Norveška pozdravlja NATO nuklearne podmornice u velikom zaokretu uprkos protivljenju

Norveska mora prihvatiti NATO podmornice
15 komentara

Po riječima norveškog Ministarstva saobraćaja, s obzirom da je luka Tønsnes u Tromsøu opštinska, ona ima obavezu prijema i ima dužnost da prihvati sve vrste savezničkih ratnih brodova – uprkos protivljenju lokalnog stanovništva.

Nakon što je prvobitno odbilo podmornice na nuklearni pogon, opštinsko vijeće u Tromsøu, najvećem norveškom gradu iznad Polarnog kruga, napravilo je zapanjujući zaokret uprkos protestima.

Odluka je donijeta velikom većinom od 32 prema 11 glasova, izvijestio je nacionalni emiter NRK. Opštinsko vijeće izrazilo je zabrinutost zbog ispunjavanja obaveza Norveške kao članice NATO i obavezalo se da će olakšati savezničko prisustvo na krajnjem sjeveru, a posebno u gradu.

Ovo označava kraj godina pregovora između Norveške i SAD. Dvije države rade na tome da američkim podmornicama omoguće pristajanje u Tønsnes u Tromsøu. SAD žele da podmornica u luci na sjeveru Norveške promijeni posadu, napuni opremu i izvrši održavanje. Na to utiče činjenica da američke podmornice sada više plove sjevernim Atlantikom, uz norvešku obalu, i Arktikom.

Tromsø je imao takav objekat koji je služio kao NATO baza Olavsvern, ali je zatvoren 2009. godine i prodat privatnim investitorima. Ovo ostavlja opštinsku luku Tønsnes kao jedinu mogućnost. Opštinsko vijeće Tromsoa u početku je imalo planove za razvoj luke u civilne i komercijalne svrhe. Na sastanku opštinskog odbora u martu 2019. godine, zahtjevi američkih brodova na nuklearni pogon za pristajanje u Tønsnesu su odbijeni, da bi kasnije bili prihvaćeni. Kako je istaklo Ministarstvo saobraćaja, s obzirom da je luka u Tønsnesu opštinska, ona ima obavezu prijema i dužna je da prihvati sve vrste ratnih brodova.

Demonstranti su se okupili ispred gradske kuće Tromsø, ali bez uspjeha.

„Ne želimo ovdje podmornice, pune stvari o kojima nemamo pojma. U najgorem slučaju, to bi moglo dovesti do toga da dobijemo sopstveni Černobil“, rekla je stanovnica Guri Helene Hansen za NRK, podsjećajući na katastrofu 1986. u ukrajinskoj elektrani. „Mislim da je to ruglo i izdaja stanovništva. To je užasan, veliki poraz za cijelu sjevernu Norvešku“, rekla je, izražavajući zabrinutost zbog mogućih nesreća.

Ove strahove ranije je dijelio i Greenpeace iz Norveške.

„Dopuštanje pristajanja podmornicama na nuklearni pogon u norveškim lukama i vodama je kao igranje ruskog ruleta sa ljudima i prirodom. Ili u ovom slučaju prikladnije: NATO rulet. Ovdje se radi o tome da vlada i parlament ne ustaju protiv SAD“, rekao je lider Greenpeace Norveške Frode Pleim ranije ove godine.

Sa preko 76.000 stanovnika, Tromsø je najveće urbano područje u sjevernoj Norveškoj i treće po veličini sjeverno od polarnog kruga bilo gdje u svijetu, prateći Murmansk i Norilsk, oba u Rusiji.

NATOnorveškapodmornice
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
3 godine prije

Čestitke stanovništvu tog grada na ogromnom uspjehu. Sada su legitimni vojni cilj!

Evel Knevel
3 godine prije

Kakve to ima veze.Sjeverni okean je ionako toliko zagadjen od strane ruskih potonulih atomskih podmornica da par NATO podmornica tu nemogu nesto vise zagaditi.

Max
3 godine prije

Norveška ja članica NATO a Bespogovorno čini što joj se kaže.

Plavi
3 godine prije

Oni se boje USA podmornice, i još izjave glupost da se boje Černobila.
Njima bi netko trebao objasniti da je Černobil Ruska tehnologija i elektrana.
I još da USA podmornice nisu Kursk.

Plavi
3 godine prije

P.s. a to koliko Ruskih nuklearnih reaktora leži po dnu svijetskih mora to ni Rusi neznaju.
Pa čak i sad nedavno su pruznali havariju i pogibanje više znanstvenika u pokusima. A ako rusi nešto priznaju na svoju štetu, to odmah pomnoži sa 10 onoga sto su sakrili.

Plavi
3 godine prije

P.s. za Kursk NIKAD NITKO ne bi saznao da se desio na otvorenom moru ili oceanu, nego su Norvežani, finci, Svedjani i ostali NATO saveznici to primjetili.
I rusi u rusiji su to saznali iz stranih medija, isto kao i sa Černobilom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI