Trumpa ne zanima Sirija već Kina – Izraelski lobi u SAD-u se okrenuo protiv Bijele kuće

Donald Trump - Kina
55 komentara

Cilj američkog predsjednika nakon povlačenja vojnika iz Sirije i Afganistana bit će usredotočiti se na prijetnju Kine, tvrdi bivši savjetnik Donalda Trumpa.

“Okončanjem tih vojnih kampanja se predsjednik Donald Trump nastoji usredotočiti na ekonomsko i geopolitičko natjecanje s Kinom, jer vjeruje da je Kina najveća prijetnja Sjedinjenim Državama”, izjavio je bivši prvi savjetnik Bijele kuće Steve Bannon, koji je sredinom kolovoza  2017. “misteriozno” uklonjen s dužnosti,  nakon samo sedam mjeseci što je obnašao dužnost glavnog stratega Bijele kuće.

U svojoj analizi koju je objavio američki list The New York Times, Bannon objašnjava da odluka Trumpa ne znači povratak izolacionizmu, već “udaljavanje od mentaliteta provođenja međunarodnih humanitarnih misija”.

Steve Bannon je objasnio da se cijeli američki politički sustav odupirao odluci koju je Trump namjeravao provesti, sve do kraja, dok sam nije odlučio da američka vojska nema što raditi u Siriji.

“Nije lijepo, ali je barem učinjeno”, rekao je Bannon, koji je 2017. O tome razgovarao s američkim generalima o njihovoj bazi u Afganistanu, kada je bio glavni Trumpov strateg.

Neki američki analitičari i teoretičari vjeruju da bi ta mjera mogla biti prilika za Sjedinjene Države da se povuku iz drugih sukoba. Prema njihovom mišljenju, ovaj Trumpov potez će natjerati Washington da ponovno razmisli o dugoročnim vojnim obvezama koje imaju malu javnu potporu i više nisu učinkovite.

Naravno, Trumpova odluka je izazvala kritike nekoliko američkih političara iz oba bloka, ali i iz dva velika židovska lobija u Sjedinjenim Državama.

Senator Lindsey Graham je upozorio da bi kraj američke vojne nazočnosti mogao značiti “pobjedu” za Iran, Rusiju i sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Kao što smo izvijestili, ova je odluka dovela do ostavke posebnog izaslanika Sjedinjenih Država u takozvanoj globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a, Bretta McGurka, kao i do ostavke odlazećeg ministra obrane Jamesa Mattisa.

Izraelski lobi u SAD-u se okrenuo protiv Trumpa

Kako prenosi izraelski Haaretz, bijes izraelskog lobija u Americi još ne jenjava.

Dvije godine je izraelski lobi u Sjedinjenim Državama doslovno obožavao američkog predsjednika Donalda Trumpa i na svakom koraku se divio njegovoj “mudrosti”. Posebno revna u tome se pokazala utjecajna organizacija AIPAC, koja je pozdravila raskid nuklearnog sporazuma Washingtona s Teheranom i preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem. No, čim je Trump najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije, ljubav izraelskog lobija prema Trumpu se pretvorila u mržnju.

Trenutno, AIPAC i druge manje udruge američke židovske zajednice sitnim osvetama “upozoravaju” Trumpa, postavljajući na svojim stranicama na društvenim mrežama razne članke i karikature njegovih kritičara koji kritiziraju odluku o povlačenju trupa iz Sirije.

Osim toga, sada su protiv Trumpa i demokrati i republikanci. Štoviše, oba doma američkog Kongresa, Senat i Zastupnički dom, još uvijek ne vjeruju da je moguće nešto učiniti, a najglasniji su oni za koje se zna da imaju potporu i jako se zainteresirani za daljnju suradnju s utjecajnim izraelskim lobijem u zemlji. Tako su se svi kritičari Trumpa postrojili pred mikrofonima i televizijskim kamerama, da ne spominjemo društvene mreže.

Haaretz je ovih dana prenio izjave nekolicine visokih američkih dužnosnika i članova raznih think-tankova, od koji svi dijele jedno mišljenje: “Trump je kapitulirao pred Rusijom i Iranom”.

Treba napomenuti da AIPAC prvi put ovako oštro kritizira Trumpa otkako je postao predsjednik Sjedinjenih Država u siječnju 2017. godine.

Štoviše, AIPAC je čak objavio službeno priopćenje na ovu temu. Iako u njoj Trumpa kritizira blažim tonovima, moćni izraelski lobi u Americi je jasno dao do znanja da vidi razloge za zabrinutost i da bi bilo dobro da čelnik Bijele kuće još jednom promisli i promijeni odluku o američkoj vojnoj nazočnosti u Siriji.

AIPAC posebnu pozornost posvećuje “kontroli štete” i činjenicom kako će se Tel Aviv nositi s problemom nakon što SAD napuste Siriju. Američko-izraelski odbor za javna pitanja (AIPAC) je uvjeren, što je poručio i Trumpu, da će Iran i Hezbollah nakon odlaska američkih trupa početi “uznemiravati Izrael”.

Doista, Izrael ne skriva strahove od stalne vojne prisutnosti Irana u Siriji, posebice nakon nedavnog lansiranja jednog projektila iz Sirije koji je 25. prosinca, nakon izraelskog napada na vojne ciljeve u blizini Damaska, dosegao Haifu. Projektil je pao u šire gradsko područje i nije bilo mrtvih, ranjenih, niti je uzrokovana ikakva šteta, ali se ispostavilo da je izraelski sustav “Iron Dome” nemoćan pred bilo kakvom većom prijetnjom.

U isto vrijeme, Tel Aviv pokušava uvjeriti Washington da je povlačenje iz Sirije u suprotnosti i s američkim interesima i svjetskim mirom općenito. Međutim, Trump je ranije odgovorio kako Izrael prima 4,5 milijardi dolara vojne pomoći godišnje od Sjedinjenih Država i sigurno će se sam znati obraniti od bilo kakve prijetnje.

AIPAC je samo jedna od organizacija koja stvara zaglušujuću buku šireći ove informacije. Postoje i druge koje su protiv Trumpa iznijele puno oštrije kritike. Na primjer, Američki židovski odbor (AJK) i Zaklada za obranu demokracije sa sjedištem u Washingtonu. Svi uglas govore kako se Trump predao Siriji, Rusima i Irancima.

Kao što je uvijek bio slučaj, ove organizacije i “trustovi mozgova” niti jednog retka ili izjavu nisu posvetili “umjerenim” teroristima i militantima Al-Qaede i takozvane “Islamske države”, za koje čak imaju razumijevanja, što i ne skrivaju.

Glavna je teza da bi bilo dobro ISIL ostaviti na miru na malom teritoriju, gdje će služiti kao “magnet” za privlačenje radikaliziranih elemenata iz cijelog svijeta, koje bi se periodično uništavalo zračnim udarima i akcijama lokalnih snaga. Taj bi teritorij, naravno trebao biti u Siriji i Iraku, nikako na području kojeg pod kontrolom drži Izrael.

No, čini se da su svi napori bili uzaludni, jer je jutros potvrđeno da je prva skupina američkih vojnika, iz kontingenta koji u Siriji navodno broji 2000 ljudi, napustila arapsku zemlju i otišla u susjedni Irak.

Turska agencija Anadolu navodi da je gotovo 50 američkih vojnika napustilo je skladište s oružjem i streljivom u Hasaki i oklopnim vozilima i kamionima su otišli u Irak. Napominje se da je ova jedinica američke vojske držala skladište od 400 četvornih metara u pokrajini Hasaka u okrugu Al-Maliki na granici s Irakom.

Odlaskom ovih trupa je označen početak potpunog povlačenja američke vojske iz Sirije, što je dio predizbornih obećanja Donalda Trumpa, baš kao što je to bio i raskid nuklearnog sporazuma s Iranom i druge mjere koje pokušava provesti.

Ako je točno što tvrdi Steve Bannon i da Trump ne želi trošiti vrijeme i resurse na Siriju i druge sukobe dok je fokusiran na suočavanje s Kinom, to znači da je čelnik Bijele kuće prije svega posvećen suzdržavanju Kine, što je puno teža zadaća od njegove strategije za Bliski istok, gdje 2000 američkih vojnika u Siriji malo toga mogu promijeniti.

The New York Times / Haaretz / Anadolu

AIPAC
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

ja trumpu jedino zamjerim što umjesto američke vojske nije u siriju poslao vojsku crne gore I eventualno hrvatsku vojsku a kako bi suzbijali rusiju jer je vojska slovenije trenutačno angažirana u letoniji na suzbijanju rusije.

preseren3
5 godine prije

Teško je razumjeti, šta se mota po glavi tog čovjeka.
Znamo, da je biznismen. Sve na profit. Ako profita nema, gasi….
Ali, da je toliko daleko od političara, neshvatljivo je….Potez je svakako dobar, vrijedan genija, koji je shvatio realnost…
Ali, DA LI JE ON GENIJ?
Hmmmm, ne mogu još vjerovati. A moram, da priznam, kod izbora mislio sam, da je…
Protiv Clintonove, izgledao je…

čitalac
5 godine prije

“Glavna je teza da bi bilo dobro ISIL ostaviti na miru na malom teritoriju, gdje će služiti kao “magnet” za privlačenje radikaliziranih elemenata iz cijelog svijeta, koje bi se periodično uništavalo zračnim udarima i akcijama lokalnih snaga. ”
To je u stvari dobra ideja.
Samo je problem- na čijem teritoriju?
Mogli bi se skupa dogovoriti 3 države.

Dub Miroslav
5 godine prije

Obečano – učinjeno! To mu jako zamjeraju. Američki predsjednik se ne smije tako ponašati tvrde židovi.

giordano bruno
5 godine prije

LONDON– Direktan teretni voz iz Kine stigao je u London, posle 18 dana putovanja i pređenih 11.999 kilometara, što, kako ocenjuje Rojters, predstavlja novu prekretnicu u naporima Kine da izgradi komercijalne veze širom Evrope i Azije.
Voz je pristigao u železničku stanicu Barking, u istočnom Londonu, nakon 18-dnevnog putovanja koje je počelo u kineskom gradu Jivu.
Prošao je kroz Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku, Belgiju i Francusku, da bi na kraju prošao ispod Lamanša i ušao u Britaniju.
Ko može da zaustavi Kinu. Kini je bio cilj London i eto je u Londonu. Yiwu to London.

nekoime
5 godine prije

Možemo mirno spavat dok god Izrael brine o svjetskom miru.

Ime amatera
5 godine prije

Mojsije je šetao 40 god kroz pustinju. Nije mu lako bilo.

Laki Topalović
5 godine prije

nema se tu što čuditi. SAD su u proteklih deset godina od uvoznika energije postale među prvih pet proizvođača nafte i plina iz škriljca. Dakle, Bliski istok im je apsolutno nezanimljiv, osim kao tržište oružja. Ali su ratovi danas takvi da se bore lokalne proxi bande s malo skupe tehnike i nema velike zarade. Rijad i Katar su u Siriju ukrkali milijarde – rezultat nula. Evo je , nakon UAE, i Bahrein otvorio ambasadu u Damasku, a Mohamed bin Salman rekao nek se Assad vrati u Arapsku ligu. Dakle, Sirija je gotovo stvar, sad se sve više piše o odlasku iz Iraka. Kad zbrojiš novac i geopolitiku, geostrateški nema smisla imati veću vojsku od baze 5. flote u Bahreinu i zrakoplovnog korpusa u Kataru. Iran? Iran neće napasti Izrael, kao što ga neće napasti ni Hezbollah. Izrael zna da nema više šanse protiv njih i malo će biti povuci potegni… Čitaj više »

Weteran
5 godine prije

Treba Kinu držati na kvačilu!

Zaboravio ime
5 godine prije

“Projektil je pao u šire gradsko područje i nije bilo mrtvih, ranjenih, niti je uzrokovana ikakva šteta”. Jel’ to bio od sapunice?

udav
5 godine prije

po ko zna koji put ponavljam: prenebregavajuci religioznu i “religioznu” konotaciju tesko cete razumeti gde smo i kuda idemo: osim Bozijeg postoji i politicki zajon (sion.cion) na jednoj strani, a na drugoj armagedon lobi; postoji uzi, a postoji i siri kontekst, ali u principu se radi o tome ko ce koga zrtvovati – kako stoje stvari usledice holokaust opet… jasam se upravo uselio u usa ne bi li amerima otvorio oci, a danas je sasvim jasno da su rusi neprikosnoveni vojno, a kinezi ekonomski… amerikanci viose nemaju izvozni proizvod, niko ne kupuje ni americko oruizje, ni americki dolar, ni americku demokratiju – to je jako ozbiljna situacija, te jedino preostaje judeohriscanstvo, a tu imamo religiju i pseudoreligiju, zivot i istrebljenje, pa svete odabari,ameri su spremni da izvezu i 1 i 2. – ako glavni americki proizvod u nsp postane pseudoreligija, svet ce placati zivotima, no, ukoliko se cija transformise u… Čitaj više »

barba tonći
5 godine prije

“Antifaćisti” ko Izrael čisti !

Jole
5 godine prije

Trump ne može preživjeti sukob sa procionističkim lobijem,uz onaj sa prodemokratskim neoliberalnim lobijem.On je dosad plesao na žici jer ga je procionistički lobi štitio od onih drugih,a on im je dao koncesije ,od prebacivanja veleposlanstva u Jerusalem pa do povećanja financijske pomoći.Mislim da će on opet biti prisiljen nakon koraka naprijed da napravi korak nazad.

Arcibald Rajs
5 godine prije

Potpuno je logicna odluka. Priprema se za sukob sa Kinom, a za to su potrebni svi raspolozivi resursi. Vojska u Siriji, Avganistanu i Iraku u takvim okolnostima je samo smetnja. Ostalo je jos da se povuce iz Iraka ali i to ce doci na red.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Bivši ministar obrane Chuck Hagel je izjavio da: ”naša vlada nije one man show”. Vlada nije, ali izvršna vlast – je. Na jednom mjestu, u dokumentu na koji se Amerikanci vole pozivati, piše: ”The executive power shall be vested in a President of the United States of America.” U njemu. Predsjedniku. Nikome više. Točka Čini se kao da je Donald Trump trenutno na ”političkoj viagri”. Da je uvidio da od popuštanja Capitol Hillu i drugim paracentrima moći nema ništa, da će se računi ionako ispostaviti njemu. Da je u jednom trenutku shvatio: Hej, pa ja sam Predsjednik. Imam legalni autoritet da učinim tu stvar. Ili možda nije? Možda je to samo trenutak nadahnuća. Dugotrajan kao suze Sv. Lovre. P.S. Ministar obrane James Mattis je podnio ostavku. Kruže glasine da bi mogao otići i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. Ako se to pokaže istinitim, bilo bi ne loše da sa… Čitaj više »

Jole
5 godine prije

Svaki put kad nešto učinimo vi( novinari) mi kažete da će Amerika nešto učiniti. Želim vam JASNO nešto reći: “ Ne brinite za Američki pritisak na Izrael.Mi Židovi kontroliramo Ameriku i Amerikanci to znaju” – izraelski premijer Ariel Sharon, listopad, 3, 2001.

bulog
5 godine prije

Dirnuo je on u previše toga. Ili si ti u pravu ili ima zaleđe od titana. Ipak bi savjetovao susjedi Slovenki da ne bude previše blizu njega i da za njega uplati poprilično životno osiguranje

bato
5 godine prije

atomsku bombu na izrael i problem br. 1 je tako riješen

Mia
5 godine prije

Svi uglas govore kako se Trump predao Siriji, Rusima i Irancima. Zar ne bi trebalo biti Sirija Sirijancina. Neka svi pricaju protiv Trumpa sta hoce, ali on je jedini predsjednik koji nije zapoceo novi oruzani sukob s novom drzavom, za razliku od nobelovaca za mir ,on je zlatan. Omogucio je jacanje Rusije i postupak povlacenja iz sirije,libije stop migracija…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI