Njemački političar oštro kritiziran zbog prijedloga o ”okupaciji” Poljske

Njemacka vojska
14 komentara

Arndt Freytag von Loringhoven napisao je autorski tekst u kojem sugerira da bi Berlin trebao trajno stacionirati postrojbe u susjednoj državi

Poljski konzervativci osudili su prijedlog bivšeg njemačkog veleposlanika u toj zemlji da bi Berlin tamo trebao trajno poslati postrojbe u Poljsku, radi jačanja međusobnih odnosa. Arndt Freytag von Loringhoven zagovarao je taj potez u autorskom tekstu koji je prošlog tjedna objavio Frankfurter Allgemeine-Zeitung. ”S nadolazećim jačanjem istočnog krila NATO-a, bliža integracija njemačkih i poljskih oružanih snaga i, dugoročno gledano, trajno premještanje postrojba u Poljsku u interesu je obje strane”, napisao je.

Sugerirajući da je riječ o skliskom terenu od von Loringhovenova prijedloga nacističkoj okupaciji, zakonu i pravdi (PiS), zastupnik u Europskom parlamentu Jacek Saryusz-Wolski sarkastično je odgovorio: “Podsjeća li vas ovo na nešto”? u objavi na X (bivši Twitter), citirajući članak.

“Uskoro će, zahvaljujući novom EU ugovoru, Njemačka ponovno ‘trajno’ okupirati teritorij zapadne Poljske”? Upozorila je sutkinja Ustavnog suda Krystyna Pawlowicz u objavi na X, također odgovarajući na von Loringhovenov članak.

”Hitlerovi snovi ostvarit će se nakon mnogo godina, bez upotrebe sile”, tužno je sugerirao Pawlowicz, kritizirajući Poljake zbog toga što nisu pružili ”NIKAKAV OTPOR” nadolazećoj vladi Donalda Tuska koja je prijatelj EU-a. Međutim, novinar liberalne novine Gazeta Wyborcza komentirao je da je predsjednik Andrzej Duda već pristao na stacioniranje njemačkih postrojbi u istočnoj Poljskoj u siječnju, kako bi instalirali obrambene raketne sustave Patriot.

Von Loringhoven je u naslovu svog autorskog teksta izravno ciljao na PiS, optužujući konzervativnu stranku da je izgubila povjerenje Poljaka “svojom nacionalističkom politikom”, dok je novoizabranu centrističku vladu opisao kao “priliku za formiranje partnerstva u vodstvu na ravnopravan položaj”.

“Nepovjerenje u Poljskoj je još uvijek visoko”, požalio se diplomat, okrivljujući “unutarnju polarizaciju i antinjemačku i protu-europsku huškačku propagandu”. Pozvao je Varšavu neka se usredotoči na važna pitanja, poput “pomaganja Ukrajini kako bi pobijedila”.

Von Loringhoven je tvrdio da je prisiljavanje Kijeva na čekanje završetka sukoba kako bi se Ukrajina mogla pridružiti EU-u i NATO-u jednako “dopuštanju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da preuzme uzde”. On umjesto toga želi “fleksibilniju EU” koja ne zahtijeva jednoglasno glasovanje svih zemalja članica radi donošenja odluka o vanjskoj i financijskoj politici ili čak o pristupu novih članica. Predložio je i sljedeće: “Djelomično članstvo u NATO-u također je nešto što bi se trebalo razmotriti za Ukrajinu”.

Bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predvodio je koaliciju tri oporbene stranke do pobjede na izborima u Poljskoj prošlog mjeseca, signalizirajući kraj udaljavanja zemlje od EU pod vodstvom PiS-a. Taj su rezultat slavili Bruxelles i Zapad. Tusk je prethodno bio premijer od 2007. do 2014. godine.

Arndt Freytag von LoringhovennjemačkaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
5 mjeseci prije

Karte se otkrivaju

gargamel.
5 mjeseci prije

Ovo sa EU postaje sprdnja. Biće kao i u fudbalu, prva liga, druga liga. Ostala buranija će biti samo dekor.

Bruno
5 mjeseci prije

Kako li se zove riječ koja opisuje stranu vojsku na svom tlu. E baš se pitam. Recimo, kažimo američka vojska na tlu NJemačke, ili američka vojska na tlu Hrvatske itd. Ovo je još gore. Kada je strana vojska na tuđem tlu, onda vojsku plaća zemlja koja je okupator, a ovko je plaća okupirana zemlja. Ljepota.

Nekoime
5 mjeseci prije

Već su ih jednom stacionirali. Dok nisu došli Rusi.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Pa i bi valjalo 👍

Sparkling
5 mjeseci prije

Jednom u nevezanom razgovoru s kolegama, jedan od njih se zapitao: “baš šteta što hićo nije napao dva puta SSSR”. A mi svi ostali upitasmo zašto dva puta? A on će nato: “pa zbog toga da prođe četiri puta preko Poljske”.
U svakom sarkazmu ima i neke istine.
Lp

Steve
5 mjeseci prije

A ratna odšteta?!

Max
5 mjeseci prije

Tip je pravi nacist,

Alex
5 mjeseci prije

Je li došlo vrijeme da se Istočna Pruska,Šlezija, Leonberg…vrate matici Zemlji?

tatamata
5 mjeseci prije

pa ocekivana reakcija na temelju cinjenice kako su se poljaci uskokodakali

Lucija, prva
5 mjeseci prije

😄 ☺️ ☺️ 🤗 Kad se sjetim što sve Poljaci nisu Nijemcima pričali… Od ne – isplate reparacija na dalje… Dobro ih je ovaj von podsjetio na neke sitnice…

Uostalom, ne trebaju niš’ kmečat, trenutno imaju respektabilnu vojsku, barem u odnosu na ostale u EU, uključivo Njemačku.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

A to što ovaj priča o “fleksibilniju EU” koja ne zahtijeva jednoglasno glasovanje svih zemalja članica radi donošenja odluka o vanjskoj i financijskoj politici ili čak o pristupu novih članica. “…

Piši propalo. To bi značilo istog trena kraj EU.

Ne znam je li potrebno reći da je Romeo Smrdić Radman – rekao da podržava prijedlog.
Dakle, čovjek podržava prijedlog, kojim – gubi glas.

Zna li taj uopće što se događa? Teško. Ma trebao mu je netko njegov reći barem što je Milanović rekao o toj ideji.

Gregor Samsa
5 mjeseci prije

“Poljski konzervativci osudili su prijedlog bivšeg njemačkog veleposlanika u toj zemlji da bi Berlin tamo trebao trajno poslati postrojbe u Poljsku, radi jačanja međusobnih odnosa.”

Zaboravio je drug izgleda kako je završilo zadnje njemačko “jačanje međusobnih odnosa” sa Poljacima i ostali narodim aIstočne Europe. Ali za utjehu mu ostaje što Amerikanci svojim trupama i naoružanjem sve više i više “ojačavaju međusobne odnose” s Njemačkom..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI