“Nudol A-235” – Najtajniji proturaketni sustav koji će zaštititi Moskvu, čak i od napada iz svemira

Nudo - A-235
36 komentara

Ruska obrana trenutno testira najsuvremeniji proturaketni sustav koji će štititi glavni grad od svih vrsta prijetnji, uključujući i one iz svemira, izjavio je vojni stručnjak Viktor Murakovski.

Namijenjen da zamjeni proturaketnu sustav A-135, novi A-235 Nudol sustav danas prolazi testove stvarajući veliku brigu ​​Sjedinjenim Državama, koje smatraju da novi kompleks može ozbiljno ograničiti kapacitete njihovih svemirskih snaga.

Iako nove rakete mogu djelovati u zoni niske Zemljine orbite, njihov glavni cilj ostaje zaštita moskovske regije, tvrdi urednik ruskog časopisa.

Vojni stručnjak kaže da se ne radi o novoj vrsti naoružanja, već samo o moderniziranoj verziji prethodnog sustava A-135 Amur koji je stavljen u upotrebu 1995. godine.

“Ne planiramo graditi sustav proturaketne obrane koji bi pokrivao cijelu zemlju. Još uvijek je riječ o obrani Moskve i središnje ekonomske regije od interkontinentalnih balističkih projektila, onih sa srednjim dometom i drugih prijetnji. Ne treba nam nova vrsta naoružanja. Koristit ćemo moderniziranu i opsežno modificiranu verziju A-135”

Kao podsjetnik, potonji je u potpunosti automatiziran: otkrivanje ciljeva, zaključavanje cilja, dobivanje autorizacije za lansiranje i ispaljivanje. A-135 također može razlikovati bojevu glavu od mamca, koje trenutno posjeduju sve interkontinentalne rakete.
Glavne novosti

Nudol, jedan od najtajnijih projekata ruske obrambene industrije, prolazi testiranje od 2014. godine. Ukupno je izvedeno deset lansiranja, prema informacijama dostupnim iz javnih izvora.

Poznato je da kompleks može pogoditi ciljeve na udaljenosti od oko 1.500 kilometara. Brzina njegove rakete može doseći 10 puta veću od brzine svuka (10 maha). Dakle, to je hiperzvučni raketni sustav.

Posebnost novog projektila leži u činjenici da neće nositi nijednu bojevu glavu, već će uništiti cilj svojom kinetičkom energijom. Drugim riječima, neprijateljska raketa bit će uništena nakon sudara hiperzvučnom brzinom. Zapravo, primijeniti nuklearnu bojevu glavu, kakvu ima A-135, znači riskirati pokretanje nuklearnog rata. Nudol će spriječiti takav rizik.

“Osim toga, sustav može funkcionirati izvan atmosfere, a to je da cilja satelite koji se nalaze u niskoj zemaljskoj orbiti. Važna činjenica za Rusiju, zabrinuta zbog namjera Washingtona da svoje novo naoružanje razmjesti u svemir. Nudol može spriječiti takve prijetnje“, dodaje Viktor.

Također, A-235 se odlikuje svojom pokretljivošću: lansirne rakete postavljaju se na terenska vozila, omogućujući im brzo i tajno premještanje do željenog područja.

Činjenica je da SAD imaju ambiciju stvoriti brzi sustav planetarnih udara. Mobilni lanser, za razliku od stacionarnih lansera koji trenutno djeluju u sustavu A-135, omogućit će promjenu položaja i uklanjanje projektila iz područja udara.

General John Raymond, šef američke svemirske komande, nedavno je optužio Rusiju da je 15. travnja testirala protusatelitsku raketu. Nakon ove izjave, ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov rekao je da je najvjerojatnije riječ o testu rakete A-235 Nudol.

Stručnjak je naglasio da se slična ispitivanja još uvijek provode prema planu i da je Moskva redovito obavještavala Sjedinjene Države o balističkim ispitivanjima kako bi se izbjeglo lažno aktiviranje sustava upozorenja od projektila. Također je smatrao provokativnim što je Washington nazvao novi kompleks “protutelitskim oružjem”. Iskreno, američki general i nije daleko od istine, samo se treba upitati tko je za to odgovoran.

NudolProtuzračni sustavrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Soro
3 godine prije

Nije to ništa ,kakvog moj tata ima!

crna guja
3 godine prije

zemljanine sto radis van svoje planete bogu ni sokol sto leti visoko nije mu drag

Ad astra
3 godine prije

Pentagon u panici zamijenjen je sintagmom “stvara velike probleme Americi”. Ma carevi ste. Poseban naklon autoru teksta. Čekam slijedeći slogan.

Tomi
3 godine prije

Bolje jim je preselit glavni grad u Novosibirsk kako su i planirali jer sibir se polako pretvara u kinu

Nole
3 godine prije

Trebaju smo usavršiti kineski corona virus da uništi samo onog neprijatelja koji ispaljuje rakete, ovo onda postaje nepotrebno bacanje novca i vremena.

ko stiti Moskvu
3 godine prije

… najstrasniji i najgrozniji KGB

Riddick
3 godine prije

Sa kompijuterima i ekonomijom.
Rakete znači niko više ne razvija i ne koristi…osim gladnih Rusa.

stojko
3 godine prije

Vi hrvati uskoro ima govna da jedete!

Venom
3 godine prije

A tebi kao krivo, što Rusi nemaju šta da jedu ?

Kaj ti
3 godine prije

Svi vi materialisti,dobro jutro dubline 🙂

Riddick
3 godine prije

E to je priča za neku drugu temu ovde pričamo o naoružanju.
Nisu SAD i Rusiji iste startne pozicije, SAD nisu imale ni jedan rat od polovine 19 veka a Rusija…pogledaj samo 20 vek kako je koštao Ruse u ljudskim životima samo.

pera lozac
3 godine prije

U zadnjih 5 sedmica 26,5 miliona americkih radnika je trazilio pomoc od drzave radi gubitka posla.

pera lozac
3 godine prije

Odlicno, koliko evropljana vozi americke kanturine sto oni nazivaju autima?
“imas zapadni telefon”, odkad to Samsung,Lg, Xiaomi,Huavei sto pokrivaju maltene 90% trzista postadose “zapadni”

Ad astra
3 godine prije

asteroid, a koji je to prag siromaštva u US. Ako hoćeš raditi, u US sigurno nećeš biti gladan. Čovjek koji hoće raditi ne može biti sirotinja u US. Hrana i odjeća su jeftiniji nego na Balkanu. Energija, da ne spominjem. I na kraju, probaj komparirati standard života u US i u tvojoj državi.

Alex
3 godine prije

Ovo će se oružje prodavat k’o halva…šefovi država će stajat u repu…cijena nafte pada, a oružja raste.

Max
3 godine prije

@Trubadur kolega ovo je više vaše područje, ali prema svemu prikazanom još jedna raketa koja donosi stratešku prednost RF pred njihovim rivalima.

Rusofil
3 godine prije

Šta god Amerikanci smisle Rusi im koliko sutra obezvrijede. Možda u SAD imaju nešto za šta ne znaju ni Rusi ali ovako kad gledaš debelo su u zaostatku, a trka u naoružanju koju su opet pokušali da nametnu, sada više njih iscrpljuje nego Rusiju.

TerraMarique
3 godine prije

…22 miliona, trenutno – ocekuje se 30 miliona nezaposlenih, sto je i cilj rusenja Trampa od strane demokrata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI