Izraelski izbori – Masovni glas za ekstremizam i rasizam

Benjamin Netanyahu - Portret
28 komentara

Na trećim izborima u manje od godinu dana u Izraelu, premijer Benjamin Netanyahu vodi, ali nema većinu potrebnu za sastavljanje vlade, pokazuju izlazne ankete.

Netanyahu, čelnik desničarskog Likuda, na temelju prvih projekcija je proglasio pobjedu na izborima nad bivšim generalom Bennyem Gantzom i njegovom Plavo-bijelom strankom.

Najnoviji rezultati izlaznih anketa, međutim, pokazuju da Netanyahuu i saveznicima nedostaju jedno ili dva zastupnička mjesta parlamentu, što opet znači pat poziciju.

Po prvim projekcijama Likud i njemu bliske stranke Shass i Ujedinjeno židovstvo Tore te lista radikalne desnice Yamina, osvojili su 60 od 120 zastupničkih mjesta u Knessetu.

Prema kasnije objavljenim rezultatima izlaznih anketa taj je broj pao na 59 i Netanyahu će teže sastaviti  koaliciju. Za većinu u parlamentu potreban je 61 zastupnik. Likud po projekcijama osvaja 36 ili 37 zastupnika a Plavo-bijela stranka 32 do 34, a sa saveznicima može imati 52 do 54 zastupnika.

Zajednička arapska lista, koju predvodi Ahmad Tibi, po anketama je dobila 14 ili 15 zastupnika, dok je na prošlim izborima u rujnu dobila 13 mjesta.

Kao i na prethodnim izborima, ključnu ulogu u formiranju vladajuće koalicije mogla bi imati ultranacionalistička, ali sekularna, stranka Avigdora Liebermana, koja osvaja šest ili sedam mandata.

Lieberman, koji je odbio suradnju s dvije ultraortodoksne stranke iz Netanyahuove koalicije, rekao je da njegova stranka čeka konačne rezultate i obećao je da neće odstupiti “ni milimetra” od svojih pozicija.

Izraelski predsjednik Rivlin će dati mandat za sastavljanje iduće vlade Netanjahuu, jer predsjednik tradicionalno mandat daje najvećoj stranci, u ovom slučaju Likudu, osim ako Vrhovni sud ne presudi da optuženi čelnik stranke nije prikladna osoba za sastavljanje vlade.

Sada Netanyahuu traži još dva zastupnika, a ako ih ne nađe, već se najavljuje mogućnost četvrtih izbora.

Glasnogovornik Netanyahua, Jonathan Urich, rekao je da je Likud bio u kontaktu s četiri do šest zastupnika s “druge strane”, ali ih je odbio imenovati.

“Sve što mogu reći je da postoji više od jedne ili dvije mogućnosti. Na kraju dana, tko odluči spriječiti četvrti krug izbora i sudjelovati u formiranju vlade, neće se smatrati izdajnikom”, rekao je Jonathan Urich za televizijski Kanal 13, što je bila poruka onima s kojima je pregovarao, ali ako ne pristanu, svjedočit ćemo još jednoj izbornoj farsi u cionističkom entitetu.

Za Palestince nema razlike između Netanyahua i Gantza

Naime, rezultati izraelskih izbora pokazuju rast popularnosti Likuda i srodnih stranaka i Izraelci glasaju za desničarski ekstremistički i populistički rasizam, što potvrđuje koliko je duboka prekretnica izraelskog društva prema rasizmu i konsolidacija rasističkog aparthejdskog sustava nad palestinskim narodom. To dokazuje i rastuću težinu doseljenika i njihov utjecaj na političke odluke izraelske vlade.

Iako su događaji pokazali da ne postoje razlike između programa Netanyahua i Gantza i da su dvije strane iste medalje, rezultati glasanja to pokazuju.

Činjenica da su Netanyahu i ekstremistička desnica dobili najviše glasova, iako su formalno optuženi za korupciju, potvrđuje da je većina izraelske židovske zajednice glasala za snažnog čovjeka koji želi režim aparthejda.

Jedinstvo Palestinaca kod kuće i uspjeh Zajedničke arapske lista, koja je dobila većinu glasova palestinskih Arapa, poboljšava njene šanse u borbi protiv izraelskog rasističkog režima.

Sada je, više nego ikad prije, potrebno da Palestinci prevladaju podjele i odbace iluziju pregovora s cionističkim režimom. To je nova faza u borbi cijelog palestinskog naroda, žestoka borba protiv kolonizacije i protiv izraelskog cionističkog aparthejda u kojoj izbori igraju vrlo malu ulogu, ali se ni ovaj alat borbe ne smije odbaciti.

Benny GantzekstremizamIzraelski izboriNetanyahuPlavo-bijela strankarasizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Imaju i Židovi svog Hitlera…(I mi konja za trku imamo…)
Kad pogledaš,Asad je jagnje,obzirom kakvima je okružen.

Zoran
4 godine prije

Nadam se da će SAA i to riješiti, vratiti okupirani golan.

Moshe
4 godine prije

Big non-Semitic son of a bitch.

Siniša
4 godine prije

Off…dva slučaja obolenja od Korone u Banja Luci, čovek radi u Italiji došao kući i zarazio svoje dijete. Na stranu sve šta smo rekli ali džaba toj budali sve oare i njegovo roditeljstvo kada je zarazio svoje dijete….sada neka Boga moli da je dijete zdravog i jakog tijela, idi.t.
Da li me je strah…jeste, veoma me strah jer imam bolesnih u porodici i zbilja ne bih voleo da se neko od njih zarazi Koronom;zbilja smo sitni, zbilja se igraju sa našim životima, zbilja trguju sa našim životima, zbilja sam bijesan jer nama sitnima drugi gospodari životima. Kroz glavu mi milioni misli,gdje nas vode naši gospodari.

Tupko Glupko
4 godine prije

U demokracijama gdje se provode izbori svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje prikazujući njegovo pravo lice.

Željko
4 godine prije

Gledam sinoć Maccabi- Efes i gledam publiku i onog vođu navijača Maccabi, pa oni su tamniji, nisam rasist, od Arapa! Znači i njihov DNK je isti kao i kod balkanskih plemena, znači isti!

B. P.
4 godine prije

Natanijahu se opire azarsko-vatikanskoj koaliciji koja hoće da pokori Izrael kao i druge države. Ovaj portal je očito na platnom listu te iste koalicije.

Max
4 godine prije

nosonjahu favorit.

Euro
4 godine prije

ovo je potvrda da je vecina zidova ista . ne samo cio-naci

puki
4 godine prije

Kao da je ova druga strana, ovi kofol “umjereni”, koji su bili protivnici Netanjahua na izborima bolja… Sve komedija i igrokaz. Ustvari su svi isti. Pa eto ranije su na vlasti bili ovi “umjereni”, sjećamo se Ehuda Baraka i Shimona Peresa i još nekih, pa što je se promjenilo? Ništa. Nula. Palestinci i pod jednima i pod drugima žive kao stoka zatvorena u konc-logoru.
Međutim, sama egzistencija države Izrael je nelegalna, je je ta država nastala otimačinom, pljačkom i genocidom.
Ustvari je sve igra, kao ono bad cop-good cop. Malo budu na vlasti “umjereni”, koji kofol više pregovaraju sa Palestincima, pa onda na vlasti budu “tvrdooliniajši”, pa će onda jdnog dana opet biti “umjereni”, i tako u nedogleda, a ne mijenja se ništa.. Ustvari se i ne može ništa promjeniti, dok postoji zaštitnik Izraela, SAD- kao aždaja u vlasti ciokabale.

ima alternativu
4 godine prije

Katolicanstvo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI