Njemački ekonomski savjetnik predlaže povećanje poreza za finansiranje Ukrajine

Njemacka pomoc Ukrajini
27 komentara

Berlin bi trebao više oporezovati prihode građana kako bi ojačao vojnu pomoć Ukrajini, jer podrška sukobu jenjava drugdje na Zapadu, rekla je u subotu za Rheinische Post Monika Schnitzer, koja predsjedava njemačkim vijećem ekonomskih eksperata (GCEE).

Ukrajinski “solidarni dodatak” koji se naplaćuje povrh postojećeg poreza na dohodak pomogao bi u podmirivanju hitnih finansijskih potreba Kijeva, rekla je ona , tvrdeći da “posebni događaji zahtijevaju posebne mjere”.

Priznajući da ta mjera vjerovatno neće biti popularna, Schnitzer, koji vodi njemački ekonomski savjetodavni savjet poznatiji kao ‘pet mudraca’ ,  insistirala je da je ona ipak neophodna, tvrdeći da bi bilo mudrije djelovati sada kao “na Na kraju krajeva, naša sloboda je također u pitanju u ovom ratu.”

Schnitzerov prijedlog dolazi samo nekoliko dana nakon što je ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habeck najavio da će Njemačka morati preuzeti veću odgovornost i izdvojiti više novca jer je podrška Zapada Kijevu počela jenjavati.

Lideri EU nisu uspjeli da se dogovore o predloženom paketu finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) ranije ovog mjeseca tokom pregovora o godišnjem budžetu bloka, a čak ni Kijevski pokretači u Washingtonu nisu bili u mogućnosti da proguraju daljnju finansijsku podršku kroz Kongres kojim dominiraju republikanci posljednjih mjeseci.

Berlin je već izdvojio 8 milijardi eura u svom budžetu za 2024. za finansiranje ukrajinske vojske i podršku izbjeglicama, ali kancelar Olaf Scholz je prošle sedmice obećao da će biti dodatna podrška, „baš kako smo planirali, i, prije svega, onoliko dugo koliko je potrebno .”

Njemačka vladajuća ‘semafor koalicija’ ima rekordno niske rezultate ankete, a 70% Nijemaca koje je ranije ove sedmice anketirao institut za istraživanje javnog mnjenja Verian složilo se da vlada radi ‘prilično loš’ ili ‘veoma loš’ posao, i slično Istraživanje koje je sproveo ARD-DeutschlandTrend ranije ovog mjeseca pokazalo je da je nevjerovatnih 82% ispitanika razočarano njegovim učinkom.

Dok je nezadovoljstvo stanovništva već bilo na visokom nivou ovog ljeta, podrška Scholzu i njegovoj koaliciji pala je sa litice prošlog mjeseca nakon što je Ustavni sud presudio da je pokušaj da se 60 milijardi eura sredstava za pomoć Covid-19 prenamijeni za klimatske projekte nezakonit, što je prisililo vladu zamrznuti većinu svojih novih obaveza potrošnje.

Stručno vijeće koje Schnitzer vodi pozvao je na povećanje starosne granice za odlazak u penziju u skladu sa očekivanim životnim vijekom u svom godišnjem izvještaju koji je poslat Scholzovoj kancelariji prošlog mjeseca, upozoravajući da će privreda završiti godinu u recesiji i da će rast ostati spor do 2024. ili dalje ako takve reforme prava ne budu usvojen odmah.

njemačkaOlaf Scholzporezukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 mjeseci prije

Nakon ove izjave skočiti će podrška AfD-u.

Gad
4 mjeseci prije

Odlično, barem 50% neka bude porez.

eks
4 mjeseci prije

Ja verujem da se 90% naroda Nemačke ne slaže sa ovim što reče Monika Schnitzer , ali , kako reče Analena Brabonjak – ” Ne interesuje me šta misli narod … ” .

nastran
4 mjeseci prije

jesu li ih njihovi birači uopće ovlastili za pomaganje ukrajini?

Max
4 mjeseci prije

Suluda ideja.

ogo
4 mjeseci prije

Neka Monika pizzu prodaje pa financira Ukrajinu

Darko 7
4 mjeseci prije

Schnitzer, koja vodi njemački ekonomski savjetodavni savjet poznatiji kao ‘pet mudraca’ – točnije bi bilo pet pijuna bez morala i savjesti. Nekada su mudraci bili poštovani i nije i nije ih se moglo potkupiti. Nekada je znanje bila vrlina, a danas što više škole to manje poštenja. Malo mi je teško shvatiti da se čovjek teško školuje da bi završio fakultet (budući da sam ga i ja završio) i onda se pokorava i odano služi centima moći u širenju kriza i ljudskih patnji.

mujo
4 mjeseci prije

uh, samo da naši političari ne kopiraju ideju.

Bruno
4 mjeseci prije

A onda će Ursula, veoma inteligentna kokoš, izdati narednu i ostalim članicama EU da moraju izdvajati za Ukrainu. Tako ovaj rat neće finansirati Švabe već cijela EU, za razliku od Hiće

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

U tom slučaju neće vam se samo ponoviti 1933 nego će doći više njih.

nessy
4 mjeseci prije

Covjek je u pravu 110%. Ja sam za to da se dignu porezi u cijeloj EU bar 30%. Zelenom balvanu i ekipi sada fali para. Navikli, samo napisu cifru i stize. Kako je rekao neki britanski list ‘kradu kao da sutra nece doci’.

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Moze, ali nakon referenduma s 3 opcije:

1) prestati financirati Ukrainu i novac zadrzati unutar drzave za lokalne potrebe
2) nastaviti kao i do sada
3) uvesti porez i tako ih financirati

Gregor Samsa
4 mjeseci prije

“Berlin bi trebao više oporezovati prihode građana kako bi ojačao vojnu pomoć Ukrajini, jer podrška sukobu jenjava drugdje na Zapadu, rekla je u subotu za Rheinische Post Monika Schnitzer, koja predsjedava njemačkim vijećem ekonomskih eksperata
Nakon “mutti” Merkel, Usrulje, Analne Brabonjak i brojnih drugih “dužnosnica” i ova “ekonomska stručnjakinja” po tko zna koji već puta dokazuje što se događa kad se ženama dozvoli pristup pozicijama vlasti i moći. A to je samo Njemačka. Sjetimo se samo koliko je “snažnih i emancipiranih” žena trenutno ili su donedavno bile na visokim položajima širom svijeta i pogledajmo malo rezultate njihovog “dejstvovanja”.

xyz
4 mjeseci prije

Glupe i naivne građane EU pljačka svatko ko ima pet minuta vremena.

abc
4 mjeseci prije

Njemački izbori če biti opet krivotvoreni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI