Odnosi Rusije i NATO-a gori nego za vreme Hladnog rata

NATO i Rusija
16 komentara

Trenutno stanje odnosa između Rusije i NATO-a može se opisati kao “nešto više od hladnog rata”, rekao je šef moskovske delegacije na pregovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.

Tokom intervjua za RIA Novosti u ponedeljak, Gavrilov je zamoljen da prokomentariše februarsku izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da “ne može isključiti” mogućnost slanja trupa iz zemalja NATO-a u Ukrajinu da pomognu Kijevu u sukobu sa Moskvom.

„Vojni stratezi u Vašingtonu i Briselu treba da shvate: ako ukidanjem tabua na potencijalno slanje vojnika bloka u Ukrajinu pokušavaju da testiraju snagu naše zemlje, onda smo spremni za svaki razvoj događaja“, odgovorio je on.

Prema diplomati, upozorenja američkog predsjednika Joea Bidena i drugih zapadnih političara da će, ako Rusija pobijedi Ukrajinu, ona će se sljedeće uhvatiti u koštac sa državama NATO-a, zapravo imaju za cilj da skrenu  „pažnju poreznih obveznika sa besmislenog upumpavanja njihovog novca u Ukrajinska ‘crna rupa korupcije’, kao i za zagrijavanje javnog mnijenja u korist oživljavanja odbrambene industrije u svojim zemljama.”

Njegov komentar ponovio je prošlosedmičnu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da su “tvrdnje da ćemo nakon Ukrajine napasti Evropu – potpuna besmislica i zastrašivanje vlastitog stanovništva samo da bi im izbili novac”.

Gavrilov je rekao da su tokom Hladnog rata gotovo sve izjave NATO-a počinjale procjenom mogućnosti iznenadnog napada velikih razmjera na blok od strane SSSR-a i njegovih istočnoevropskih saveznika. Slična retorika danas preovladava unutar vojnog saveza predvođenog SAD, dodao je.

Diplomata je podsjetio da je Rusija označena kao “najznačajnija i najdirektnija prijetnja” u strateškom konceptu NATO-a, koji je usvojen 2022. godine. “Očigledno, sada je njihova idealna vizija evropske sigurnosti da su granice sa našom zemljom omotane bodljikavom žicom”, on je rekao.

„Kao rezultat toga, odnosi Rusije i NATO-a sada se mogu okarakterisati kao nešto više od hladnog rata“, naglasio je Gavrilov.

Otkako su borbe između Rusije i Ukrajine počele u februaru 2022., Moskva je više puta ponavljala da su SAD i njeni saveznici iz NATO-a postali de facto strane u sukobu kroz nabavku oružja, uključujući napredno oružje, razmjenu obavještajnih podataka i obuku ukrajinskih trupe.

Hladni ratrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
28 dana prije

Na rubu rata.

Josip
28 dana prije

NATO se mora istjerati iz EU u tri PM..

Koja
28 dana prije

Ihh…nato! Mislite na američke pudlice, oni imaju “loš odnos” s Rusima?

Гавран
28 dana prije

Odnosi NATO i Rusije su kao odnosi Hitlera i Staljina posle bitke kod Kurska.

28 dana prije

Pa mislim… oni već direktno ratuju. Čak i otvoreno priznaju.
A koliko vidim cela EU kao da čeka Novu Godinu a koliko sutra će čekati poziv na mobilizaciju, samo u Nemačkoj neki smešni protesti…

držnedaj
28 dana prije

“Odnosi Rusije i NATO-a gori nego za vreme Hladnog rata”..
E šta je budala rekla i ostao živ!?? Il je i ovo naštimana igra kao hladni rat

europa
28 dana prije

ma da? mišo t. je stvarno vrstan analitičar koji nam uvek prenese što nismo znali. hvala na informacijama bez kojih bi bili izgubljeni.

Dražen
28 dana prije

Sve je uštimano da Ukrajina izgubi teritorij Evropa će kupovati skupe energente a rat Rusije i. NATO-a nećemo gledati..Ovo je predstava za javnost nakon što Korona nije prošla..

FELIX
28 dana prije

BICE USKORO JOS GORI AKO SE NATO DIREKTNO UMESA U RAT, NA KRAJU CE NAJVISE IZGUBITI BAS UKRAINA, NE SAMO NA LJUDSTVU NEGO I NA TERITORIJI SA KOJOM PLACA NABAVKE ORUZJA OD SVOJIH HUISKACA KOJIMA JE U INTERESU DA STO VISE ZADUZE UKRAINU KOJA VEC ODPLACUJE DUGOVE PLODNOM ZEMLJOM. NEKA VAM BUDEJASNO UKRAINA NE DOBIJA ORUZJE BESPLATNO ONA GA KUPUJE SA ZAJMOM KOGA MOZE ODPLATITI SAMO SVOJOM ZEMLJOM JER NOVCA NEMA. NA TOME GLOBALISTI I USPESNO RADE. KOME TO BI BAREM MORALO SVIMA BITI JASNO.NATO NIJE PRIJATELJ SLOVANA .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI