Njemački predsjednik objašnjava ukrajinsko odbijanje

Frank-Walter Steinmeier
28 komentara

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier potvrdio je u utorak da nije dobrodošao u Kijev, gdje je namjeravao da putuje zajedno sa još četiri predsjednika EU u znak solidarnosti.

Ukrajinski zvaničnici optužili su Steinmeiera da je blizak Rusiji, dok se, kako prenose njemački mediji, njegovo ime u Kijevu i dalje povezuje sa pokušajem sprovođenja sporazuma iz Minska u ​​Donbasu iz 2016. godine, poznatim kao „Steinmeierova formula“.

Predsjednik je planirao da posjeti Kijev u srijedu zajedno sa svojim kolegama iz Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije, kao „snažan signal zajedničke evropske solidarnosti sa Ukrajinom“, ali „to očigledno nije bilo poželjno u Kijevu“, rekao je njemačkim medijima u utorak dok je bio u posjeti Varšavi.

Iako nije bilo zvaničnog razloga za oklijevanje, tabloid Bild je objavio da Steinmeier nije dobrodošao „zbog njegovih bliskih veza sa Rusijom“, pozivajući se na izvore iz ukrajinske vlade. Aktuelni njemački predsjednik povezuje se sa gasovodom Sjeverni tok 2 do Rusije, kao i sa „Steinmeierovom formulom“, ističe list.

Prošle sedmice je ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrej Melnik iskoristio intervju za list Tagesspiegel da optuži Steinmeiera da nije ozbiljan u vezi sa dezavuisanjem Rusije i imenovao je nekoliko drugih vladinih zvaničnika u Berlinu koje je Kijev smatrao previše bliskim Moskvi. Zamjenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski pridružio se Melnikovim kritikama.

Poljski predsjednik Andžej Duda srdačno je primio Steinmeiera. Putovanje šefa njemačke države prvobitno je bilo planirano za kraj marta, ali je odloženo nakon što je njegova supruga bila pozitivna na korona virus.

Steinmeier je blisko sarađivao sa bivšim kancelarom Gerhardom Schroederom, koji je kasnije postao zagovornik NS2. On je 2016. godine, kao ministar spoljnih poslova u vladi Angele Merkel, artikulisao niz koraka za praktičnu primjenu sporazuma iz Minska – takozvanu Steinmeierovu formulu – namjenjenu okončanju sukoba oko Donbasa.

Prema formuli, dva sporna regiona Donjeck i Lugansk trebalo je da održe izbore pod ukrajinskim zakonima i pod nadzorom OEBS, nakon čega bi dobili poseban samoupravni status i Kijevu vratili kontrolu svojih granica sa Rusijom. Ukrajina, Rusija, dva regiona i OEBS potpisali su tu formulu u oktobru 2019. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izabran na mirovnoj platformi, naišao je na žestoko protivljenje nacionalističkih militanata – poput puka „Azov“ – kada je pokušao da sprovede formulu, tako da nije bilo rezultata.

Navodeći neuspjeh Kijeva da primijeni uslove sporazuma iz Minska, Moskva je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, nakon što je priznala Donjeck i Lugansk kao nezavisne države.

Rusija zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike Donbasa.

Frank-Walter Steinmeiernjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Zelenski počeo dijeliti šamare Njemačkoj kao najjačoj sili u EU koja je zbog Ukrajine već ukinula uvoz dva ruska energenata (drvo, ugljen), a druga dva (plin, nafta) planira da ukine vrlo brzo da bi gospodarski uništila samu sebe u roku odmah.

Što Zelenski sjedi na dva stolca?

šeronja
2 godine prije

Komična situacija!

anna
2 godine prije

Hahahaha Zelenjava dobiva upute iz Amerike. Amerika želi Njemačku na koljenima… Lonac lagano počinje ključati 😀

Onogošt
2 godine prije

Zalosno na što je spala Njemačka, da joj najviše državne zvaničnike šamaraju američke marionete. A i ova njemačka drtina sa jednom nogom u grobu pljunuo na sebe.. sad se kaje i ogradjuje od svoje politike. Valjda misli da će živjeti 200g pa traži novu šansu

2 godine prije

malo drukčiji prilog; neki su pogledali film dont luk ap? raspisali se iz NASE o novom planetu, Sičin je maknut odavno a što će pokazati novi teleskop -nadaju se izračunati vrijeme prolaza? a infracrveni snimak iz 2003. koji imaju je jasan-potvrđen od ASTRONOMA i što gledaju to vatikanski astronomi sa luciferom iz Arizone-svježi koment – svakako će DRAMA ZEMLJE imati različite konotacije od pokazivanoga svijetu: na događaje iz Šangaja-20 hours ago …..Koristeći vrlo zaraznu Omicron varijantu Covid-19 kao izgovor, establišment u mnogim zemljama sada tvrdi da se Covid-19 ponovno pojavio. To im omogućuje da ponovno uvedu blokade, koje će do Smjene polova vjerojatno biti životna činjenica zbog neuspjelog prikrivanja prisutnosti i čekanja na prolazak Nibirua i panike establišmenta zbog anarhije. Gdje god se establišment pribojava da ne može kontrolirati nerede, koristit će se ova lažna pandemijska blokada, a to se odnosi na gotovo sve velike gradove. Šangaj se svakako kvalificira.Drugi… Čitaj više »

Max
2 godine prije

NATO marionetska vlada pa više ništa ne moli nego naređuje,

Žile
2 godine prije

Nemogu vjerovat kako si Njemacka dozvoli da sama sebi puca u koljeno,a Amerikanci se smiju jer jim je bio to cilj da oslabi Nemačku preko Ukrajine i njihovog kera Zelenskog!!

Rudar
2 godine prije

Ma šta nije dobro došao, neka sjedne u tenk i pravac Ukrajina, sa rusima se nađe u Kijevu, podjela ga na zapadni i istočni, kraj priče i novo normalnoga.
Idemo na dobre stare podjele, amerikancima ulaz zabranjen.

Lucija, prva
2 godine prije

Radi se o sljedećem, osim što Zelenski ne želi gubiti vrijeme sa nebitnim ljudima i državama.
Točnije, s onima koji ne donose odluke.

Dakle, tražili su od Njemačke 100 tenkova.
Pa je rekao Sholz da to mora dogovoriti sa drugim zemljama, ne može sam donijeti tu odluku.
Onda je Zelenski opet navalio. E, sad mu je odgovoreno da na tenkove treba čekati 30 mjeseci . I da ne mogu biti proizvedeno prije.

A i tko zna je li Zelenski u Kijevu ili Poljskoj? I da li bi i ove mogao vozati?

Tupko Glupko
2 godine prije

U međuvremenu se Zelenski ukazao i estonskom parlamentu preko video-veze.
Njima govori da Rusi upotrebljavaju fosforne bombe protiv stambenih četvrti i civilne infrastrukture.

Lucija, prva
2 godine prije

🇩🇪🇷🇺⚡Hundreds of people with flags came out to support Russia in the German city of Frankfurt and Main

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Nijedan Njemac, a posebno predsjednik koji nije nacista i ne podržava ukrajinski nacizam nikada neće biti dobrodošao i ovakvu nacističku Ukrajinu. To dovoljno govori.

Janko
2 godine prije

Digli ste komičara na nivo Mesije,pa sad u stavu mirno uz aplauze kojim ga prate parlamenti najvećih zemalja svijeta savijajte kičme i šije do slijedeće njegove prozivke i naloga.Jadni narode Evrope što trpiš i doživljavaš.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI