NYT ‘isključuje’ navodnog otkrivača informacija iz Pentagona

Haker
17 komentara

Nakon potrage koju je potpomogao Bellingcat, medij tvrdi da je identificirao izvor povjerljivih dokumenata

Tajne brifinge američke vojske o Ukrajini i drugim mjestima navodno je dobio mladi pripadnik Zračne nacionalne garde Massachusettsa, ali ih je izvan zatvorene internetske grupe podijelio neimenovani tinejdžer, izvijestio je u četvrtak New York Times. Mediji su navodnog otkrivača imenovali Jacka Teixeiru, “21-godišnjeg člana 102. obavještajnog krila Zračne nacionalne garde Massachusettsa”. To je rezultat pretraživanja postova na društvenim mrežama i vojnih dosjea, kao i razgovora s tinejdžerima iz grupe “Thug Shaker Central” na Discordu, platformi za razmjenu poruka popularnoj među igračima video igara. Grupa je opisana kao mjesto gdje se “oko 20 do 30 ljudi, uglavnom mladih muškaraca i tinejdžera, okupilo oko zajedničke ljubavi prema oružju, rasističkim online memovima i video igrama”.

Niti jedan od četiri člana skupine s kojima su novinari Timesa razgovarali nije htio imenovati čovjeka kojeg su samo nazvali “OG”, ali mediji tvrde da su ga identificirali “tragom digitalnih dokaza”.

Times je također pronašao Teixeirin dom u Massachusettsu i razgovarao s njegovom majkom. Potvrdila je njegovo članstvo u Zračnoj nacionalnoj gardi, ali više nije htjela reći. Dok mediji okrivljuju pilota za objavljivanje povjerljivih dokumenata u chatu na Discordu, članovi grupe kažu da Teixeira nije odgovoran za njihov izlazak. Drugi član grupe, tinejdžer, objavio ih je na javnom forumu, rekli su.

“Ovaj tip je bio kršćanin, protiv rata, samo je htio obavijestiti neke od svojih prijatelja o tome što se događa”, rekao je drugi član grupe, identificiran samo kao 17-godišnji maturant. “Imamo neke ljude u našoj grupi koji su u Ukrajini. Volimo borbene igre, volimo ratne igre.”

O postojanju grupe i lika “OG” ranije tog dana izvijestio je Washington Post. Dok je članak u Postu imao dva retka autora, Times ih je imao osam – uz još četiri suradnika navedena na kraju. Najpoznatije ime bio je Aric Toler, zaposlenik Bellingcata.

Kontroverzna “obavještajna služba s otvorenim izvorima” nastala je tijekom sirijskog sukoba kako bi progurala prozapadne priče, dobila je sredstva od više zapadnih vlada i uhvaćena je prošlog ljeta kako radi s ukrajinskom vladom na pljački borbenog zrakoplova.

Dokumenti koji su dospjeli u javnost pokazuju interne obavještajne procjene situacije u Ukrajini. Brojni dužnosnici, američki i strani, osporili su neke od tvrdnji u dokumentima kao lažne ili izmišljene. Pentagon nije službeno priznao dosjee kao autentične, ali je pokrenuo akciju slamanja distribucije obavještajnih podataka i obećao da će uloviti osobu koja je procurila. Bijela kuća zatražila je od američkih medija da ne objavljuju nijedno od otkrića, tvrdeći da ne pripadaju javnoj domeni. Novine su poslušno poslušale i umjesto toga usredotočile se na otkrivanje izvora.

Bellingcatcurenje informacijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
The Who
1 godina prije

Usrvari može se reći da su vrlo glupi koje laži plasiraju, djeca u vrtiću bi smislila nešto originalnije, da možda umjetna int. nije ovo “smislila”

kiza
1 godina prije

Ovaj nije imao pristup ni jelovniku iz Mekdonaldsa, a kamo li top sikret podatcima.

tihobl
1 godina prije

Neimenovani tinejdzer dosao da tajnih dokumenata pentagona, neimenovani ukrajinci digli sjeverni tok …

NOME
1 godina prije

da, da i Lee Harvey Oswald je ubio  John F. Kennedy-a….

Gruß
1 godina prije

Otisao Pentagon u kazaliste lutaka

Tupko Glupko
1 godina prije

Balavac koji tek navršio 21 godinu da može piti alkohol i voli video igre, kao pripadnik Zračne nacionalne garde Massachussetsa ima uvid u najpovjerljivije tajne Pentagona o ratu u Ukrajini koji ih je uspio uz to i objaviti na društvenim mrežama, i to čak njih petstotinjak.

Ovaj je ili Luke Skywalker koji je rasturio Zvijezdu Smrti izvršavajući nemoguću misiju ili je službena priča za Teletubbiese.

dona
1 godina prije

sve same njihove gnjusne laži

Max
1 godina prije

Šuplja priča.

Steve
1 godina prije

Osoba ,,OG,, a meni je to vise kao ,,OMG,,. Pustite tog jadnicka na koga cete sad svaliti te vase lazi. Evo ja sam taj. Pravdoljubiv, volim slobodu, Sloven-ofil, Srbin (znaci automatski rusofil), pravoslavac, antiglobalista, znaci idealan za optuzbu. Volim Dostojevskog, Rahmanjinova,… Dakle, boljeg naci necete. Za sve podrobnije info neka me slobodno kontaktira odsek State Departmenta koji je zaduzen za ovu igrariju. Rado cu se odazvati za sve sto vam treba. Zauzvrat, trazim samo parcence globalnog publiciteta bez cenzure…

Roccos
1 godina prije

Bio je poodavno film “Ratne igre”,mislim da je gl. uloga bio Matthew Broderick,gdje neki tinejdžer provaljuje u NORAD-ov kompjutorski kompleks i zamalo izazove svjetski rat.Ne mogu se oteti dojmu da su kreatori ove gluposti imali na umu ponešto iz tog filma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI