“Nudol A-235” – Najtajniji proturaketni sustav koji će zaštititi Moskvu, čak i od napada iz svemira

Nudo - A-235

Ruska obrana trenutno testira najsuvremeniji proturaketni sustav koji će štititi glavni grad od svih vrsta prijetnji, uključujući i one iz svemira, izjavio je vojni stručnjak Viktor Murakovski.

Namijenjen da zamjeni proturaketnu sustav A-135, novi A-235 Nudol sustav danas prolazi testove stvarajući veliku brigu ​​Sjedinjenim Državama, koje smatraju da novi kompleks može ozbiljno ograničiti kapacitete njihovih svemirskih snaga.

Iako nove rakete mogu djelovati u zoni niske Zemljine orbite, njihov glavni cilj ostaje zaštita moskovske regije, tvrdi urednik ruskog časopisa.

Vojni stručnjak kaže da se ne radi o novoj vrsti naoružanja, već samo o moderniziranoj verziji prethodnog sustava A-135 Amur koji je stavljen u upotrebu 1995. godine.

“Ne planiramo graditi sustav proturaketne obrane koji bi pokrivao cijelu zemlju. Još uvijek je riječ o obrani Moskve i središnje ekonomske regije od interkontinentalnih balističkih projektila, onih sa srednjim dometom i drugih prijetnji. Ne treba nam nova vrsta naoružanja. Koristit ćemo moderniziranu i opsežno modificiranu verziju A-135”

Kao podsjetnik, potonji je u potpunosti automatiziran: otkrivanje ciljeva, zaključavanje cilja, dobivanje autorizacije za lansiranje i ispaljivanje. A-135 također može razlikovati bojevu glavu od mamca, koje trenutno posjeduju sve interkontinentalne rakete.
Glavne novosti

Nudol, jedan od najtajnijih projekata ruske obrambene industrije, prolazi testiranje od 2014. godine. Ukupno je izvedeno deset lansiranja, prema informacijama dostupnim iz javnih izvora.

Poznato je da kompleks može pogoditi ciljeve na udaljenosti od oko 1.500 kilometara. Brzina njegove rakete može doseći 10 puta veću od brzine svuka (10 maha). Dakle, to je hiperzvučni raketni sustav.

Posebnost novog projektila leži u činjenici da neće nositi nijednu bojevu glavu, već će uništiti cilj svojom kinetičkom energijom. Drugim riječima, neprijateljska raketa bit će uništena nakon sudara hiperzvučnom brzinom. Zapravo, primijeniti nuklearnu bojevu glavu, kakvu ima A-135, znači riskirati pokretanje nuklearnog rata. Nudol će spriječiti takav rizik.

“Osim toga, sustav može funkcionirati izvan atmosfere, a to je da cilja satelite koji se nalaze u niskoj zemaljskoj orbiti. Važna činjenica za Rusiju, zabrinuta zbog namjera Washingtona da svoje novo naoružanje razmjesti u svemir. Nudol može spriječiti takve prijetnje“, dodaje Viktor.

Također, A-235 se odlikuje svojom pokretljivošću: lansirne rakete postavljaju se na terenska vozila, omogućujući im brzo i tajno premještanje do željenog područja.

Činjenica je da SAD imaju ambiciju stvoriti brzi sustav planetarnih udara. Mobilni lanser, za razliku od stacionarnih lansera koji trenutno djeluju u sustavu A-135, omogućit će promjenu položaja i uklanjanje projektila iz područja udara.

General John Raymond, šef američke svemirske komande, nedavno je optužio Rusiju da je 15. travnja testirala protusatelitsku raketu. Nakon ove izjave, ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov rekao je da je najvjerojatnije riječ o testu rakete A-235 Nudol.

Stručnjak je naglasio da se slična ispitivanja još uvijek provode prema planu i da je Moskva redovito obavještavala Sjedinjene Države o balističkim ispitivanjima kako bi se izbjeglo lažno aktiviranje sustava upozorenja od projektila. Također je smatrao provokativnim što je Washington nazvao novi kompleks “protutelitskim oružjem”. Iskreno, američki general i nije daleko od istine, samo se treba upitati tko je za to odgovoran.

38
Ostavite komentar

avatar
10000
 
9 Grupirani komentari
29 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
37 Komentatori
Ad astramislimBezuhovTerraMariqueTerraMarique Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Soro
Gost
Soro

Nije to ništa ,kakvog moj tata ima!

crna guja
Gost
crna guja

zemljanine sto radis van svoje planete bogu ni sokol sto leti visoko nije mu drag

Ad astra
Gost
Ad astra

Pentagon u panici zamijenjen je sintagmom “stvara velike probleme Americi”. Ma carevi ste. Poseban naklon autoru teksta. Čekam slijedeći slogan.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko

Trpi kretenu, trpi……

Ad astra
Gost
Ad astra

Nije bitno tko, čuj komentara. Primitivaci koji su skloni vrijeđanju više govore o sebi nego o drugima.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Ajde veteranu,povedi 😂🤣uz tonsona

Tomi
Gost
Tomi

Bolje jim je preselit glavni grad u Novosibirsk kako su i planirali jer sibir se polako pretvara u kinu

Blatanko
Gost
Blatanko

Ne kužim?

U prolazu
Gost
U prolazu

Od tih milijardu i više Kineza, jedan dio će u idućih 50 god. malo po malo naseljavati Sibir, zbog ekonomskih i drugih razloga, onda će postati većina, za 10 god. će tražiti autonomiju, a onda prvom prilikom otcjepljenje. To tako ide. Primiš ih na prijateljskom nivou, jer su jeftina radna snaga, a onda za 50 god. ratuješ zbog separatizma. Vrlo čest scenario koji se odigrava širom planete. Gdje god imaš separatizme, o tome se radi, s tim da je naglasak na ubrzanom razmnožavanju sirotinje (obično muslimani), koji se onda hoće otcjepiti na tuđoj teritoriji. Jedan od primjera je i Kosovo.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Samo sto rusija nije kosovo 😉 usput po vasim teorijama murika je u ponoj vecoj opasnosti 🙂

Amazon
Gost
Amazon

Ili Srbi kako rade sa Bosnom Vojvodinom itd…

Nole
Gost
Nole

Trebaju smo usavršiti kineski corona virus da uništi samo onog neprijatelja koji ispaljuje rakete, ovo onda postaje nepotrebno bacanje novca i vremena.

EU dismr
Gost
EU dismr

Nole, o’ladi sokole, više sa “kineskim virusom” .. Rusija i Kina u DOLASKU a amerika i nato u ODLASKU ..
i što bi rek’o Zadranin – pljuc !! 🙂

Nole
Gost
Nole

EU dismr

Zaslužio si zbog originalnosti.
– pljuc !!

ko stiti Moskvu
Gost
ko stiti Moskvu

… najstrasniji i najgrozniji KGB

Alex
Gost
Alex

Ovo će se oružje prodavat k’o halva…šefovi država će stajat u repu…cijena nafte pada, a oružja raste.

Lucija
Gost
Lucija

Alex

Ovakvo oružje, 10 Maha, strateška prednost, se ne – prodaje.
Ala svakojakih komentara od 35… O ovom raketnom sustavu – nitko ništa… Ili bar prethodniku.

Max
Gost
Max

@Trubadur kolega ovo je više vaše područje, ali prema svemu prikazanom još jedna raketa koja donosi stratešku prednost RF pred njihovim rivalima.

Rusofil
Gost
Rusofil

Šta god Amerikanci smisle Rusi im koliko sutra obezvrijede. Možda u SAD imaju nešto za šta ne znaju ni Rusi ali ovako kad gledaš debelo su u zaostatku, a trka u naoružanju koju su opet pokušali da nametnu, sada više njih iscrpljuje nego Rusiju.

TerraMarique
Gost
TerraMarique

Sada je obrnuto – Rusi smisljaju a Ameri trce za njima. Strucnjaci smatraju da je Rusije u svim vidovima oruzuja oko 15 godina ispred Amera

Bezuhov
Gost
Bezuhov

A tek komandni kadar i uopste, ljudski faktor

POVEZANE VIJESTI

Izbornik