Njemački antimonopolski nadzornik otvara istragu protiv Applea

Apple-Istraga
2 komentara

Njemački savezni ured za kartele (FCO) pokrenuo je istragu protiv Applea kako bi utvrdio sprečava li korporacija konkurenciju zlouporabom svog dominantnog položaja na tržištu.

“Ključni fokus istrage bit će rad App Storea, jer u mnogim slučajevima daje moć Appleu da utječe na poslovanje trećih strana”, rekao je Andreas Mundt, predsjednik nadzorne organizacije sa sjedištem u Bonnu, kako ga navodi Reuters.

Apple je postao četvrti digitalni major koji se suočio s detaljnijim nadzorom njemačkih antitrustovskih regulatora. Do sada je FCO otvorio istrage o Googleu (koji je u vlasništvu Alphabeta), Facebooku i Amazonu zbog njihove podatkovne prakse nakon nedavnih reformi zakona o tržišnom natjecanju u zemlji.

Prema regulatoru, očekuje se da će Apple proći daljnji istražni postupak u vezi s pritužbama na potencijalno anti-konkurentsku praksu. iPhone navodno daje sebi povlašteni tretman pred-instaliranjem vlastitih aplikacija.

“Radujemo se što ćemo s FCO razgovarati o našem pristupu i imati otvoreni dijalog o bilo kojoj njihovoj zabrinutosti”, rekao je glasnogovornik Applea, dodajući da je App Store njemačkim programerima svih veličina pružio iste mogućnosti.

Tvrtka se trenutno suočava s optužbama EU-a da zloupotrebljava kontrolu nad distribucijom aplikacija za strujanje glazbe nepravednim ograničavanjem rivala. Slučaj proizlazi iz žalbe tvrtke Spotify Technology SA, koja je tvrdila da Apple prisiljava programere aplikacija na plaćanje 30 % naknade za korištenje njegovog sustava za kupnju u aplikaciji ili IAP, što otežava tržišnom natjecanju Apple Music.

Njemački regulator tržišnog natjecanja kaže da u tom pogledu planira uspostaviti “kontakt s Europskom komisijom i drugim tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja. Do sada nije donesena odluka o pokretanju daljnjeg postupka.”

AppleFCOSpotify Technology SA
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

A protiv Pfeizera.

Miki Maus
2 godine prije

Apple ne dozvoljava pracenja na svojim uredjajima, zato ne pase diktatorima i spijama. Nesto kao sto su udarili na Telegram koji im ne da pristup da bi spijunirali korisnike
Google smece je vec dugo u ratu protiv privatnosti, sada preko svojih ljudi u marionetskim vladama pokusava izvrsiti jos veci pritisak i kazne

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI