Njemački obavještajci ”zabrinuti” zbog ukrajinskih gubitaka

Ukrajina - Trupe
41 komentar

Njemačka Federalna obavještajna agencija (BND) je “uzbunjena” zbog velikih gubitaka koje su pretrpjeli ukrajinski vojnici u sukobu između Kijeva i Moskve, objavio je u petak njemački nedjeljnik Der Spiegel.

Ruske i ukrajinske trupe trenutno se bore za kontrolu nad strateškim gradom u Donbasu Artjomovskom (koji Ukrajina zove Bahmut), ali tamošnja situacija ne izgleda posebno sjajna za Kijev, navodi list, pozivajući se na “tajni” sastanak između zvaničnika BND-a i Njemački poslanici odgovorni za odluke u oblasti sigurnosti.

“Ukrajinska vojska trenutno gubi trocifreni broj vojnika svakog dana” u borbi s ruskim snagama, rekao je Der Spiegel, pozivajući se na podatke koje su navodno iznijeli obavještajni zvaničnici tokom zatvorenog brifinga ranije ove sedmice.

Ranije ove sedmice, The Times je objavio da je Kijev poslao loše opremljene trupe sa malo borbenog iskustva da brane Artjomovsk.

Ako ruske snage uspiju zauzeti grad, to bi imalo “ozbiljne posljedice” po Kijev, upozorio je BND, dodajući da bi kontrola nad Artjomovskom potencijalno olakšala veće rusko napredovanje dublje u teritoriju koju drže Ukrajina.

Grad Artjomovsk postao je uporište ukrajinske vojske u godinama nakon puča u Kijevu 2014. godine. To je dio 70 kilometara duge odbrambene linije koju su stvorile ukrajinske snage tokom godina. Rusija polaže pravo na suverenitet nad gradom zajedno sa ostatkom Donjecke Narodne Republike, koja se pridružila Rusiji u oktobru nakon referenduma. Kijev je odbacio glasanje kao “lažiranje”.

Grad ostaje glavni logistički centar za ukrajinske snage u regionu i pojavio se kao žarište sukoba za obje strane posljednjih mjeseci. Ruske trupe su u posljednjih nekoliko sedmica ostvarile nekoliko pobjeda u toj oblasti, zauzevši grad Soledar i strateško selo Klescheevka među nekoliko drugih naselja dok pokušavaju da opkole Artjomovsk.

Bahmutnjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noppo
1 godina prije

Zapažam da se novine o Ukrajini zadnje vrijeme ne objavljaju više ujutro v 8-9 sati nego posljepodne. Izgleda velika pažnja o informacijam koje daju v medije.

LZN
1 godina prije

Pazite sad kako zapad okreće narativ za 180………na početku je bio Artjomovsk vrlo bitan i značajan strateški grad a sad će da se preobrazi u neznačajan i strateški nebitan grad….
Kako god….ruje krenule i u Zaporožju…krckaju,kako kaže Vlad…
A €lenski reka da će eurovizija biti na Krimu……šta je babi milo to joj se i snilo….

Гавран
1 godina prije

Na frontu prema Zaporožju Rusi su izgradili dobro utvrđenu liniju. Na zaprepašćenje Ukra sa te linije su upravo izvršili napad i probili front u dubinu do deset kilometara. Zaporožje se priprema za gradske borbe. Kijev nema više na raspolaganju kvalitetnih trupa. Uglavnom su izbačene iz igre. Tako je i u Bahmutu.

eukolonija
1 godina prije

Sve što se dešava posljednjih dana upućuje nas na spremnost Amerike da prepusti Ukrajinu Rusiji jer je otpor uzaludan. Traži se žrtveni jarac medu republikancima, Nijemcima ili Ukrajincima. Znam bit će mnogi razočarani u regiji jer će im snažna Rusija biti nezaobilazan činilac. Kako poslije toliko mržnje, prolivene žuči i pljuvanja u Moskvu poljubiti skute😊

LZN
1 godina prije

Douglas Macgregor:122.000 mrtvih, 35.000 nestalih i 300.000 ranjenih ukrajinskih vojnika
od 16.000 do 20.000 i 50.000 ranjenih ruskih vojnika

tihobl
1 godina prije

Amerikanci su jos prosle godine izvjestavali o trocifrenim dnevnim gubitcima. Zatim spanci. Evo sad i svabe potvrdjuju da su i dalje trocifreni gubitci svakog dana. I to traje mjesecima. 97% zrtava je od artiljerije.

Tone
1 godina prije

U Berlinu je sinoć održan protest mirovnog udruženja. Parole: “Nema tenkova za Ukrajinu”, “Amerikanci odlazite”, “Ovo je rat SAD protiv Njemačke”, a najbolja je “Pošaljite Baerbock-ovu na front” 😂😂

tihobl
1 godina prije

Pogledaj demonstracije udovica koje traze nestale muzeve. Puno je mladih udovica.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Treba netko objaviti Ukrajinske gubitke ,jer lažu i skrivaju podatke ! Ispada da Putin umire svaki dan , a Rusi gađaju samo dječje bolnice i rodilišta .I još masovno ginu ,dok Ukrajinska strana ima samo minorne gubitke .Koliko je ovaj svijet bolestan ,govori i koliko god ja simpatizirao Ruse , činjenica je da ako se ovaj sukob prelije na Europu .Bio bih na suprotnoj strani . Ne zbog samih Rusa ,nego zbog istočnih komšija srba ! Jer opet bi krenulo paljene , i ostale gadarije kao i 1991g. Tako da drage komšije , izgleda da se povijest ponavlja !

burt
1 godina prije

takvi podaci o navodno ogromnim gubicima ukrajinske vojske dio su psihološko-propagandnog djelovanja NATO-a kojima se u javnost puštaju dvosmislene , neodređene i pogrešne informacije da bi se time zavaravalo i izluđivalo ruske dužnosnike i rusku vojsku, Leopardi sigurno dolaze u Ukrajinu a Scholtz koji je navodno neodučan šalje Patriote i dva bataljona Mardera i Geparda, ,prije mjesec dana se govorilo da su skladišta u NATO državama prazna i da nemaju dovoljno oružja ni za sebe a sada odjednom najavljuju dostavljanje Ukrajini najveće količine oružja u povijesti NATO-a, nije to prvi put da ruski dužnosnici ispadaju naivni i da imaju krive procjene

Max
1 godina prije

Pokazuje se točnim ono o čemu se pisalo, Rusi su promijenili strategiju namamil Ukrajnce u napad i sad ih razbijaju. Ukrajinci ne smiju stati jer bi se izložili ruskom protuudaru a ako nastave ovako riskiraju nestanak i ljudi resursa.

goran
1 godina prije

sad če dragi zelenski i njegova vojska vratit i donbas i krim hahahahahaha

bravo zapadni mediji potpuno lažete i obmanjuljete javnost govoreči da ukrajina pobjedjulje,a kad ono malo po malo gubi teritorilj.
baš me zanima na koji način to mislite opravdati u vašim blesavim pričama koje jednostavno ne drže vodu.

Tadija
1 godina prije

Srbi ako zele pomoci Moskvi,trebaju poceti frtutmu na Balkanu,jer ako Rusija pobijedi,nece je interesirati balkanski problemi,ako izgubi,jos gore za Srbiju.

Gnostic
1 godina prije

BundesNachrichtenDienst filijala CIA.a šta’š?Čašu vina .😋

Don
1 godina prije

Pobjeda je u rukama izdržljivih. Ratna sreća je promjenjiva te stoga oslobađanje ili okupacija jednog ili nekoliko gradova ne znači dobijanje rata.
Svakako ne treba smetnuti s uma da su vođe i Ukraine i Rusije Židovi i nemojmo se zamajavati ni Hazarima ni Hazarijom već Cionističko-židovskim bolesnim umom. Ne smijemo zaboraviti niti sluge njihove balkanske. Kako ih prepoznati ? Služili su i svome petsto godišnjem okupatoru počev od slanja vojnika i rudara kao doprinos padu Konstantinopolja.

Alex Keller
1 godina prije

Pa nije ni tako loše…trocifreni broj …manje od hiljadu 😂🤣

HEKPCT
1 godina prije

Zar ne reče Amerikanac u Ramštajnu da Bahmut nema nikakvu stratešku težinu?

Klica
1 godina prije

Sta nisu Rusi ostali bez municije i ekonomski dozivjeli slom? Ja ocekivao ukrope pred Moskvom za koji tjedan..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI