Njemački zvaničnici povlačenje američkih trupa nazivaju “pozivom na buđenje za Evropljane” i šansom za labavljenje veza

Evropa Amerika
29 komentara

Dok su neki u njemačkom establišmentu bjesnili na Sjedinjene Države, pretpostavljajući da Berlin nisu obavještavali o planovima za povlačenje hiljada vojnika, drugi su to smatrali šansom za labavljenje veza sa svojim burnim NATO saveznikom.

Washington se nije trudio da informiše Berlin o svojoj namjeri da premjesti hiljade vojnika iz Njemačke na druge lokacije, a vijesti su bile iznenađenje za vladu, javili su njemački mediji u subotu. Prethodno su Reuters i Wall Street Journal izvijestili da će neki od 9.500 članova službe biti poslati u Poljsku, neki u druge savezničke države, a ostali će se na kraju vratiti kući.

Držanje Nijemaca u mraku je „prilično neobično“, ali razlog za to lako je prepoznati, rekao je Andreas Nick, visoki član hrišćanske demokratske stranke Angele Merkel (CDU). Sve ovdje ukazuje da “to nije bila tehnička, već čisto politički motivisana odluka”, rekao je za Deutsche Velle.

Žaleći taj potez, Nick je rekao da su američki vojnici i njihove porodice „dobrodošli“ u Njemačkoj.

Dietmar Bartsch, koji predvodi ne-mainstream ljevičarsku stranku, nije bio rezerviran. Pustio je pomalo zapaljiv tvit, rekavši da bi vlada trebala zahvaliti Washingtonu i postaviti temelje za “potpuno povlačenje američkih vojnika” tokom razgovora s Trumpovom administracijom.

Ako se to desi, odlazeće trupe „trebale bi istovremeno ponijeti sa sobom i američke atomske bombe“, dodao je Bartsch.
Njegovo raspoloženje donekle je podijelio Johann Vadephul, koji kopredsjedava frakciju vladajuće koalicije u parlamentu. Trump i njegov tim “zanemaruju temeljni upravljački zadatak: uključivanje saveznika u procese donošenja odluka”, izjavio je. Za njega vijest pruža mogućnost da Evropa postane manje zavisna o SAD.

„Međutim, to je novi poziv na buđenje nama Evropljanima da odlučnije prihvatimo svoju sudbinu u pogledu sigurnosne politike.“

Izvještavanje o premještanju možda baca malo svjetlosti na nesklad između Berlina i Washingtona, pri čemu posljednji optužuje Njemačku da nije uspjela da potroši dva odsto BDP-a na odbranu, kao što propisuju NATO smjernice. Činilo se da se Berlin isprva nije želio pokloniti zahtjevima SAD, ali je kasnije pristao povećati svoj vojni budžet.

Nasuprot tome, Poljska je već nagovijestila da će pozdraviti preusmjeravanje američkih trupa iz susjedne Njemačke.
Moskva, očigledno, nije pozdravila ideju o gomilanju blizu svojih zapadnih granica. Amerika pojačavanjem svog vojnog prisustva i infrastrukture u istočnoj Evropi samo šteti sigurnosti na kontinentu i podstiče Rusiju da odgovori ljubazno, rekli su ruski vladini zvaničnici.

AmerikaeuropaNATOnjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prekobrda Janko
3 godine prije

Sjecam se Titovih rijeci: Svaki vojnik sa oruzijem u ruci izvan svoje domovine je agresor i okupator te ne zasluzuje castan zivot.

Marko9
3 godine prije

Ove trupe ce biti dobrodosle u Poljsku.
Poljska nudi Americi svoj teritorij za americke vojne baze, ponudili su im da izgrade koliko hoce vojnih baza kao sto je ona na Kosovu.
Sto vise americkih vojnih baza, Poljaci kazu da je to bolje za njih, za Poljake i za Europljane.
Ovo pokaziva da se mentalitet Poljaka prije drugog svjetskog rata, kad su htijeli ici s Nijemcima na Rusiju, nista nije promjenio.
Nista nisu ni naucili.
Antagonizam Poljaka naspram Rusa je jos stariji.
Godine 1612 su zapalili Moskvu.

puki
3 godine prije

“Dietmar Bartsch, koji predvodi ne-mainstream ljevičarsku stranku, nije bio rezerviran…”

Pogresno. Die Linke (Ljevica), kojoj pripada Bartsch nije ne-mainstream ljevičarska stranka, vec takodjer pripada rezimskim mainstream strankama Merkelicinog rezima: CDU-CSU-SPD-FDP-Zeleni-Ljevica… u stvari sve jedna kabalina stranka sa 6 imena.
Istina je da u “Ljevici”, ima dvoje potpuno nezavisnih zastupnika, stari iskusni Oscar Lafontaine i njegova mlada supruga Sahra Wageknecht, (alim koji su se vecinom povukli sa scene), kao i mozda jos par polu-nezavisnih politicara, ali sve ostalo u ovoj stranci je isto kao i u ostalim rezimskim strankama: Ljevica kofol tu i tamo kritizira globalni kapitalizam, ali u svemu podrzava ono sto podrzavaju i ostale rezimske stranke: EU, jos veca centralizacija EU, masovna migracija, borba protiv fantomksog rasizma i nacizma, ..itd a podrzava i ovu diktaturu korone

putnik83
3 godine prije

Narodi Nove Europe ne pristaju na njemački diktat! Nećemo biti njemačko-francuski poslušnici!
Europska Unija može opstati isključivo kao zajednici ravnopravnih i suverenih naroda!
Nikakve sveeuropske nadogradnje neće biti!Zemlje Nove Europe predane su čvrstom vojnom i političkom savezu s SAD-om.
Za nas je Amerika bila i ostala najvažniji vojni saveznik i jamac naše neovisnosti i slobode!
Europa još dobro pamti njemački fašizam i ruski komunizam! Naš opstanak i slobodu dugujemo Sjedinjeni Američkim Državama!
God Bless America, Long Live The Republic!

Splitexpres
3 godine prije

Nijemci su skupo platili Istocnu Njemačku,napravili Rusima baze i stanove zamjene za napuštene u DDR,ali Amere će platiti i skuplje,samo da se riješe okupatora?

Red Dog
3 godine prije

Kad sam bio mali i glup sam pretio da cu ici ako nije po mome.
Dok mi nisu rekli: „Idi“.
Sok i neverica. Ali sam morao, posto sam obecao 🙂

Max
3 godine prije

Ne vjerujem da će oni otiići tek tako.

Nema gazde
3 godine prije

Nova europljaninska geopolitika … a ko ce biti gazda ?!? … niko jer ne mozes razgovarati sa ovako puno clanova … bolje nacijonalne republike

Istrazuj
3 godine prije

Da pusti Nijemce – na slobodu!

Pa i ovo je nevjerovatna vijest, koja samo govori da je Trump vise za ljudsku rasu nego Kinez pogotovo Rus “car svih zidova”.
Do sada su cionisticki eugenicari koristili Amerikance kao svoju vojsku – uvijek u pljacki i masakrima drugih naroda, a za racun kabale i Izraela.
Ako se ovo desi…to je vijest stoljeca!
“Izabranici” zlobnog “elohima JHVH” vec stoljecima iz tame piju krv drugim narodima.
Nijemcima su se natakarili 1945 i od tada nisu prestali. Dakle Njemacka je pod totalnom i neupitnom kontrolom Izraela (eugenicarske kabale).
Sila izraela – jeste uvijek – zaglupljena masa Amera.
….
I sad odjednom – Trump ukida (Izraelsku) okupaciju Njemacke !?
Cekaj da se ustipnem….

piždro
3 godine prije

.

Bosanac
3 godine prije

Bude se Europljani u jos dublji san

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI