Njemački ministar vanjskih poslova nada se poboljšanju odnosa EU-a i Turske nakon ”teške” 2020. godine

Heiko Maas-EU-Turska
4 komentara

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je optimizam u pogledu poboljšanja odnosa EU-a i Turske nakon “teške godine” 2020., kada se dogodio porast napetosti između obje strane, zbog situacije na istočnom Sredozemlju.

Maasovi komentari dolaze dan nakon što se turski ministar vanjskih poslova susreo s njemačkim ministrom unutarnjih poslova, kako bi razgovarali o brojnim pitanjima koja su naškodila odnosima između europskog bloka i Ankare.

“Zanimaju nas ovi razgovori, naravno i ciljevi i rezultati. Prošla je godina bila teška u pogledu odnosa između EU-a i Turske. Čini se da je ova godina puno bolja“, rekao je Mass.

Odnosi Turske i EU postali su iznimno napeti tijekom 2020. godine, jer su sporovi oko migracije, tekuće aktivnosti Ankare oko Cipra i svađa predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s francuskim čelnikom Emmanuelom Macronom opteretili bilateralne odnose.

Rasprava o migraciji usredotočena je oko EU tvrdeći da Turska dozvoljava migrantima ulazak u Europu preko svog teritorija, kršeći time sporazum iz 2016. kojim je Ankara trebala onemogućiti prolaz migrantima u zamjenu za pomoć. Povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson trebala bi posjetiti Tursku 07. svibnja, kako bi vidjela mogu li se nesuglasice riješiti.

Situacija između Turske i Grčke jedan je od najdugovječnijih sporova koje EU razmatra, budući da i Ankara i Atena polažu pravo na suverenitet nad Ciprom i odbijaju se odreći svog dijela teritorija. Umjesto toga, ciparski Turci iznijeli su rješenje o postojanju dvije države na otoku, koje je grčka strana odbacila.

Turski spor s Francuskom pojavio se u vrijeme kada je Macronova vlada bila pod pritiskom većinski muslimanskih zemalja, zbog zauzimanja snažnog stava protiv islama, nakon niza terorističkih napada. Iako je Francuska prihvatila da je “jezik umirujući” između dviju strana godinu dana nakon uvreda od strane Erdogana, “potrebna su daljnja djelovanja”, kako bi se odnos ponovno uspostavio.

Iako smjer u vezi s tim pitanjima nije jasan, Turska je podržala njemački optimizam nakon sastanka s berlinskim ministrom unutarnjih poslova, razgovarajući pritom o koracima koje obje strane mogu poduzeti kako bi osigurale pozitivan napredak.

Heiko Maasnjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ako nastavi ovako . I NJemečka će postati Turska.

tuf
2 godine prije

Odnosi EU i Turske isključivo ovise o tome koju će poziciju (na sofi ili fotelji) dobiti von der Leyen prilikom sljedećeg posjeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI