Odbor Senata napao izvršne direktore Googlea, Facebooka i Twittera zbog „dominacije i pravne odgovornosti“ nekoliko dana prije izbora

Google-Twitter-Facebook
9 komentara

Šefovi najvažnijih velikih tehnoloških kompanija pristali su da svjedoče pred senatskim odborom kasnije ovog mjeseca, gdje će se baviti pravnom odgovornošću ovih mrežnih platformi, privatnošću i „dominacijom u medijima“ samo nekoliko dana prije izbora u SAD.

Izvršni direktori Googlea, Twittera i Facebooka trebalo bi da svjedoče pred Komitetom za trgovinu Senata 28. oktobra. Tehnološki giganti razgovarat će sa poslanicima tokom saslušanja, koje je zakazano samo 6 dana prije nego što Amerikanci izlaze na birališta da bi izabrali sljedećeg predsjednika.

Iako je Komitet za trgovinu u četvrtak jednoglasno izglasao odobravanje naloga za sudski poziv kojim bi primorali rukovodioce da prisustvuju saslušanju, oni navodno neće biti izdati formalno, jer su se izvršni direktori složili da dobrovoljno svjedoče.

Na saslušanju će govoriti Mark Zuckerberg iz Facebooka, Jack Dorsey iz Twittera i Sundar Pichai iz Google, rekli su pomoćnici, iako je dosad samo Twitter javno priznao Dorseyjevo učešće. Glasnogovornik Facebooka rekao je da će Zuckerberg učestvovati, ali nije dao nikakvu izjavu.

Primarni predmet zabrinutosti na saslušanju biti će ključna pravna zaštita koju uživaju tehnološke platforme – član 230 Zakona o pristojnosti u komunikacijama – koji štiti kompanije od odgovornosti za ono što korisnici objavljuju.

Republikanci već dugo odbacuju ono što vide kao udružene napore da se cenzurišu, zabrane i generalno unište konzervativni glasovi na sajtovima društvenih medija, tvrdeći da kompanije djeluju kao „izdavači“ u svojim odlukama da zabrane određene vrste govora i sadržaja. I Facebook i Twitter insistiraju da ne ciljaju ni na jedno posebno gledište ili ideologiju, međutim kritičari tvrde da kompanije često primjenjuju svoje politike protiv „govora mržnje“ i „dezinformacija“ nesrazmjerno prema onima s desne strane.

Twitter je u petak objavio brojne poruke koje se prepliću s tim optužbama, rekavši da su pokušaji „erozije“ člana 230 „reakcionarni i politizovani“, dok je istovremeno tvrdio da su optužbe za „političku pristrasnost“ „neutemeljene“.

Najviši demokrata u komitetu kojim predsjedava GOP, senatorka iz Washingtona, Maria Cantwell, u početku se opirala pozivima, ali se predomislila nakon što su republikanci naveli da će tri izvršna predstavnika svjedočiti o pitanjima privatnosti i „dominaciji u medijima“ uz odjeljak 230.

„Pozdravljam raspravu o Odeljku 230… Nisam sigurna da će se dogoditi dugačak i promišljen proces prije izbora, ali razumijem želje mojih kolega danas ovdje“, rekla je Cantwell u četvrtak, ali dodala: „Ono što ne želim vidjeti je hladan efekat na pojedince koji su u procesu pokušaja suzbijanja govora mržnje ili dezinformacija o Covidu tokom pandemije.”

Iako se republikanci nadaju izvršnim odlukama kako bi pokušali da intervenišu u trci 2020. godine – davanje prioriteta određenim rezultatima pretrage nad drugima, na primjer, kao što je ranije dokumentovano u Googleu – datum saslušanja bi im dao manje od nedelju dana da to učine ukoliko utvrde da su kompanije zaista pokušale da stave ruku na vagu.

Saslušanje 28. oktobra uslijedit će skoro tri mjeseca nakon što su izvršni direktori iz Facebooka, Applea, Amazona i Googlea pozvani da svjedoče pred Kućom, gdje su govorili o navodnoj antikonkurentnoj praksi svojih kompanija, kontroli govora na mreži i njihovim mogućim političkim interesima, između ostalog. Tehnološki giganti su u velikoj mjeri mogli da odbiju navode, međutim, potrošili su vrijeme dajući potresne odgovore bez ikakvog sadržaja poslanicima.

Američki izbori 2020američki senatGoogle
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eden
3 godine prije

Treba im oduzeti svu nezakonito stečenu imovinu.
Neka plaču,

Istražuj
3 godine prije

“… da kompanije djeluju kao „izdavači“ u svojim odlukama da zabrane određene vrste govora i sadržaja….” Upravo se to desava – cak dok mi ovdje diskutujemo. Sve najvece tzv “drustvene mreze” tu pod apsolutnim vlasnistvo (dakle vlasnistvom) cionistickih miniona, koji seprodaju kao “genijalci”, savakom je jasno da su pare za svoju “genijalnost” dobili od kamatara (bankstera) tj – u krajnjoj liniji od Vrkovnog kamatara – familije Rotschild. Tako da ja licno nisam jos siguran da se bilo sta pomjera… Ipak, i pored Cionistickog terora, kojem bi i sam Gebelas pozavidio – svako malo se pojavi neki covjek/zena – koja na svoj nacin uz hrabrost, porztvovanost i ljudsku toplinu – razbija ovu cionisticku-satanisticku bandu kamatara i njihov distopijski sistem! Evo… Milenial Millie – nakon nevidjenog terora koji je nad njom i familijom sproveden nakon prvog filma “Shadowgate” , objavice drugi uskoro! Naravno, cionisticka satanisticaka banda je mozda pokusa i fizicki ukloniti,… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Slonica
3 godine prije

Pa zar nije najpoštenije staviti listu poželjnih tema,stavova i imena komentatora koji su poželjni i dobrodošli na platformi ili portalu.
Evo kao i kod Vas,npr .svi upisi debelog Đure su izbrisani čak i oni koji su vezani direktno za temu.
Dok s druge strane često se ne briše privatiziranje portala ,pa upisi izgledaju kao privatni dogovori za druženje.
Bez loših namjera,ali ako portal može izbrisati svaki trag postojanja…
Što sve ne može Fb….i zašto se čudimo jednoumlju….
A na kraju nitko nas ne tjera da ostavljamo mišljenja,upise i stavove.
Hvala!!!

Bosanac
3 godine prije

Ovi vazda nesto svjedoce , a ‘vamo se ubishe od spijuniranja, mislim da nas vec poznaju bolje od nas samih.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI