Njemci se pozivaju da smanje broj tuširanja kako bi štedjeli gas

Vreli tus
53 komentara

Energetski regulator upozorava da će isporuke trajati do rane jeseni ako ruski gas bude prekinut.

Njemcima je savjetovano da dvaput razmisle o tuširanju pod toplim tušem ako vlasti odluče da uvedu embargo na ruski prirodni gas usred vojne operacije Moskve u Ukrajini.

„Morat ćete da se zapitate da li je zaista potrebno da se tuširate toplom vodom sedam dana u nedjelji – sa grijanjem na gas“, rekao je u intervjuu za n-tv šef Savezne agencije za mreže Njemačke Klaus Mueller.

On je ponovio sličnu izjavu ranije evropske komesarke za konkurenciju Margrethe Vestager, koja je savjetovala stanovnike EU da „kontrolišu svoje tuširanje i tuširanje svojih tinejdžera, a kada isključe vodu, da kažu ’eto ti, Putine‘“.

Prema Muellerovim riječima, ako Njemačka prekine isporuke iz Rusije, rezerve gasa u zemlji trajat će do kraja ljeta ili najkasnije do početka jeseni.

„Ali tada će skladišta biti prazna. A ne bismo željeli da imamo takvu situaciju pred zimu“, rekao je zvaničnik.

Usred sve većeg pritiska na EU da doda ruske nosače energije na svoju već ogromnu listu sankcija u vezi sa Ukrajinom, Njemačka je prošlog mjeseca pokrenula plan za hitne slučajeve za upravljanje snabdjevanjem gasom koji bi mogao da dovede do racionalizacije energije i davanja prioriteta domaćinstvima i kritičnoj infrastrukturi, kao što su bolnice, proizvođači lijekova i hrane. U intervjuu za Die Zeit ranije ove nedjelje, Mueller je takođe upozorio građane da ovaj plan ne uzimaju zdravo za gotovo i da počnu da smanjuju luksuz u domaćinstvu.

EU je prošle sedmice odobrila novi paket sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza uglja počev od avgusta. Njemačka je pojačala napore da smanji ruske isporuke, ali Berlin kaže da bi moglo potrajati do ljeta 2024. da u potpunosti prekine svoje oslanjanje na rusku energiju. Ruska nafta sada čini 25 % njemačkog uvoza, u odnosu na 35 % početkom februara. Uvoz gasa je takođe smanjen na 40 % sa prethodnih 55 %. Ruski uvoz kamenog uglja je prepolovljen, na 25 %.

Pozivi da se prekine oslanjanje Evrope na rusku energiju porasli su nakon što je Moskva 24. februara pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Rusija kaže da operacija ima za cilj demilitarizaciju i „denacifikaciju“ susjedne države, ali mnoge zapadne zemlje smatraju taj potez ničim izazvanom agresijom. Kao rezultat toga, SAD, Velika Britanija, većina EU i brojne druge zemlje su udarile Moskvu ekonomskim zabranama i ograničenjima kako bi izvršile pritisak na Rusiju da prekine operaciju. Međutim, sankcije do sada nisu zabranile uvoz energenata iz Rusije, pošto se mnoge nacije u velikoj mjeri oslanjaju na rusku naftu i gas.

gasnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
2 godine prije

Ima da Njemačka promjeni ime u Smrdija.

Onogošt
2 godine prije

Ovo je definitivno najgora njemačka vlada posle 2 sv rata. Narod koji dozvoljava da ga ovakva vlast ponižava i zaslužuje da polu smrznut smrdi

Jozo
2 godine prije

Biti ce gadno kad Rus zavrne gas a Svabo pusti plin

hiber
2 godine prije

To se namjerno radi. U stvarnosti Njemačka ima dovoljno energije. Cilj je skršiti otpor ekofanatika. Njemačka je obećala obustaviti nukleranu energiju do 2022. Sada ide velika reorganizacija. Ono sto je mnogo veći problem je moguća nestašica dizela i mineralnih goriva, ali reorganizaciom potrošnje energije to se brzo riješi. Naravno, za sve ekološke probleme biti ce kriv Putin i Rusija.

Weteran
2 godine prije

Germaniju svesti na ekonomski nivo Etiopije!?
Aktivirati plan Morgentau!!

2 godine prije

Čekam več sat vremena, da čujem šta če reči “inteligencija”….
Jer, tuš i čeličana, hemijski kocern, su potpuno različiti pojmovi.
Jer, nije daleko nazad, kad su ti isti okoljski aktivisti promovirali, da se može oprati zube sa puno manje vode…
Da bi mogao svaki bogatun napuniti svoj 500kub.m bazen sa friškom, pitkom vodom….
Sklorirati je i nakon nekog vremena zamenjati sa novom. Staro pustiti u odvod…
Stanovništvo u mojoj zemlji troši 15% energije, industrija 85%….
Ali ti isti političari imajo ne samo bazen, imaju i milijone na banki, koje su dobili lažuči….

petar schroder
2 godine prije

To se zove novi reset.Gladovati , smrzavati se i ici pjesice.Prije smo imali MALO SUNCA A SADA SU NAM I SUNCE ZAMRACILI CJELI DAN NEBO ISARANO A SADA TOTAKLNO PREKRIVENO NEKOM SIVOM PAUCINOM: STA SE DESAVA SA PLAVIM NEBOM I SUNCEM? PRIJE 4 GODINE BILL GATES JE NAJAVLJIVAO DA TREBA SUNCE ZAMRACITI RADI KLIME Dali je to na djelu ili nas prase POSTO NAJAVLJUJU VELIKI VIRUS NA JECEN Kako je moguce da jedan ministar zna kada ce doci virus i kako ce biti opasan? Zasto politicari sute?

ZriBra
2 godine prije

Moja Baka umrla 2006 .u 96.g se u životu tuširala ,tj tuširali je jedan jedini put i to
u bolnici prije obavljanja operacije kuka.Udovica od 46 .g života nikome nije zaudarala kako tjelesno tako ni duhovno.Pomagala mojoj mami(njenom jedinom ditetu.)i ocu u odgoju nas četvero dice.Ustajala u zoru i radila u vrtu(dvorišnom)ligala nakon sumraka i molila se puno.Sićan se za vrime rata 91.kad u Zadru nije bilo vode preko 2miseca ( donosili smo je u kantama) da se sa 6 -7 litara moglo kompletno našamponirat i isprati glavu i tilo.Ne zagovaram asketizam, fanatičnu ekologiju,ali mi se gadi i ovaj suvremeni obijesni konzumerizam,kada za prevaliti 500,600 metara palimo BMW,pa se dvi tri ure cijedimo u nekakvom wellnesu,pa opet nazad BMwom i najmanje tri put dnevno tuširamo.

LZN
2 godine prije

Merkelica je u pravo vrijeme napustila brod koji tone……..
Lipo sam govorija, ako ne budete slušali Lavrova moračete slušati Šojgua…..eto vam ga na sad.

Max
2 godine prije

Nema se.

Mrčikola
2 godine prije

Toplo im preporučuju hladan tuš…evo prilike za francusku industriju parfema. 😁

Krocan
2 godine prije

Bolje da Rusi zavrnu plin, nego da Nijemci odvrnu..

nekoime
2 godine prije

Smrdimo, smrdimo, na Rusiju prdimo!

Mali zloco
2 godine prije

Nacisticka tvorevina se nece vise zvati Deutschland vec Bazdiland.

Roccos
2 godine prije

Ha ha Top Lista zaživjela u Njemačkoj stvarnosti- uvedu sami sebi sankcije i ponosno kažu:”Eto ti Putine!”.Neprocjenjivo!😂

2 godine prije

Nego jesu tuskavci platili ratu u rubljama ?

čudila se aman ja
2 godine prije

…voda opere sve,osim prljavog obraza. Ne može ni Putin tu ništa ni odmoći,ni pomoći.

Schwarze Hunderte
2 godine prije

ZASTO bi Njemci to radili !? Zato sto je grupacijama , podguznih muha , unutar Bundestaga to palo na pamet ! Sto je sljedece ? U cije ime ? Smeta vam Putin ? Hajte konji iz Bundestaga – pravac Stalingrad pa – tamo , pokazte junastvo . Ne morate se no okupat , mogu I zenske , nitko ih nece silovat , sigurno , one iz Bundestaga , ko da ih sami vrag izabirao , sve ruzne da boli … $%&# im materina , odurna .

abc
2 godine prije

Usrulja Von der Lažov obečava, da se neče više kupati…..Sve za ukronacizam.

abc
2 godine prije

Njemačke elite zaboli ona stvar za obični narod… One krize neče ni osjetiti.

Гавран
2 godine prije

Rešenje krize sa energijom je jednostavno. Ako se nemci budu tuširali potpuno hladnom vodom , posle tuširanja, dobiće osećaj da je u stanovima toplo. Naravno treba pripremiti dovoljno lekova za reumu, išijas i zapaljenje pluća.

Boba Lazarević
2 godine prije

Nijemci još od Auschwitza koriste plin umjesto vode za tuširanje…

Fabijan
2 godine prije

Zanimljivo! Svi govore ako njemačka ili zapad isključe plin iz Rusije! Pa valjda isključuje onaj tko šalje a ne tko prima! Zapad je sasjekao korijen stabla na koje se popeo! Sad mogu samo predviđati na koju stranu će pasti a nije dobro nikako pasti!

hate
2 godine prije

pa normalno kad su u vladi sami nacisti a narod umijesto da jih likvidira to podržava

aha
2 godine prije

jel netko misli da i kod nas neće doći do istog prijedloga. Samo ce naši političari podebljati priču da se ne trebamo niti grijati svih sedam dana u tjednu.Mozda da ćak i ne jedemo svaki dan. A,bilo bi poželjno da se eto,recimo srijedom,niti ne diše. Sarkazam je,ali ništa me više ne može iznenaditi. I,što je najgore,bio bi veliki broj onih koji bi to prihvatili pod normalno.Kakvi su neki kreteni,još bi i pokušali ne disati srijedom…..😃

Veria
2 godine prije

Mogu i 3 meseca na odmor, Jadransko more+ tusiranje+ dobra hrana

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Dobro a zlatni tuš, to može svaki dan ili? Evo ja se dragovoljno javljam da von Anemičnog istuširam zlatnim tušem, nadam se ima još dragovoljaca.

2 godine prije

Interesantno je to kako ovi nasi iznamjeljni pljucaci nemaju komentara za taj zapad kad se radi o redukcijama ,ili nestasici ili divljanju cijena danas ,ali kad treba da se pise o redukciji goriva ili praska ili cementa u ex drzavi e ,tada nema gadosti koje nisu spremni spomenuli

2 godine prije

znaci voda sa cesme i pustanje vjetrica za grijanje , gadne sankcije putku ,nema sta . Citam norveska uvezla u ozujku rekord aluminija iz rusije ,a kako sankcije ,,,,i vjerojatno nacionalni interesi ,gdje obavezno pati stoka sitnog zuba kao i uvijek

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI