Trumpova “Golanska bomba” treba Netanyahuu za pobjedu na izborima

benjamin netanyahu
11 komentara

Trump je najavio “kako je došlo vrijeme da se prizna izraelski suverenitet na Golanu”, kojeg je cionistički entitet zauzeo krajem Jom Kipurskog rata 1974. Ovaj poklon Netanyahuu je nazvao “povijesnim korakom”.

Netanyahu je tako izraelskim glasačima, pozvanima da glasuju u travnju, mogao ponuditi još jednu diplomatsku pobjedu, nakon što su SAD priznale Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Golan na poklon

Karta Golana
FOTO: mapa Golanske visoravni

Ovaj poklon nije besplatan, jer ako Netanyahu izgubi izbore sljedećeg travnja, Trump će možda ostati bez odlučujućeg sponzora za predsjedničke izbore 2020. godine, obzirom da mu je  izraelski premijer na prethodnim predsjedničkim izborima dao bezrezervnu podršku, posebice kroz AIPAC i Američki židovski kongres i druge udruge.

Nije da su dva lidera u potpunoj harmoniji. Trumpova odluka da oslobodi Ameriku utega s Bliskog istoka i njegovo otvaranje u Moskvi je izazvalo nelagode kod izraelskog premijera.

No u oba slučaja Netanyahu je sa zadovoljstvom vidio posao kojeg vodi Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Gledajući dugoročno, ova Trumpova izjava može imati ogromne posljedice, jer su mnoge arapske zemlje izrazile svoje neodobravanje i podržale ruski stav da taj korak vodi mogućoj “destabilizaciji Bliskog istoka”. Čak ni EU nije slijedila Trumpa, ali je čelnik Bijele kuće navikao igrati sam.

Trumpova žurba

Donald Trump ongres
FOTO: Donald Trump

Haaretz se pita koji je razlog za ovako ishitrenu najavu, obzirom da će izraelski premijer u Washingtonu biti sljedećeg ponedjeljka, što je prikladnije mjesto za davanje ovakvih izjava.

Haaretz to objašnjava sve većom zabrinutošću Netanyahua zbog optužnica koje mu priprema Vrhovni sud, čemu treba dodati i skandal zbog prekomjernog prijenosa novca za kupnju podmornica.

Haaretz ističe “blijedo i zabrinuto Netanyahuovo lice na konferenciji za novinare prošle srijede”.

Prema Haaretzu,  priznavanje izraelskog suvereniteta nad sirijskim Golanom je savršena politička gesta za Netanyahua. Danas postoji jednoglasan konsenzus čak ni među Izraelcima da Izrael nikada ne bi trebao odustati od kontrole nad strateškom visoravni i mnogi u zemlji smatraju da će prije ili kasnije Golan morati vratiti Siriji

“Naravno, to se ne može dogoditi nakon osam godina rata u Siriji, tijekom kojeg su se Iran i Hezbollah ukorijenili na sjevernoj granici Izraela. Netanyahuovi politički suparnici nemaju izbora nego pohvaliti Trumpa za pomoć kampanji Likuda, jer bi sve drugo bilo nepatriotsko”, piše Haaretz.

Gantzove nevolje

Izrael

To je onda potez koji može odrediti pobjednika na izborima. Također zbog toga što se njegov najopasniji suparnik Benny Gantz bori sa skandalom oko hakiranja njegovog telefona, što mu uzrokuje velike probleme.

Mediji bliski Likudu neutemeljeno tvrde da iza svega stoje Iranci, ali je Gantz demantirao da je hakiranje “neprijateljskim silama” moglo dati osjetljive materijale. Ali sada se čak i Gantzove pristaše pitaju je li mudro da premijer zemlje postane čovjek s takvom stigmom.

Kada bude morao donositi odluke u vezi s Iranom, ovo će biti zapamćeno, uz logična pitanjima o slobodi njegova djelovanja.

Zbog toga je Benny Gantz sam zatražio istragu, obzirom da su on i njegovi uvjereni da je sabotaža djelo njihovih političkih protivnika.

Dakle, do glasovanja 9. travnja će se voditi bitka do smrti, a na bojno polje je sada pala Golanska “bomba” koju je bacio Trump.

Američki predsjednik je to mogao i izbjeći, obzirom da je okupacija Golana izvan njegove nadležnosti, ali je tvrdnja  sada nepovratna. Ublažavanje štete bi bilo beskorisno. Iako je riječ o običnoj izbornoj propagandi, rizik je ogroman i ova će tema sigurno biti predmet razgovora Netanyahua i Trumpa.

AIPACBenny GantzYom Kipurski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Ameri se jako trude da postanu “naj omiljenija” strana sila na bliskom istoku, i veoma su uspješni!

farree
5 godine prije

Isto tako je pozitivan ishod “ruske istrage” jako bitan za Trumpa. Nekako su (sasvim slucajno I spontano) nekako namjestila win-win situacij za obojicu

Tom
5 godine prije

Cim je trump obecao golan prekinuta mullerova istraga eto ko vlada amerikom

Avatar
5 godine prije

Nezamisliva lakoća kojom se dijelu tuđi teritotij.

davor
5 godine prije

Bibi i Trump su kao prst i nokat, ali na stranu njihovo ojačavanje veza, priznavanje Golana kao Izraelski teritorij imati će nesagledive posljedice po američku vanjsku politiku. Neće se više moći prodavati priča o ratu protiv terorizma a američki saveznici i američke marionete to neće otrpjeti. Rat protiv terorizma je zapravo rat za povećanje Izraela, a američkim priznavanjem Golana će se dobiti i međunarodna potvrda istog.

Makaki
5 godine prije

Rusija za pripajanje Krima bez ispaljenog metka (voljom krimskog stanovnistva) dobije sankcije. Izrael sa mnogo prolivene krvi civila dobiva podrsku. USA demokracija

burt
5 godine prije

već je u prošlosti bilo takvih teorija da u isto vrijeme Hezbollah iz Libanona, SAA iz Sirije i Hamas iz Gaze poklope cijeli Izrael raketama i granatama gradove, industriju i vojne objekte ali takva situacija se ne događa jer iranska apokaliptička sekta za to još nije donijela konačnu odluku jer znaju da bi ih u tom slučaju napali SAD i Izrael pa se još vagaju kakve bi bile posljedice napada na Izrael

Siniša
5 godine prije

USA definitivno vodi ovaj svijet prema ratu….interesuje me ko će od NATO članica biti hrabar da ih prati.
U svakom slučaju…suludi postupci amerikanaca zahtjeva izuzetno opasne manevre.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI