Obama je imao Sorosa – Tko je “zlatni sponzor” Donada Trumpa?

Sheldon Adelson
23 komentara

Još početkom 2015. godine je novinar američkog časopisa The American Conservative Scott Mcconnell napisao kako približava ključeve moderne demokracije u Sjedinjenim Državama u rukama imaju ljudi s milijardama, koje troše u donošenju važnih političkih odluka za cijeli svijet. Iskreno, ovo i nije neka tajna, ali tvrdi kako su Amerikanci ranije uglavnom gledali kako se obogatiti i u određenoj mjeri utjecati na političke odluke.

“Međutim, ono što se sada događa je potpuno drugačijih razmjera”, kaže McConnell.

“Sada su SAD ušao u drugo doba. Neki imaju nekoliko kuća, automobila i zrakoplova, ali to ne znači samo da samo financirati oporbenog kandidata na izborima, koji ne mogu pobijediti bez sredstava, nego tim novcem mogu formirati percepcije i mišljenja u društvu, čime narušavaju demokraciju”, piše Scott Mcconnell još  u vrijeme polovice drugog mandata Barcka Obame.

Među primjerima koje je tada istaknuo je Sheldon Adelson, američki milijarde i glavni sponzor organizacije “United Against Nuclear Iran”, koji se zalaže za ideju nuklearnog napada američke vojske na Islamsku Republiku.

“Sheldon Adelson poziva na nuklearni napad kako bi pokazao ozbiljnost američkih namjera”, piše McConnell.

Organizacija američkog magnata pomaže u konsolidaciji ideje među javnim mnijenjem da bi takva, ali i druge američke vojne akcije, bile “razumne” i “poštene”. S obzirom na to da je Adelson veliki donator Republikanske stranke i nekoliko “think tankova”, ima mnogo mogućnosti za promoviranje svoje agresivne politike, piše McConnell.

Podsjetio je i da su američki magnati financirali državni udar u Ukrajini, nakon kojeg je buknuo krvavi građanski rat koji još ne prestaje, iako je trenutno izvan fokusa pozornosti medija. Takozvana revolucija EuroMaidan je bila krunski dokaz sprege milijardera i nevladinih udruga koje kroje globalnu politiku pod pokroviteljstvom američke države, kaže novinar. U svibnju 2014. je američki milijarder George Soros je otvoreno priznao kako je platio i organizirao uspostavu temelja za buduće svrgavanje legitimne vlade u Kijevu, gdje je na vlast došla hunta izabrana u State Departmentu.

No, to se, kao što znamo dogodilo u vrijeme i pod paskom Obame, Bidena, Johnna Kerya i Victorie Nuland. Ali tko je Sheldon Adelson i zašto je on toliko važan za trenutni odnos između Washingtona i Teherana.

Sheldon Adelson upravlja Trumpovim politikom na Bliskom istoku

Adelson je milijarder i kralj kocke u Las Vegasu, koji je republikancima za izbore 2016. dao 82 milijuna dolara. Njegovi stavovi, osobito čvrsta podrška Izraelu Benjamina Netanyahua, sada su službena američka politika na Bliskom istoku.

Milijarder je 2015. godinu proveo sudnici u Las Vegasu, gledajući kako se gazi njegova reputacija i pitajući se pretvara li se njegovo kockarsko carstvo u ruševine. Budući da je suđenje pratio Kontrolni odbor Nevade, čuo je sve dokaze o tome kako je Adelson podmitio kineske dužnosnike  i surađivao s organiziranim kriminalom u njegovim kockarnicama u Macau. Ove tvrdnje su mogle dovesti do toga da mu se oduzmu sve licence u Nevadi, odnosno za rad kasina u Las Vegasu. No, slučaj je završio dobro po Adelsona, iako je to bio još jedan udarac njegovom lošem imidžu.

Ranije je bacio 150 milijuna dolara da se 2012. godine po drugi put ne izabere “socijalistički” i “antiizraelski” predsjednik Barack Obama.

No, tri godine od sudskog postupka, kladeći se u međuvremenu na Donalda Trumpa, Adelsonov utjecaj na bliskoistočnu politiku Bijele kuće nikada nije bio veći.

Otisak političkih strasti ostarjelog Sheldona Adelsona (84) vidljiv je u više odluka aktualnog američkog predsjednika, uključujući kršenje iranskog nuklearnog sporazuma, premještanje američkog veleposlanstva u Jeruzalem i imenovanje Johna Boltona za glavnog savjetnika nacionalne sigurnosti.

“Adelson je novcem i donacijama potvrdio utjecaj  na američku politiku”, rekao je Logan Bayroff iz antiratne američke proizraelske skupine J Street.

“Nema sumnje da ima vrlo oštre i vrlo ekstremno desne opasne stavove i oni se čuju i vide na najvišim razinama vlasti”, dodao je Logan Bayroff.

Kako je tijekom suđenja 2015. milijarder progutao svoj veliki ponos i platio milijune dolara za odbacivanje tužbe, vodeći računa da se optužbe iz istrage ne postanu punopravno suđenje.

Kockarnice su preživjele, nastavljale poslovati i doprinositi golemom bogatstvu Adelsona koji je, prema Forbesu, na 14. mjestu najbogatijih osoba u Americi prošle godine s neto bogatstvom od 35 milijardi dolara.

Dio tog novca je uložio u zaštitu vlastitih interesa, od zaštite svog poslovanja od online kockanja do otpora legalizaciji marihuane.

Ali je najviše od svega pozornost posvetio usklađivanje stavova Republikanske stranke s njegovim i suradnju aktualne uprave s Izraelom .

Adelsonova znatna podrška republikancima je motivirana njegovom pouzdanom podrškom politici Benjamina Netanyahua, koji protivi stvaranju neovisne palestinske države.

Adelson je dao 82 milijuna dolara za Trumpovu i druge republikanske kampanje tijekom izbornog procesa 2016. godine, trostruko više od drugog najvećeg pojedinačnog donatora.

Time je kupio “pažnju” nove administracije, a dok je gurao Johna Boltona na mjesto novog savjetnika za nacionalnu sigurnost, znao je da će imati važnog saveznika za raskid nuklearnog sporazuma s Iranom. Prema mnogima su  Sheldon Adelson i glavni ideolozi u unutar organizacije “United Against Nuclear Iran” zapravo savjetnici Johna Boltona, koji potom ove savjete samo prenosi Trumpu.

Dan nakon što je Trump priopćio da se Sjedinjene Države povlače iz sporazuma s Iranom, Adelson je održao privatni sastanak u Bijeloj kući s predsjednikom Trumpom, Johnom Boltonom i potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Bijela kuća, white house, SAD, predsjednik
FOTO: Bijela kuća

Magnat se također zalagao za premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, što se nije usudio učiniti nijedan američki predsjednik prije Trumpa, a osobno je sudjelovao u ceremoniji njegova otvaranja u Jeruzalemu u svibnju ove godine.

Adelson je bio tako oduševljen ovim potezom i ponudio je platiti dio troškova i osigurao zrakoplov za let službene delegacije Gvatemale u Izrael na ceremoniju, obzirom da je ta zemlja također je najavila planove da će slijediti Trumpa i premjesti svoje veleposlanstvo.

Daniel Levy, bivši član izraelske pregovaračke skupine s Palestincima i politički savjetnik bivšeg izraelskog premijera Ehuda Baraka, izjavio je kako Adelsonov potrošio ogroman novac za ponovni uspon neokonzervativne politike koja je bila diskreditirana nakon invazije Iraka.

“Adelson je središte oko kojeg se okupljaju radikalni ekstremisti izraelske desnice, skupine tvrdolinijaša i neokonzervativci Izraela”, rekao je Levy, koji sada vodi američki  “Middle East Project”.

Milijarder je također duboko posvećen zaštiti Izraela od strane Sjedinjenih Država. Platio je novo sjedište za najmoćniju proizraelsku lobističku skupinu u Washingtonu AIPAC, potrošio je 100 milijuna dolara za financiranje “prvorobnih” izleta za mlade Židove iz  Amerike u Izrael i financira skupinu koja se protivi kritiziranju izraelskog režima na američkim sveučilištima.

Haaretz je nedavno je otkrio da je Adelson financirao istragu jedne izraelske kompanije koja je policiju i vojsku zemlje povezivala s američkom aktivistkinjom Lindom Sarsour, supredsjednicom pokreta koji se bori za palestinska prava i podržava bojkot židovske države.

Adelson također financira rabina Shmuleya Boteacha i njegovu utjecajnu svjetsku mrežu koja je napala glumcu Natalie Portman zbog odbijanja nagrade iz Izraela zbog politike vlade premijera Netanyahua.

Ujak Sam - Amerika ima sve manje zaveznika

S druge strane, američki milijarder Sheldon Adelson ne prihvaća kritike.

Godine 2015. je tajno je kupio novine iz Las Vegasa koje su u lošem svjetlu prikazivale poslovanje milijardera. Nekoliko novinara kasnije je napustilo list i žalili su se na smetnje uredništva i zabranu izvještavanja o kockanju. I sve to u Las Vegasu, što znači da su mogli pisati o kaktusima u pustinji Nevade ili nešto slično.

Trenutno je Adelson usredotočen na osiguravanje pobjede republikanaca i da na predstojećim izborima zadrže kontrolu nad Kongresom, zbog čega je dao 30 milijuna dolara za financiranje izborne kampanje Republikanske stranke.

Adelson nije ništa manje aktivan u Izraelu, gdje posjeduje najveće novine u zemlji, a list je tako blisko povezana s upravom Netanyahua da novine, zbog nadimka izraelskog premijera, zovu “Bibipaper”.

Osobni odnosi s Netanyahom su narušeni, ali Adelson ostaje posvećen političkoj agendi “Velikog Izraela”, zbog čega pomaže premijeru i jača veze između protestantske baze republikanaca i Izraela.

Na konferenciji 2014. godine, tijekom rasprave o posljedicama vječne okupacije ili pripajanja dijelova Zapadne obale po demokraciju i da se Palestincima ne da pravo glasa na izraelskim izborima, Adelson je odgovorio: “Izrael neće biti demokratska država. Pa što?”

Izvori: The American Conservative / The Guardian / Haaretz

AIPACBibipaperSheldon Adelson
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kolega 105
5 godine prije

Takozvana Zapadna demokracija je farsa i zato je treba unistiti.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Budala Soros je financirao Obamu, a grupa budala financira budalu Trumpa

Baba Vanga
5 godine prije

Nevezano za temu USA prijeti Rusiji i vojnim udarom zbog nekih raketa koji su ovi proizveli ??

zax
5 godine prije

Adelson. Zidov. Zanimljivo je da kad se govori o mafiji u americi uglavnom se spominju talijani. Mayer lansky zidovski mafijas koji je financirao gradnju vegasa ostao je enigma mada je bio mocniji od luciana koji je bio sef svih sefova talijanske mafije. Izgleda da je zidovski ogranak mafije postao dio establismenta koji stvara americku politiku.

eu kolonija
5 godine prije

jadna je ta, američka, demokracija

Ivo
5 godine prije

liberalno-robovlasnički cionistički sustav. Još poznat pod nazivom zapadna demokracija. Zahvaljujući internetu i razmjeni informacija, ogoljen do svoje trule srži.

Faca ovog bolesnog zio-mafijaša je prava slika vladara iz sjenke u demonkracijama

Riddick
5 godine prije

A ne , tu titulu ce te morati da ustupite nasem velikom vodji Aleksandru Vucicu .
Mi nismo u NATO niti EU ali se on ponasa kao da jesmo i pri tom prica da smo neutralni.

davor
5 godine prije

Adelson je vlasnik kockarnica u Las Vegasu i kineskom Macau, te je vlasnik američke republikanske elite. Zagriženi je cionist od samih početaka svojih političkih avantura.

shah
5 godine prije

bas me zanima jel se on i Soros poznaju

Bilo kuda, kiki svuda
5 godine prije

Svaka cast…

Mucke
5 godine prije

Zidov,Las Vegas,Casino..ne treba dalje.

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikom upravljaju jevrejski milijarderi, koji smatraju da celo svet pripada samo njima. Radi se o bogatim vjerski nastrojenim fanaticima.

palermo
5 godine prije

Zio naziji misle kako imaju win-win situation. Ali da bi si osigurali nuklearni napad na Iran morali bi imati na platnom popisu i dobar dio Pentagona, kojeg srećom nemaju. Kao generali ne bi zaustavili Narančastog Pavijana?
Oligarsi i tajkuni drmaju nacionalnim politikama “svojih” zemalja? Surprise, surprise!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI