Nordijskoj naciji odobren ulazak u NATO

NATO
16 komentara

Turski parlament jednoglasno je odobrio kandidaturu Finske za pridruživanje NATO-u, uklanjajući posljednju prepreku da nordijska nacija zvanično postane punopravna članica bloka.

U glasanju u četvrtak, svih 276 prisutnih turskih poslanika glasalo je za ratifikaciju zahtjeva Finske za pridruživanje vojnom savezu predvođenom SAD-om. Turska je bila posljednja od 30 postojećih članica koja je podržala kandidaturu Helsinkija, nakon što je Mađarska službeno podržala njeno pristupanje ranije ove sedmice.

Finska će se zvanično pridružiti NATO-u na svom samitu u julu, koji se održava u Litvaniji.

Ranije ovog mjeseca, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ukinuo je svoje prigovore na članstvo Finske, rekavši da je poduzela “autentične i konkretne korake” u ispunjavanju svojih obećanja, što je uključivalo razbijanje kurdskih grupa koje Ankara smatra “terorističkim”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je ratifikaciju, dodajući da će time “cijela porodica NATO-a biti jača i sigurnija”. Finski predsjednik Sauli Niinisto se također uključio, zahvalivši svim zemljama bloka na povjerenju i podršci.“Finska je sada spremna za ulazak u NATO. Radujemo se što ćemo poželeti dobrodošlicu Švedskoj da nam se pridruži što je prije moguće”, dodao je.

Dok je posljednjih sedmica Turska ublažila svoj stav prema pridruživanju Finske transatlantskom savezu, isto se ne odnosi na Švedsku. Ankara je optužila Stockholm da i dalje pruža utočište kurdskim “teroristima” i da nije ispunio svoja obećanja.

Odnose između Turske i Švedske dodatno je zakomplikovao protest koji je palio Kuran u Stokholmu u januaru.

Pridruživanje Švedske bloku predvođenom SAD-om također usporava Mađarska, a njeni zvaničnici ukazuju na “veliku količinu pritužbi koje treba riješiti”. Ranije ovog mjeseca, Budimpešta je osudila Stockholm zbog, kako je nazvala, širenja “laži” o vladavini zakona u zemlji.

I Finska i Švedska napustile su svoj višedecenijski neutralni stav i prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, navodeći promjene u sigurnosnom okruženju nakon što je Rusija započela svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022.

Ranije ovog mjeseca, pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva “žali” što su dvije nordijske nacije podnijele zahtjev za pridruživanje bloku. Rusija “ne predstavlja nikakvu prijetnju ovim zemljama, jer nema nikakvih sporova s ​​njima”, rekao je tada.

FinskaNATOturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Finska nije nordijska zemlja

Mrki
1 godina prije

Rusi ovo Turcima možda oproste. Ali mi nije jasno da se Finska ovako igra sa Kadirovim i njegovom moćnom Ahmat silom. Pa sam Kadirov i moćna Ahmat sila Finsku pregaze za par dana. btw. gdje je nestao Kadirov ???

Max
1 godina prije

Očekivano.

1 godina prije

Kakvo iznenađenje!!!
Pa zar se NATO ne raspada?
Pa zar Erogan nije prešao na suprotnu stranu?

Ne, ne – to su se sigurno Erdogan, Putin i Bajden dogovorili…

tihobl
1 godina prije

Da nije bilo rusa svedski okupator bi do sada istrjebio fince.
U ruskoj carevini bili su drzava u drzavi i imali su svoj parlament. Dobili su nezavisnost uz samo jedan uslov – da ne ulaze u savez sa neprijateljima Rusije i odmah su usli u savez sa Hitlerom. Pa im je oprosteno. A sad ponavljaju gresku.

Ico
1 godina prije

Super, sada će Putin dio svojih projektila s nuklearnim brojevima glavama s Republike Hrvacke preusmjeriti na Republiku Finsku. Hvala vladi Finske!

burt
1 godina prije

Rusija sigurno neće napasti Finsku jer znaju da su Finci gospodari sjevera

Tupko
1 godina prije

finci su snježni ratnici, globalno zatopljenje im ne ide na ruku

Ivan
1 godina prije

Okupljaju se stari fasisti oko iste osovine kao i cetrdesetih proslog stoljeca..

Gojko
1 godina prije

Kažu Rusi da su napadom na Ukrajinu spriječili dolazak NATO-a na svoje granice. Ma nemoj, a što sad? Možda će napasti i Ukrajinu.

MNK
1 godina prije

Veliki geopoliticki sahista gospodin Putler pretvorio balticko more u NATO jezero. Urrra!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI