„Nove američke trupe i tenkovi u Siriji“ – Kome trebaju ovakve lažne informacije?

Američka vojska - konvoj - Pentagon
33 komentara

Umjesto da bude brz i točan izvor informacija, internet se pretvorio u bojno polje propagande koji šire i naizgled „anti-imperijalistički“ portali ili oni koji podržavaju borbu ovog ili onog naroda za slobodu.

Tako čujemo da je Pentagon objavio na svojim internetskim stranicama da šalje novi kontingent i tenkove u sirijsku pustinju kako bi zadržao kontrolu nad naftnim poljima Omar na sjeveroistoku zemlje i spriječio uskrsnuće „kalifata“. Zanimljivo, tu su vijest prenijeli i takozvani proruski portali i South Front i Fort Russ, Al-Masdar news i srpsko izdanje agencije Sputnik, kojoj nije prvi put da objavljuje neprovjerene informacije.

Slično je bilo nedavno s izjavom Bashara Al-Assada, koji je u razgovoru s Vladimirom Putinom „osudio dogovor s Erdoganom“ i rekao „kako će se boriti protiv turskog agresora“, iako se ta izjava nigdje ne može pronaći, osim na portalu Syria News.cc sa serverom na Kokosovim Otocima, australskom teritoriju, a vode ga dvojica mladića, jedan iz Hamburga, a drugi navodno iz Christiansteda na Djevičanskim otocima.

No, vratimo se najnovijoj informaciji. Kako prenose portali, Pentagon šalje dodatne snage na sjeveroistok Sirije zbog zaštite naftnih polja od militanata ISIL-a, navodi se u priopćenju Pentagona.

Naravno, kada otvorite rubriku „news“ na službenoj stranici Pentagona, to neće pronaći.

„SAD u koordinaciji s partnerima iz koalicije Sirijskih demokratskih snaga jačaju svoje položaje dodatnim vojnim snagama i sredstvima kako bi spriječile da naftna polja padnu pod kontrolu ISIL-a ili nekog drugog destabilizacijskog subjekta“, navodi se u „dokumentu“.

„Jedno od najznačajnijih postignuća SAD-a i naših partnera u borbi protiv ISIL-a jeste stavljanje pod svoju kontrolu naftnih polja u istočnoj Siriji, koji su bili najveći izvor prihoda ISIL-a“, dodali su u Pentagonu, što može biti priopćenje od prije nekoliko godina, ali ga sada nema.

U Pentagonu su kazali da nastavljaju operaciju borbe protiv terorizma, što je točno, ali u zapadnom Iraku, gdje su se namjeravali povući.

„Treba da lišimo ISIL prihoda, čime bismo jamčili nepostojanje mogućnosti njegovog povratka“, zaključili su u ministarstvu obrane Sjedinjenih Država, stoji u ovim napisima.

Ranije je američki lider Donald Trump izjavio kako američke vlasti neće dozvoliti militantima povratak kontrole nad naftnim poljima na sjeveroistoku Sirije i da će ih zadržati pod svojom kontrolom, a kasnije će odlučiti što će s njima raditi. Ovo je točno, ali je ova izjava stara nekoliko mjeseci i Trump ju je dao nakon prve najave povlačenja američkih vojnika iz Sirije, još početkom godine.

Najnovija izjava Trumpa je da će u Siriji ostati 200 do 300 vojnika u području Al-Tanfa, na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana, a ostali će se povući i neka se s problemima na sjeveru Sirije nosi tko hoće, bili to Turci, Rusi, Iran, EU ili tko hoće, jer SAD tamo nemaju nikakvih interesa da ostanu i ostvaruju kurdske snove o nezavisnosti.

I da pojasnimo, iako smo to u jednoj od analiza već naveli, da polja Omar i sve bušotine na sjeveroistoku zemlje nisu u funkciji, većina crpki i postrojenja je uništena, a naftovodi postoje samo prema jugu, do stanice T2  u istočnom Homsu i dalje do rafinerija u Homsu i Baniasu. Nafta se nikako ne može izvoziti u Irak i Tursku, posebno ne sada kad su s iračke strane raspoređene snage lokalne šiitske armije Hashd Al-Shaabi, a granicu s turskom nadziru ruske i sirijske snage. Dakle, ta su naftna polja, dok ih ne preuzme sirijska vlada i obnove ruski, kineski i iranski partneri, neupotrebljiva, za ISIL ili bilo koju drugu skupinu ili organizaciju.

Konačno, čak i korektniji zapadni mediji, poput The Guardiana, pišu kako su to „planovi“ i „razmatranja“ u Washingtonu, ali ne spominju nikakvu službenu odluku ili dokument.

SAD, prema nekim izvješćima, planira razmjestiti tenkove i drugu tešku vojnu opremu za zaštitu naftnih polja u istočnoj Siriji, što znači poništenje ranije zapovijedi Donalda Trumpa da se povuku sve trupe iz zemlje, piše The Guardian.

„Najvjerojatnije odredište američkih oklopnih jedinica je plinsko postrojenje Conoco u blizini grada Deir Ez-Zor, mjesto sukoba američkih specijalnih snaga i milicija sirijskog režima i ruskih plaćenika u veljači 2018. godine“, nastavlja britanski list.

Fox News je izvijestio da je takvo raspoređivanje “vjerojatno” i da će tenkovi dolaziti iz jedinica koje su već bile na Bliskom istoku. CNN je rekao da će se to dogoditi relativno brzo.

„Trump je obećao da će “vratiti trupe kući”, ali je vrlo vjerojatno da će trebati više trupa za razmještaj, održavanje, opskrbu i zaštitu oklopnih jedinica usred sirijske pustinje od otprilike 1000 vojnika, koliko ih je bilo u Siriji prije turske invazije“, piše The Guardian, što znači da bi tamo trebalo poslati najmanje nekoliko tisuća vojnika i vojnog osoblja za podršku oklopnoj postrojbi koja bi obavljala zadaću u sirijskoj pustinji, usred ničega.

„To bi značilo podizanje zida oko tog područja Sirije kao američke zone. Morali biste je štititi iz zraka. Morate je opskrbljivati i tada morate zaštititi cestu, vjerojatno skroz od Iraka. Jednostavno možemo vidjeti scenarij u kojem ćemo završiti s više trupa u Siriji nego s kojima smo započeli kampanju”, rekao je Aaron Stein, direktor programa Bliskog istoka u Institutu za vanjsku politiku u Washingtonu.

Trump je sve demantirao jučerašnjom objavom na Twitteru u kojoj je rekao: “Možda je vrijeme da Kurdi počnu čuvati naftnu regiju.” Mediji su i ovo iskrivili i naveli kako američki predsjednik predlaže Kurdima preseljenje na jug, uz obale Eufrata, kako bi Erdogan uz granicu mogao naseliti sirijske izbjeglice, sunitske Arape i Turkomane.

No, što se tiče slanja trupa u Siriju, koje bi trebale čuvati naftna polja, The Guardian je bio korektan i naveo da su to „planovi“ i, prema nekim izvorima, „vjerojatnosti“ koje se temelje na izjavi Trumpa od prije nekoliko mjeseci, dok je stručnjak Aaron Stein do približan izračun koliko bi to snaga bilo, a čak je i laiku jasno da Donald Trump neće slati toliko vojnika i oklopno-mehanizirane postrojbe u područje kojeg je definitivno prepustio Ankari i Moskvi. Trump je svjestan da bi to bio nepotrebni trošak, bez ikakve mogućnosti da se izvuče kakva korist, čak ni politička.

Stoga, prije nego povjerujete ovakvim vijestima, provjerite službene izbore i ima li ikakve potvrde za ove vijesti, jer u svakom ratu prva strada istina.

Pentagon/Syria  

Američka vojskaLažne vijestiPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Točna je informacija “planiraju”, ali iz medija. Ovaj je Aaron dobro izračunao koliko je to ljudi , za rasporediti bazu motorizirane bojne u poljima Omar + logistika i zračna podrška i zaštita ceste od Iraka do polja. puno više od broja kojeg si ikada Ameri imali u Siriji. Trump je svoje rekao Twitter: Zaista sam uživao u razgovoru s generalom Mazloumom Abdijem. On cijeni ono što smo učinili i ja cijenim ono što su učinili Kurdi. Možda je vrijeme da Kurdi počnu krenuti prema naftnoj regiji! / Orig: I really enjoyed my conversation with General @MazloumAbdi. He appreciates what we have done, and I appreciate what the Kurds have done. Perhaps it is time for the Kurds to start heading to the Oil Region! Dakle, toliko tinte proliveno s bombastičnim naslovima “Američke trupe i tenkovi na putu ka Siiriji”, da je to smiješno.

slagerpjevac
4 godine prije

Tako je Babiću.

burt
4 godine prije

vodi se informativni rat i citiraju se izjave raznih dužnosnika pa tako i razne idiotske i dvosmislene izjave jer svaka strana taktizira i pokušava prevariti suprotnu stranu, tako novinari o tim događajima citiraju i Trumpa koji je u prošlosti mislio da je Belgija grad, miješao je Austriju i Australiju a za ratove na Balkanu upozorio je predsjednike država na Baltiku, Kurdi prodavaju naftu raznim stranama i drže naftna polja ali SAA se ne osuđuju preći Eufrat jer ih čeka američka avijacija i artiljerija, sve priče o pobjedi Putina i Assada su preuranjene ali nekome treba da to potencira iako je pobjeda daleko, sad je za tursku stranu najvažnije da zauzmu prometnicu M4 s oba dvije strane i prodru do grada Tall Amra jer je to najvažniji grad istočno od Eufrata koji kontrolira prometnice preko Sirije, Iraka i Turske a SAA su tamo zadnja dva dana imali gubitke u borbama s… Čitaj više »

CPGS
4 godine prije

Mark Esper, tajnik ministarstva obrane SAD, je potvrdio da salju pojacanje na podrucje DEZ-a, pa onda ispada da ovo ipak nije fejk njuz.

Jole Prvi
4 godine prije

Rusi si poslali pojačanja u Siriju,a vjerovatno će koristiti i vojne baze koje su Kurdi oslobodili uz one koje su teroristi bili prisiljeni napustiti.

Čoban
4 godine prije

Bankrot ,novinskih vijesti .Prevladala je laž ,izmišljotine koje nemaju veze sa stvarnošću.Piše tko šta hoće kao i ja sada,Sloboda govora je jedno a sloboda izvještavanja je drugo,to se ne poštuje ni od novinara koji ne provjeravaju ili nemaju višni gdje ,i tako dobijemo zamućene vijesti kojima se ne može više vjerovati.

Laki Topalović
4 godine prije

Evo i filozof Gostione kod Hikmeta veli Mark Esper je rekao, …. je rekao što? US Considering Keeping Some Troops In Syria Near Oil Fields Što piše “CONSIDERING” SAD razmatraju . i to KEEPENG zadržati, držati Pa neka razmatraju i dalje. Gdje je rekao We send XX brigade from X to Y. Baš ta izvrtanja riječi stvaraju ovu halabuku, a svi znaju da im je to nepotreban trošak, jer polja neće napasti nikakav ISIL, a iz njih se, bez obnove, ne može izvaditi litra nafte

Šule
4 godine prije

Prije par dana sam vam napisao da USA neodustaje od Sirije i njihove nafte njih nezanima pustinja ili tzv savezništvo poput Rusije oni uzimaju ono što vrijedi a to je nafta.Neka proba Rus udarit kao saveznik na njihove baze ako smije..Ugovor između Rusije i Turske je mrtvo slovo na papiru jer Kurdi imaju prikriveni savez sa USA samo mnogi to nežele pisat.Sve će se raspetljat u idućim danima.

šijgvweoirfiewfwefwdceidicidw
4 godine prije

Čuj samo Arona kako baca bube………………….

Jaran..
4 godine prije

Iz ovih zadnjih dana se izvlace zakljucci i tumace raznoliko…ali,sira slika kazuje sve:dogadjaji od prije cetiri godine i sada pokazuju konstantnu stagnaciju americkog utjecaja i gubljenje teritorija i saveznika…tako da ipak mozemo reci jedno:popusili su i polako odlaze samo ne mogu naglo jer ce ispasti ..cke.toliko o analizama.

Ivo
4 godine prije

Od prijetnji da će kao izuzetna velesila izbombardirati Siriju, svrgnuti Assada, preorati sve SAA arodrome, usput možda potaracati ruse, itd, itd, itd, spali su na to da se prijete poslati vod tenkova i pljačkati naftu. Normalno da ni od toga nema ništa, mada amerofili poput PIGS i šulenberga svršavaju na ovakve nebuloze.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Své sú to zelje jastrebova iž Pentagonu a ne rukovodstvo bijelog doma i Trumpa.Na osnovu kojeg zákona ima právo Amerika na své to.?Dá to Trump napraví , odobri taj zákon napravio Bi od sebe najvecu budalů.Ta informacija ima za cilj otpis americké , ima za cilj dá nítko něželi suradnju sá americkom itd..Kao uvijek Kao do sada opět komentátoři píšu pojedini takve komentáře dá mě uchvátí smijeh..Dajte se pojedinci i ostavite globálně politike káď ama bás ničem nerazumijete.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Stvarno ví mnogi ničem nerazumite, ostavite se globálně politike,uhvatite se Motike i lopatě,pametnije,

Kane
4 godine prije

Mislim stvarno, čemu sva ta borba? Šta ljudi misle da će postići svim tim krvoprolićem? Svakog dana u Sredno – Istočnoj Evropi naseljavaju se sve više migranata i skoro je postao trend u BiH. Oni koji napuste granice danas da nađu neko sklonište su tretirani kao smeće, ubijeni i ostali se ponašaju nasilno prema njima. Ovdje treba se staviti tačka i prekinuti se sa ratovanjem dok ne izbije neka scena kao Treći Svijetski Rat. Budimo realni, ljudi govore da je u Drugom Svijetskom Ratu, Hitler bio najgori od svih, ali sve ovo što se trenutno dešava šalje Američkim, Jevrejskim i ostalim državama loše znakove. Sve ovo mora prestati bez krvoprolića.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI