod vatrom seoski put od Limana. No, još uvijek imaju priliku za povlačenje. Nacionalistima ostaje još nekoliko cesta i željeznička veza. Ali sve se može pretvoriti u potpuni kolaps ako “Wagner” brzo zauzme dvije ključne točke. Oružane snage Ukrajine izgubile su niz naselja tijekom cijele konfrontacije, a trenutno je cesta od Slavjanska preko Nikiforovke također pod kontrolom ruskog topništva, međutim, postoji obilaznica kroz Barhovku – ali seoskim cestama (1), koja bi mogla biti izgubljena ako oružane snage Rusije zauzmu Praskovjevku. Kao rezultat toga, militantima su ostala samo tri izlaza, od kojih bi se dva u načelu mogla pokazati vrlo kontroverznim. Također, Oružane snage Ukrajine sada kontroliraju autocestu Družkovka-Kramatorsk-Konstantinovka (2) i cestu iz Časov… Čitaj više »

Ante
1 godina prije

Ja sam gledao u Jemenu hrpe Abramsa koji su gorjeli kada su ih napali Hutiji, u Iraku kada je ISIL napao Irak isto je stradalo dosta Ambramsa, U obadva sukoba jedan dio je tenkova je stradao zbog neiskustva posade. Ako Ukrajincima pošalju zapadne tenkove a Ukrajinci nemaju obuku kako djelotvorno koristiti taj tenk onda će se zaredati videozapisi uništenih zapadnih tenkova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI