Odnos prema Iranu ugrožava ključni dio najavljene Trumpove politike

Trump - Mattis
26 komentara

Američki ministar obrane James Mattis je nazvao Iran jednim od “glavnih sponzora terorizma”.

Bivši američki general i aktualni čelnik Pentagona je ovo izjavio na tiskovnoj konferenciji u Tokiju, nakon sastanka s japanskom ministricom obrane Tomomi Inadom .

“S obzirom na iranski problem, ova zemlja je jedan od glavnih sponzora globalnog terorizma”, rekao je Mattis.

Istovremeno je čelnik Pentagona rekao “kako zbog problema s Islamskom Republikom ne vidi potrebu za povećanjem američke vojne prisutnosti na Bliskom istoku”.

Podsjetimo da je jučer Washington proširio ekonomske sankcije protiv Irana, uključujući na “crnu listu” još 13 iranskih državljana i 12 kompanija. U američkom Ministarstvu financija su objasnili da je proširenje sankcija vezano za “iranski balistički raketni program, ali i zbog podrške koju Teheran pruža libanonskom pokretu Hezbollah”, kojeg SAD smatraju terorističkom organizacijom.

U ovom kontekstu treba promatrati i zabranu ulaska u SAD državljana Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Libije i Somalije. Naime, predsjednik Donald Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom, navodno, želi spriječiti nekontroliranu imigraciju u SAD.

Međutim, izvršna uredba američkog predsjednika i izjave ministra obrane Mattisa su vrlo kontroverzne, prije svega ako u obzir uzmemo Trumpove izjave u predizbornoj kampanji “kako namjerava uništiti ISIL”.

Izbor sirijskih, iračkih i iranskih državljana, kojima se brani ulazak u SAD, je zbunjujući, jer bez te tri zemlje Trump nema nikakve šanse da uništi teroriste “Islamske države”.

Činjenica da zabranu nisu dobili Saudijci i Pakistanci sugerira da se SAD vraćaju u vrijeme shizofrenije Cheneya i Rumsfelda, kada je Amerika s jedne strane zaratila protiv islamističkih terorističkih organizacija, a s druge strane pozdravila ekonomsko i vojno partnerstvo s njihovim financijskim sponzorima.

Ako su Trumpove odluke samo za unutarnju uporabu, onda je to pitanje koje se tiče samo Amerikanca i znači da na međunarodnoj razini ne misli diktirati svoja pravila ili narušavati koncept ravnoteže između različitih zemalja i njihovih zajedničkih interesa, prije svega u odnosima Irana i Rusije ili saveznika Irana, Iraka i Sirije.

U Iranu, barem za sada, nisu pretjerano zabrinuti zbog Trumpovih odluka, jer su još uoči izbora rekli “kako se ne nadaju ničemu i nemaju velikih očekivanja u smislu promjene u američkoj politici”.

Međutim, ostaje problem nuklearnog programa, od kojeg Trump želi odustati, iako su SAD prihvatile međunarodnu obvezu poštivanja sporazuma postignutog u okviru pregovora između Teherana i takozvane Šestorke, koju čine Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Moskva će ponuditi Trumpu drugačiji pogled na Iran

Dio ruskih analitičara vjeruje kako Moskva s novom američkom administracijom može postići kompromis o iranskom nuklearnom programu. Prema njihovom mišljenju, Rusija će uspjeti uvjeriti novog šefa Bijele kuće da sačuva američki potpis na dokumentu, jer to može omogućiti Sjedinjenim Državama da ​​s Teheranom surađuju u rješavanju drugih važnih pitanja za Bliski istok.

Prvu priliku za razmjenu stavova o ovom pitanju Moskva i Washington će imati već sredinom veljače u Bonnu, kada će se sastati ministri vanjskih poslova skupine G20. Sad je već jasno da će State Department predstavljati Rex Tillerson, kojeg je konačno za državnog tajnika potvrdio i američki Senat.

Tijekom kampanje i nakon stupanja na dužnost, predsjednik Donald Trump je u više navrata kritizirao sporazum “Šestorke” s Teheranom oko iranskog nuklearnog programa. Američki predsjednik je obećao da će Washington jednostrano povući potpis s dokumenta. Kasnije je njegov savjetnik za vanjsku politiku u vrijeme kampanje rekao je kako se SAD ne mogu potpuno povući, ali da će tražiti reviziju dogovora.

“Iran je u neposrednoj blizini Rusije i izgledi za nastavak vojnog dijela nuklearnog programa brine i nas. Ali mi ne želimo odustati od posla, kojeg smo, uz velike poteškoće, odradili sa SAD-om, EU i Iranom”, rekao je zamjenik predsjednika Odbora Vijeća Ruske Federacije za međunarodne poslove, Andrej Klimov.

On je podsjetio kako je Iran važan igrač u sirijskom pitanju i borbi protiv terorizma na Bliskom istoku.

“Ako Donald Trump želi postići napredak u Siriji, treba tražiti kompromis s Iranom”, rekao je Klimov, te dodao “kako će se to vjerojatno dogoditi na predstojećem summitu G20 u Bonnu u drugoj polovici veljače”.

Teheran je jasno poručio kako će u slučaju američkog povlačenja iz posla Iran ponovno pokrenuti svoj nuklearni program. Prema čelniku iranske nuklearne industrije, Aliju Akbaru Salehiju, “Iran će se brzo prilagoditi, ali će se, s tehnološke točke gledišta, poslu vratiti na mnogo višoj razini od prethodne”.

U Islamskoj Republici nisu odgodili provedbu svojih obećanja i 30. siječnja su mediji izvijestili su da je Iran testirao balističke projektile srednjeg dometa.

Hoće li Washington povući svoj potpis sa sporazuma, na kojem se teško radilo više od 10 godina, još nije poznato. Međutim, za ravnatelja ruskog Instituta za regionalne probleme, Dmitria Žuravleva, takva opasnost postoji.

“Donald Trump je vrlo sličan konzervativcima ’70-ih godina prošlog stoljeća. Njihova logika je jednostavna i sve što može biti opasnost za SAD – treba uništiti. Ali ako mu se objasne posljedice ovog pristupa, onda će sigurno poslušati.  Štoviše, sudeći prema nedavnom telefonskom razgovoru između ruskog i američkog predsjednika, mi smo spremni slušati. No, postoji opasnost da ključne odluke donese prije nego budemo imali vremena prenijeti svoje stavove”, rekao je Dmitrij Žuravlev.

Zaista, brzina kojom Donald Trump donosi odluke izazva zabrinutost, ne samo među američkim saveznicima ili u redovima demokratske oporbe u zemlji, nego diljem svijeta.

“Reality show” Donalda Trumpa u Bijeloj kući, koji pred kamerama potpisuje predsjedničke dekrete, cijeli je svijet prisilila da živi u ritmu njegovog računa na Twitteru.

Hoće li stići razmijeniti mišljenja s Rusijom o iranskom pitanju i ublažiti stavove ili će iznenada odlučiti povući američki potpis s nuklearnog sporazuma s Iranom, nitko ne može predvidjeti, iako je svima jasno da bi štetne posljedice takve odluke bile nesagledive.

Kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Uništenjem Irana, Rusije, Kine, S. Koreje, Sirije, bavit će se svaki ciokaubojski nazovi predsjednik.

Sovoranola
7 godine prije

Nametut je brzi tempo. Odluke ovakve ili onakve nećemo dugo čekati.

Ola-ro
7 godine prije

Stran promatraci izjavljuju da Iran nije prekrsio nikakav sporazum s lansiranjem balisticke rakete.

Te iste rakete je Iran testirao za vrijeme Obame i ta americka adminstracija je izjavila da Iran ne krsi nikoji sporazum.

Sad ova adminstracija izjavljuje da Iran krsi sporazum.
Amerikanci su zeljni sukoba s Iranom i nalazu razlog.
Isto tako Obamina adminstracija je zelila uvesti sankcije na Rusiju i da nije bila Ukrajina bilo bi nesto drugo.
Tako je to kad onaj tko je previse jak zeli kavgu.

USA mogu usporiti rast Irana ali ga ne mogu zaustaviti i ne mogu ga vojno napasti zato jer bi to bio kraj USA.
Amerikanci bi mogli dovesti Iran u kameno doba a istovremeno bi se toliko istrosili da bi to bio i njihov kraj.

Alen
7 godine prije

Sjecam se u predizbirnoj kampanji kako su neki nazivali Trampa dosta predvidljiviim od Hilari…
Covjek je hiperaktivan , nesto poput gorile na speedu te izaziva tripovanje svijetu savkodnevno..

No to je dio njegovog stila vodjenja tj upravljanja te je istim nacinom vodio svoje kompanije..

Dovedi situaciju do usijanja pa naglo hladjenje… Pitanje je samo da li zna ostaviti sebi back door prije nego krene s provokacijama..

Bice jako,jako tesko s njim bilo kome a njegovo neshvatanje da medjunarodni odnosi nisu isto sto i vodjenje kompanije moze izazvati dosta priblema…. Pogotovo ako se na medjunarodnoj sceni kao obrazac ponasanja pocne dogadjati provociranje “ciji je veci” kao sto je vec zapoceo s meksikom,iranom,australijom,evropom ..

Sto se tice irana ,stara je to perzijska diplomatija ,jako pametna i odgovorna …

Mikojan
7 godine prije

Ponadao sam se da će Trump biti drugačiji od drugih, tako je i počeo, unutarnja politika USA me nimalo ne zanima no ovo sa Iranom mi se nimalo ne sviđa i dokaz je da je Trump ipak isti kao i prijašnji predsjednici i ništa se bitno neće promjeniti.
Žao mi je Irana što je zapeo u krerikalizmu ali im se divim što opstaju unatoć dugogodišnjim bespotrebnim sankcijama.
Da je Hrvatska pametna, što nije, mogli su sa Iranom ostvariti dobre poslovne odnose, no vodstvo nam je prozapadno
i antihrvatsko.

Michael Collins
7 godine prije

Ali bojim se da ga Kosher mafija drži nečim u šaci. Podmititi ga naravno ne mogu, ali možda zio-naziji posjeduju kakav kompromitirajući materijal.
A vehabijama da ne pričamo – za Kinu ga koliko-toliko i razumijem, ali takva napadna netrpeljivost prema Iranu ne može proći Saudijsko-izraHELLske bratije.
Bilo bi krajnje vrijeme da ga Rusi probaju urazumiti u svezi i glede Irana.

Tonny
7 godine prije

German weekly magazine Der Spiegel sparked controversy at home and abroad on Saturday with a front cover illustration of U.S. President Donald Trump beheading the Statue of Liberty.

It depicts a cartoon figure of Trump with a bloodied knife in one hand and the statue’s head, dripping with blood, in the other. It carries the caption: “America First”.

Baba Vanga
7 godine prije

Svima je vec jasno ciji je igrac Tramp,a ti pokusaji zabijanja klinova medju Rusima Kinezima i Irancima nece proci kod Putina Nikada ?

Osoba C
7 godine prije

Glavni savjetnik za strateška pitanja predsjednika Trumpa, Steve Bannon javno iznosi da će Sjedinjene Države i Kina ratovati u idućih pet do deset godina zbog otoka u Južnom kineskom moru. On već relativno dugo govori da Amerika kreće u dva nova rata, Jedan s Kinom, a drugi na Bliskom istoku. On govori da je na djelu ekspanzionizam islama i ekspanzionizam Kine, a da je židovsko-kršćanski zapad u fazi povlačenja. On smatra da je islam najradikalnija religija. Zanimljivo, neupućenom ne bi palo na pamet da nije samo Iran islamska zemlja, da postoji i tamo neka Saudijska Arabija. U oči upada ova njegova percepcija kršćanstva u svijetu. Da li je to ostvarenje teorije Sukoba civilizacija Huntingtona?

Alen
7 godine prije

@ Admin

Pitao bih zasto ste obrisiali komentar on komentatora @ Hiber..

Uspio sam ga procitati i mislim da komentar nema razloga da se brise ..

Dundić
7 godine prije

Trumpova administracija se sad dodvorava onima koji organiziraju demonstracije protiv njega, koji su ga difamirali kao ruskog agenta, koji ga stavljaju na naslovnice kako siječe glavu Kipu slobode. Nek malo stane na loptu.

Georgij Žukov
7 godine prije

Hijerarhijsko drustvo moze opstati samo na temeljima siromastva i neznanja.Osim toga svako industrijski zaostalo drustvo jest u vojnom konteksu bespomocno i ne moze a da ne potpadne pod dominaciju direktnu ili indirektnu industrijski razvijenijih drzava .Medjutim smanjenje proizvodnje dobara i drzanje masa u siromastvu nije rjesenje .Takav scenario se dogodio od 1920-1940 g , privreda je stagnirala , prestalo se sa obradjivanjem zemlje ,infrastruktura se nije obnavljala , vecini stanovnistva bio je uskracen rad i davana im je drzavna pomoc koja ih je samo dopola odrzavala na zivotu . Problem se sastojao u tome da se industrijska i poljoprivredna proizvodnja odrzi a da se pri tome ne uveca stvarno bogatstvo proleterijata , koji bi u tim uvjetima mogli cak poceti razmisljati ili nedaj boze educirati. Dakle roba se mora proizvoditi ali se ne smje u toj mjeri i kolicinama raspodjeliti siromasnim masama. U praksi jedini nacin da se takvo stanje… Čitaj više »

Ratoborna Gljiva
7 godine prije

Znaci minimalno još četiri godine moram slušati američku šuplju priču o terorizmu.
Znaci šou posle male pauze ide dalje, samo u glavnim ulogama su nove face……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI