Ogorčeni predsjednik je bio žestok sa Zelenskim

Frank-walter Steinmeier
17 komentara

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier tražio je od ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da mu objasni zašto je Kijev otkazao njegovu posjetu sredinom aprila u posljednjem trenutku, objavio je njemački magazin Der Spiegel.

U svom izvještaju u petak, medij navodi da su dvojica lidera razgovarali telefonom 5. maja 45 minuta.

Na početku razgovora, Zelenski je navodno izrazio žaljenje zbog načina na koji su ukrajinski zvaničnici kritikovali Steinmeiera i govorio o velikom nesporazumu. Ukrajinski šef države je potom zahvalio Berlinu za svu pomoć koju je pružio Kijevu i rekao da bi mu bilo drago da dočeka svog njemačkog kolegu u glavnom gradu Ukrajine, na primjer na proslavama iste sedmice povodom završetka Drugog svjetskog rata, tvrdnje o članku.

Rečeno je da je Steinmeier u tako kratkom roku odbio poziv, a Zelenski je navodno odgovorio da bi kasnije mogao biti dogovoren drugi datum

Međutim, kako navodi Der Spiegel, njemačkog predsjednika ta ponuda ne bi smirila, insistirajući na tome da prije dogovora o budućim događajima prvo treba riješiti pritužbe iz prošlosti.

Štajnmajer je navodno optužio da je otkazivanje njegovog poziva bila ” istorijska uvreda ” za šefa države, nezapamćena u mirnodopskim vremenima. Ovako neprihvatljivo kršenje diplomatskog protokola zahtijeva objašnjenje od strane Ukrajine, navodno je rekao njemački predsjednik.

Kao što članak sugeriše, kada je Zelenski sredinom aprila pokušao da se izjasni o neznanju o ovoj aferi, Štajnmajer, koji je svu diplomatsku razmenu imao u pisanoj formi na stolu, oštro je odgovorio: „ Molim vas, poštedite sebe i sebe potrebe da sada sve pročitam. 

Nakon još jednog pokušaja ukrajinskog predsjednika da umiri svog kolegu, njemački predsjednik je navodno još jednom pritisnuo Zelenskog, na što je njegov kolega u Kijevu odgovorio „ izbjegavajućim, ali vjerovatno primjerenim modricama. ” Tek tada je Steinmeier popustio.

Prema Der Spiegelu, mnogi zaposleni u uredu predsjednika Steinmeier-a i dalje su zapanjeni čistom grubošću koju je obično oprezni predsjednik pokazao tokom tog telefonskog razgovora. Neki zvaničnici su navodno i ” pomalo ponosni ” što njihov šef nije jednostavno progutao uvredu.

Kada je kuća zatražila službeni komentar, Steinmeierov ured je samo rekao da ne dijeli sadržaje povjerljivih razgovora.

Saopštenje njemačkih zvaničnika nakon tog telefonskog poziva u maju ukazuje da su razgovori bili ” veoma važni ” za oba lidera. Prema njemu, Steinmeier je izrazio solidarnost sa Ukrajinom i pozvan je u Kijev.

Njemački predsjednik namjeravao je 13. aprila posjetiti glavni grad Ukrajine, zajedno sa poljskim kolegom i predsjednicima Estonije, Litvanije i Latvije.

Međutim, dan prije njegovog putovanja, ukrajinski zvaničnici su jasno stavili do znanja da Steinmeier ” nije poželjan ” u glavnom gradu Ukrajine. Njemačkog šefa države ranije su ukrajinske vlasti više puta kritikovale zbog njegovih veza s Rusijom.

Prema njemačkim medijima, njegovo ime se u Kijevu i dalje povezuje s pokušajem implementacije sporazuma iz Minska u Donbasu iz 2016. godine, poznatim kao „ Steinmeierova formula“. On je također podržao gasovod Sjeverni tok 2 koji povezuje Njemačku i Rusiju, koji je otkazao Berlin ubrzo nakon što je Rusija napala svog susjeda.

Iznenadno otkazivanje predsjednikovog poziva od strane Kijeva ostavilo je njemačke zvaničnike zbunjene i ” iritirane “, kako je kasnije rekao kancelar Olaf Scholz.

Činilo se da su odnosi između Berlina i Kijeva nekoliko sedmica nakon toga ostali pomalo napeti, uz nediplomatski jezik i optužbe.

njemačkaSteinmeirukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xdalo
1 godina prije

Zelenski se tretira na zapadu kao sveta krava

1 godina prije

pa otkazao te zato jer si nebitan..i to vam je poruka za buducnost,klaune.daj se radije pojavi u udarnom terminu na ZDF-u,sa sitnim ovlastima koje imas..i reci narodu kakva ga buducnost ceka ako svi ne izadjete na ulice istog trena.i povedi narod.budi drzavnik a ne klaun..danke.

Max
1 godina prije

Zelenski je samo izvršio zapovijed iz SAD ili UK.

nessy
1 godina prije

Sramota, nevjerojatno! Njemackom predsjedniku je vise na srcu dobrobit Njemacke nego Ukrajine. Valjda bi bilo normalno da je obratno. Monogi Njemacki politicari i ntelektualci znaju, da dobre veze sa Rusijom obecavaju napredak. A sto nudi Ukrajina? Zito, mozda? I beskonacan kapacitet za primanje donacija i kredita.

tihobl
1 godina prije

Zelenski je zavrtao usi svabama, a svabe su vratile na jedini nacin kako znaju – zavrnuli su pare. Zavrnuli su 9 milijardi sto su odobrili i jos 1.5 milijardi EU.

Jomla
1 godina prije

Ni ovaj predsjednik neće dugo, dirnuo je u svetinju: svetog zelenskog!
C-c-c…

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovdje je prikladna poslovica: “Selo gori, a baba se češlja.”

Ovog puno više pogađa što je povrijeđen i uvrijeđen jer mu je Zelenski rekao da nije poželjan u Ukrajini, a problemi Nijemaca zbog izglasanih energetskih sankcija Rusiji ovog lika puno manje dotiču.
Pati ga što se nije uspio pokloniti Zelenskom sa drugima.

nessy
1 godina prije

Ovo je za Monty Python-a, zicam te lovu, i to miljarde, ali nisi pozeljan u mojoj kuci. Posalji kintu, i ostani doma. Ako postoji talog taloga u Evropi (geografski), to su Ukrajinci. Bijeli ljudi sa psihom cigana i arapa. Osnovna premisa je ‘zajebi sve i vrati se sam’.

łedeno doba
1 godina prije

"Štajnmajer je navodno optužio da je otkazivanje njegovog poziva bila ” istorijska uvreda ” za šefa države, nezapamćena u mirnodopskim vremenima. " —- Štajni je nebitan lik, ydiot na kvadrat, plus naravno cio-psić, kojemu je hazar Zelenski izvukao uši.. zna se tko su gospodari i vlasnici Njemačke. Oni koji su nedavno odmah digli frku zbog umjetničke slike, indonezijskih umjetnika, na umjetničkoj manifestaciji “documenta” U Kasselu. Jer su ovi indonezijski umjetnici na toj ogromnoj kožlaž slici, prikazali izraelske vojnike sa šestokrakokom zvijezdom kao zločince nad Gazom i palestincima.. Gazde su odmah zadrečale “antisemitizam” i naredili uklanjanje slike. Koja je nakon 2 dana i uklonjena.. I zatražili su odgovornost ravnateljice manifestaciej Sabine Schormann, koja je po običaju, morala skroz saviti kičmuu, da se izvini gazdama, i da kaže da duboko, duboko žali. I psić Štajni je grmio na tu izložbu i bio uvredjen i iznenadjen zbog “antisemitizma”… međutim, kazalište se nastavlja i… Čitaj više »

hiber
1 godina prije

Nepoznavanje problema. Njemačka i veći dio EU nalazi se pred strujnim blackoutom kao i Kina lani. Cijena struje je porasla u Njemačkoj jedno 5-6 puta, a znatan dio i prije ruske invazije. S obzirom na slabosti vjetro-solatnih kapaciteta i gašenja djela nuklearki, zbog nedostatka plina kao balansa, cijeli Njemački energetski sustav je pred blackoutom. Paradoksalno, Ukraina trenutno izvozi struju i spasava Njemačku zbog velikog pada industrijske proizvodnje, ali nedostatak plina prije, ili kasnije dovesti ce do blackouta. Natavno, EU ce, kao i Kina naći rjesenje nastavka tranzicije. Ali Rusija ide u smjeru Sri Lanke. Zato se Kazahstan i ekipa, koji su već doživjeli blackout, žurno odmiću od broda koji tone.

i quit
1 godina prije

imaju bitno različite ukuse i stremljenja.loša kombinacija.

Josip
1 godina prije

Pitam se zašto Rusi nisu odmah ubili Zelenskog ali očigledno, ruska je taktika da Europu dovede do sloma kako bi sama shvatila koliko je bila glupa kada joj Amerika glavu nosi. Jer što dulje kriza traje to će se prije glupa Europa osvijestiti da joj je Amerika glavni neprijatelj i što joj je napravila sa fašističkom ništarijom Zelenskim. Ne samo EU nego i Ukrajini koja gine za tuđe interese ne shvaćajući što se događa. Da u EU ima pameti, Ursula i EU Komisija bi već bili iza rešetaka. A vi cenzori samo brišite logično razmišljanje..

Vesna Šipuš
1 godina prije

Mnogo je ljubavi, vidi se, izrečeno u ovim komentarima u Logično. Svatko tko podržava zločin dobar je, a tko osporava pravo na zločin, ne vrijedi. Govor mržnje? Nedostojno čovjeka. Svaki zločinac mora odgovarati, kao i onaj tko podržava zločinca. Zelenski je ispravno postupio, kao i obično. On brani svoju zemlju i svoj narod, kao i teritorijalni integritet Ukrajine. A vi dolje potpisani, potpišite se pravim imenom i prezimenom. Samo kukavice, ubojice i razbojnici izmišljaju nepostojeća imena i kriju se iza njih. Slava Ukrajini.

duki
1 godina prije

Zašto ?
Pa več tada zeleni nije bio u Kijevu !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI