Odbijen ‘masovni’ napad dronom na Sevastopolj

Sevastopolj luka mornarica rusija
13 komentara

Moskovske snage osujetile su veliki napad ukrajinskih dronova na ključnu rusku pomorsku bazu Sevastopolj na Krimu, saopćilo je Ministarstvo odbrane, dodajući da napad nije izazvao nikakve povrede ili štetu.

Saopćenje ministarstva u nedjelju uslijedilo je nakon ranijeg izvještaja guvernera Sevastopolja Mihaila Razvožajeva, koji je govorio o “masovnom i dugotrajnom” napadu na grad. Prema ministarstvu, “kijevski režim pokušao da izvede teroristički napad” na Krimu, u kojem je učestvovalo sedam zračnih i dvije pomorske polupotopne bespilotne letjelice.

Zvaničnici su rekli da su moskovske snage uspješno odbile napad, pri čemu je protivvazdušna odbrana oborila dva drona daleko od obale.

Još pet bespilotnih vozila potisnuto je merama elektronskog ratovanja i srušilo se, ne pogađajući svoje ciljeve, navodi se u saopštenju. Osim toga, patrolni čamci ruske obalske straže otkrili su i uništili dva ukrajinska bespilotna motorna čamca u sjevernom dijelu Crnog mora, navodi ministarstvo.

Kasnije u toku dana, Razvozhajev je rekao da je još jedan dron bio ometen elektronskim ratovanjem, dodajući da je ruska flota pokušala da uništi pali avion.

Čini se da nekoliko neprovjerenih video zapisa objavljenih na društvenim mrežama prikazuje ruske pomorske snage kako pucaju iz automatskog oružja na metu koja se brzo kreće u vodi.

Usred sukoba s Rusijom, Ukrajina je posljednjih mjeseci gađala razne objekte na Krimu bespilotnim i raketnim udarima. Ranije ovog mjeseca, Ukrajina je lansirala projektil na Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa kopnenom Rusijom, ali nije napravila nikakvu štetu, navodi Ministarstvo odbrane.

Odgovarajući na incident, Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Generalštaba, naredio je vojsci da “preduzme dodatne mjere za poboljšanje zaštite objekata od zračnih udara što je prije moguće”.

KrimrusijaSevastipoljukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Provode se očekivane mjere, i protumjere.

NikPraskanjemu
9 mjeseci prije

Čim naprave “nevidljiva” torpeda onda su svi brodovi besmislica !…

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Zadnji tweet Zelenskoga:

“Svijet vjeruje Ukrajini. Svijet je inspiriran našom hrabrošću, inspiriran našim herojima. I što je najvažnije, Ukrajinci vjeruju u Ukrajinu, Ukrajinci vide za što smo sve sposobni kad smo zajedno. Najjači smo kad smo složni.”

Uvjerava li on sam sebe ili Ukrajince?

9 mjeseci prije

🇷🇺”Two hundred thousand are already ready, another million are on the way” (C).

According to the creator of the “Lancets” Alexander Zakharov, he needed a segway to go around all the production shops.

🇷🇺 “Dvjesto tisuća je već spremno, još milijun je na putu” (C).

Prema riječima kreatora “Lanceta” Aleksandra Zakharova, trebao mu je segway da obiđe sve proizvodne pogone.

Noname
9 mjeseci prije

NATO je u panici shvatio da se pokazao potpuno nespremnim za rusko elektroničko ratovanje. Specijalna vojna operacija u Ukrajini pokazala je potpunu nespremnost NATO oružja za ruske tehnologije. Oružje, koje se smatralo ne samo vrlo preciznim, već i neranjivim, vrlo loše djeluje protiv Rusa, piše britansko izdanje The Economista . Razlog tome su ruski sustavi elektroničkog ratovanja (EW). Američko oružje koristi sustav sličan GPS-u – satelitsko navođenje. Međutim, signali iz svemira preslabi su i lako ih prekidaju smetnje sustava za elektroničko ratovanje. Projektili i bombe ne ciljaju mete, zalutaju, isključe se i padnu. “Izvješća Pentagona koja su procurila u proljeće pokazala su da čak ni neka američka oružja namijenjena sprječavanju smetnji nisu postigla svoje ciljeve u Ukrajini”, pišu britanski novinari. O britanskom, francuskom i ostalom europskom streljivu nema se što govoriti – još je lošije zaštićeno. NATO je još u Siriji shvatio nadmoć ruskog elektroničkog ratovanja. Tada im je to bio šok. Međutim, zapadni generali nisu uspjeli osigurati povećanje… Čitaj više »

Ringo10
9 mjeseci prije

Ovaj novi bombaški napad na Krimski most je vrlo loš znak za Ukrajinu. Terorizam se pokreće kad na frontu loše ide.
Jer da im ide dobro ovo im ne bi trebalo.
Rusi svakako imaju kopneni koridor za Krim tako da ovo nema nekakvog efekta a postoje i trajekti. 
Ovo samo daje Rusiji na znanje da će morati udariti bez milosti i do kraja uništiti Ukrajinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI