NYT poslužuje špijunsku fantaziju o ruskim “nagradama” za napade na američke trupe u Avganistanu

Trump ,,Putinova marioneta" znao za desavanja u Avganistanu
8 komentara

Spremite se za još jednu rusku bombu: New York Times kaže da američki špijuni smatraju da je Moskva možda ponudila talibanima novac za ubijanje američkih vojnika u Avganistanu i Trumpu je rečeno, ali nije ništa učinio u vezi s tim! Smijenite ga!

„Američki obavještajni zvaničnici zaključili su da je ruska vojna obavještajna jedinica potajno nudila novac militantima povezanim sa talibanima za ubijanje koalicionih snaga u Avganistanu“, počinje priča objavljena u petak popodne, pozivajući se na „zvaničnike obaviještene o tom pitanju“.

Sa ovim „obavještajnim otkrićem“ upoznat je predsjednik Donald Trump krajem marta, ali Bijela kuća „tek treba da odobri“ bilo koji od predloženih odgovora, prenosi Times.

U nekoliko minuta, bivši službenik FBI (koji sada radi u NBC) proglasio je Trumpa „Putinovom marionetom“, dok je kongresmen Ted Lieu (D-California) rekao da nedostatak odgovora „sugeriše da se Trump može smatrati Putinom“.

Sama priča – naravno skrivena iza Timesovog plaćenog članka, tako da stanovnici koji nisu pretplaćeni na ovu nenadmašnu mudrost mogu samo da nastave klikom na besplatan naslov – jeste da su neimenovani američki obavještajni zvaničnici „zaključili“ da je ruska jedinica „povezana“ sa masovnom zavjerom protiv Zapada tajno nudila novac talibanima, a “vjeruje se da su islamistički militanti ili oružani zločinački elementi usko povezani sa njima”.

Ova procjena se „bar djelimično zasniva na ispitivanjima zarobljenih avganistanskih militanata i zločinaca“, koji su potpuno pouzdani i uopšte ne bi rekli ništa da pokušaju i izbjegnu torturu u avganistanskim zatvorima, u svijetu poznatim kao bastioni ljudskih prava i demokratije.

Ipak, ne treba da analizirate sve riječi kvalifikovanih ljudi, nego da se fokusirate na zagonetne „činjenice“, poput potpuno neutemeljene tvrdnje da Rusija vodi „takozvani hibridni rat protiv Sjedinjenih Država, strategiju destabilizacije protivnika kombinacijom taktika poput sajber napada, širenja lažnih vijesti i prikrivenih i tajnih vojnih operacija.”

Uzgred, ova se tvrdnja pominje kao utvrđena i nesporna činjenica, omiljena taktika bilo kog pregovarača o propagandi bilo gdje.

Ali čekajte, ima još. Anonimni zvaničnici rekli su da su špijuni “procijenili” da je operacija GRU jedinice 29155 , koja je “povezana sa trovanjem nervnim agensom iz marta 2018. u Salisburiju – zloglasnim incidentom Skripal u Velikoj Britaniji” “vrlo vjerovatno” proglašena djelom Rusije, a zatim je ta tvrdnja tretirana kao činjenica. Navodno, među američkim špijunima postoji „neizvjesnost“ da li je ovo lopovska operacija ili ona koja je naređena sa samog vrha Kremlja.

Ako ne možete da vjerujete anonimnim obavještajcima, kome možete vjerovati? Nije to kao da je američka “obavještajna zajednica” optužila Rusiju da “hakuje našu demokratiju” zasnovano na groznom dosijeu koji je napisao britanski špijun, a za šta ga je platila kampanja Hillary Clinton, kako bi obezbjedili FBI kao špijuna u kampanji predsjednika Donalda Trumpa prije i poslije izbora 2016, zar ne? Sve zasnovano na „procjenama“ i uvjerenjima, ništa manje! Mi bismo im u potpunosti trebali vjerovati kada govore o lošim špijunskim operacijama – očigledno u Rusiji?

Osim toga, nije kao da bi New York Times – taj bastion istine koji je zaradio brojne Pulitzere za „Russiagate“ – mogao ikada štampati nešto što nije temeljno provjereno i sa odgovarajućim izvorima, zar ne? Mislim, priča ima četiri autora, a redakcija se nije pobunila onako kako su nedavno učinili zbog op-ed senatora Toma Cottona, tako da mora biti nepobitno tačna!

Duboko ukopano u priču je priznanje da talibani „nisu napali američke položaje“ od februara, nakon što su SAD potpisale sporazum s militantima o povlačenju iz Avganistana. To je, uzgred, dočekano plačem i škripanjem zubima američkog političkog establišmenta – uključujući Times – koji se obavezao da će se drugi ljudi zauvijek boriti i umirati u Avganistanu u ime demokratije, ljudskih prava ili tako nešto. Jasno je da se Trump povlači odatle ne zato što ne odobrava stradanje amerikanaca u beskrajnim stranim ratovima, već zbog Rusije!

U svakom slučaju, nastavite i uzmite u obzir neutemeljene vrijednosti novina čiji je Project1619 u velikoj mjeri odgovoran za rasplamsavanje rasnih odnosa u SAD – i objavljivanje anonimnih špijuna koji su bili dosljedno i zastrašujuće pogrešno obavješteni o svemu. Dosta vas je do sada učinilo dovoljno, i pogledajte koliko je dobro prošlo!

AvganistanDonald TrumpPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
3 godine prije

Ameri opet projektuju ono sta rade sami drugima.

Iza_horizonta
3 godine prije

Trovači se slomiše da izazovu kakav sukob i da prouzrokuju masovne patnje.

Dragi čitaoci portala Logično,
šta bi trebalo raditi takvim spodobama?
Samo zamislite, nemojte ništa pisati.

napadnuli su Njemce
3 godine prije

bild.de/regional/berlin/berlin-aktuell/taeter-auf-der-flucht-brandanschlag-auf-reichstagsgebaeude-71569592.bild.html

Max
3 godine prije

Prije svega priča NYT a je potpuna laž a čak i kad bi bila istina Kako bi SAD uzvratile? Možda atentatom na nekog ruskog generala bespilotnom letjelicom?

nessy
3 godine prije

Talibanima nitko ne treba ponuditi novac da bi se borili protiv okupacionih snaga. A to da ih Rusi, mozda, pomazu u oruzju i opremi, ne bi me iznenadilo. Pa, nije li CIA i USA vojska desetljecima pomagala te iste talibane u borbi protiv Sovjeta. Kako kod amera vaze dvostruki, do bola licemjerni kriteriji. Kad USA pomaze talibane, to je borba za slobodu, kad Rusi pomazu iste ljude, to je medjunarodni terorizam. Ccc…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI