Njemački medijski gigant zapošljava ruske TV demonstrante

Marina Ovsjanikova
21 komentar

Žena koja je dramatično kritikovala ukrajinsku ofanzivu tokom direktnog prenosa pridružila se televiziji Welt.

Njemački medijski gigant Axel Springer saopštio je u ponedjeljak da je angažovao Marinu Ovsjanikovu, bivšu montažerku video zapisa za ruski Prvi kanal. Stekla je slavu na Zapadu nakon što je tokom direktnog prenosa organizovala protest protiv ruskog napada na Ukrajinu.

Ovsjanikova (43) će izvještavati kao slobodni novinar za TV kanal Welt, koji je u vlasništvu Axela Springera, saopštila je izdavačka kuća. Njeno pokrivanje će uključivati Ukrajinu i Rusiju, navodi se u saopštenju.

„U ključnom trenutku, Marina Ovsjanikova je imala hrabrosti da suoči ruske gledaoce sa neuljepšanim pogledom na stvarnost. Time je branila najvažniju novinarsku etiku – uprkos prijetnji državnom represijom. Uzbuđen sam što radim sa njom“, rekao je Ulf Poschart, glavni urednik WELT grupe.

Već je dala svoj prvi doprinos, kolumnu objavljenu na veb stranici kanala. Pod naslovom „Rusi se plaše“, fokusirana je na njenu ličnost, njenu reakciju na nasilje u Ukrajini i uznemiravanje koje je navodno dobijala onlajn od Rusa i Ukrajinaca, jer „niko ne želi da vjeruje da je to bio emotivni protest građana“ kada je priredila svoju demonstraciju uživo.

Ovsjanikova je postala slavna sredinom marta nakon što je uletjela pred kameru na svom bivšem radnom mjestu sa natpisom na engleskom i ruskom: „Ne ratu. Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu. Rusi protiv rata.” Za njen čin pohvalili su je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i mnoge javne ličnosti na Zapadu.

Dala je ostavku na svoj položaj na Kanalu Jedan dan kasnije. Viši menadžer kanala rekao je da sumnja da je protest bio emocionalni izliv suprotno onome što je Ovsjanikova rekla. Kiril Kleimenov je tvrdio da je imala kontakte sa britanskom ambasadom prije nego što je to organizovala i da je to tačno odradila poslije dana isplate. Čak je rekao da Ovsjanikovina akcija liči na izdaju.

Sud u Moskvi kaznio je novinarku sa 293 dolara, zbog trika u eteru, u odvojenom slučaju koji je uključivao objavu koju je objavila na društvenim mrežama. Objava je bila unaprijed snimljena poruka koja je bila povezana sa njenim „glavnim događajem“ u studiju, u kojoj je Ovsjanikova osudila rusku vladu kao „antihumani režim“ i pozvala na masovni protest protiv nje.

Sud je presudio da bi protesti koje je zagovarala Ovsjanikova prekršili ruski zakon, pa je pozivanje na njih predstavljalo prekršaj. Odbrana je tvrdila da je optužba bila nezakonita i da je sama optužba zasnovana na lažnoj premisi.

Ovsjanikova se suočava sa odvojenom kaznom do 610 dolara za protest u redakciji, a sudski postupak je zakazan za četvrtak. Ona je optužena da je svjesno širila dezinformacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Pokušaji diskreditacije oružanih snaga kriminalizovani su u Rusiji nakon napada na Ukrajinu. Vlada tvrdi da je neophodno da se suprotstavi stranoj propagandi o sukobu, usred kritika grupa za ljudska prava.

Moskva je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da primijeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. godine i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je da otcjepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Rusija od tada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Marina Ovsjanikovanjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZriBra
1 godina prije

Zbog više para zamijenila gospodara.

eks
1 godina prije

Uvek i svuda se nadju korisni idioti .

Max
1 godina prije

Hazari pomažu svoje.

Noi
1 godina prije

Rusija bi morala uvesti zapadne standarde, talkvim osobama zapljeniti imovinu, oduzeti drzavljanstvo ili dignuti u zrak kucu a njenu rodbinu prisiliti javno da se nje odreknu da je proglasu za izdajnika

македонец🇲🇰
1 godina prije

evro i sve je moguče ! svako ima svoju cenu. “čovek jednom mora da umre samo čast i bruka ostaju za naveka” !

tihobl
1 godina prije

U clanku nedostaje u kojim je sve nevladinim organizacijama ova bila prethodnih decenija.

Sto se tice Rusije 60% novinara bez problema moze preci na CNN. Kad je zapocela specijalna akcija trecina novinara nije dosla to jutro na RT. Zvali su ih telefonom i otkrili da su ili stigli u inostranstvo ili da su na aerodromu i cekaju let.

U Rusiji broj proruskih novinara se moze nabrojati na prste.

Nena
1 godina prije

Fašisti bili i ostali

Rimtutituki
1 godina prije

Jebiga i vama treba sto godina da skuzite. Treba samo neko da kaze ono sto hoce da cuju,nebitno istina ili ne.ludilo totalno antirusko. Koju su mi svadju pokusale 3,4 Dame neki dan ,ukrajinke. Hoce preko reda da udju a ja imam u redu prije njuh 17klijenata,kaze” ukrajina,slava ukrajini,mi prvi” nein ja objasnim da moraju zadnji u red. Ma kakvi,ooet i to visocijim glasomprvi mi pa prvo,ja ponovonema reko sanse nego cete kao i svi u ref, nije ovi komunizam,nego divlji kapitalizam,i ne zanim me ni ukrjinci ni rusi,kazem,istagovna za mene,jebat ih. Ne mogu ih smislit ni jedne ni druge,ja poslom trosim po 20-25 litara goriva dnevno( cinicamente cisti). Kad ova treva poce da se dere” du nazzi,gestapo,pustas prvo ove muslimane itd” a stvarno prvo dvoje u redu bili neki Kurdi. Ereko slusaj sad nećete nikako,privatno je,moje mogu da zabranim ko mi se ne svidja. Pocese da vristepolicija,ti nacist,fasist itd,. Vratise… Čitaj više »

Oli
1 godina prije

Dramatično bi ja nju zaposlio

Lucija, prva
1 godina prije

Botoksirana, ćube umjetne, a i jedno oko felša… Razumljivo da se bidna morala prodati.

Dobro je iskoristila priliku…

ANTIFASHISTA
1 godina prije

Sve i svasta bih moga podrzati ali NACIZAM I FASIZAM nikada i ni pod koju cijenu.
I sa dr. Fanjom sam se razisao zbog njegova izjednacavanja partizana i zlocinaca ustasa.
Sve naciste i njihove suradnike te clanove obitelji treba dozivotno zatvoriti.

Čudan lik
1 godina prije

A jesu li u tom Njemačkom medijskom gigantu ikada čuli za Juliana Assangea???
Zašto njegove postupke ne smatraju herojstvom???

nessy
1 godina prije

Slazem se, apsolutno. Srce mi se para zbog njene tragicne sudbine. Sto drugo ocekivati od krvolocnog rezima zemlje ciji predsjednik za veceru jede bebe (pouzdana britanska info. samo jos nije objavljena). Odlucio sam sutra od susjeda prikupiti donacije da joj pomognemo platiti tu necuvenu kaznu. Sad, kad popcne raditi za slobodoljubive britance, trebat ce joj cca par radnih dana da namakne taj strasan iznos. To sto su njeni novi poslodavci deklarirani neprijatelji njene domovine, ne brine je bas puno. Ima Kina recept za ovakve jadnike.

RENEW
1 godina prije

enkrat jo bodo pa našli nekje – mrtvo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI