fbpx

”Ogromna pogreška”! Iranski Rouhani odbacuje sporazum između UAE-a i Izraela kao izdaju svih Arapa

Hassan Rouhani

Ujedinjeni Arapski Emirati trebali bi u prvoj četvrtini ovoga stoljeća postati prva arapska država koja je službeno normalizirala odnose s Izraelom. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sklopio je sporazum, pod cijenu odustajanja od planova koji su uključivali zauzimanje dijelova Zapadne obale.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani žestoko je osudio odluku Ujedinjenih Arapskih Emirata o uspostavljanju punih diplomatskih veza s Izraelom i taj je sporazum imenovao kao “veliku grešku” i izdaju arapskog svijeta.

U televizijskom govoru u subotu, Rouhani je upozorio Emirate protiv toga da Izraelu omoguće uporište na Bliskom istoku.

“Oni su počinili veliku pogrešku, izdajnički čin”, rekao je Rouhani. “Nadamo se da će to shvatiti i da će na vrijeme odustati od kretanja pogrešnim putem”.

Dodao je: “Zašto se to sada dogodilo? Ako je sporazum dobar i potreban, zbog čega je on donesen u trećoj zemlji, u Americi? Znači, gospodin iz Washingtona osvaja glasove, vi izdajete svoju zemlju, svoj narod, muslimane i arapski svijet?”

Sporazum za proboj u odnosima

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u četvrtak da će Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostaviti potpune diplomatske odnose u sporazumu kojem posreduju SAD. Sporazum znači i to da će Izrael zaustaviti svoje dugogodišnje planove za aneksiju dijelova Zapadne obale.

Ako se ugovor potpiše, UAE će biti treća arapska zemlja, nakon Egipta 1979. i Jordana 1994., koja će uspostaviti diplomatske veze s Izraelom. To uključuje nekoliko godina rastuće suradnje između Izraela i sunitske monarhije oko Zaljeva, kako bi se ugušila šiitska vlast u Iranu, koja se nameće kao ambiciozni regionalni posrednik.

Europska unija, Egipat, Bahrein i Oman pozdravili su sporazum, kojeg su sve palestinske frakcije i Turska najoštrije osudile. Ankara (koja ima aktivne diplomatske odnose s Izraelom) zaprijetila je da će prekinuti veze s Emiratima te da će opozvati svog izaslanika ondje, ako sporazum bude ratificiran.

Rusija i Kina pohvalile su sporazum zbog odredbi o zaustavljanju aneksije Zapadne obale, koje se nalaze u sporazumu.

Rouhanijeva izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odbilo rezoluciju SAD-a o produženju embarga na oružje Iranu. Zabrana, izrečena 2007. godine, istječe u listopadu ove godine.

Sjedinjene Države bile su jedine članice vijeća od 15 vijećnika, koje su, uz Dominikansku Republiku, glasovale za rezoluciju.

“Sjedinjene Države nisu uspjele u ovoj zavjeri koja za cilj ima poniženje”, rekao je Rouhani. “Po mom mišljenju, ovaj će se dan biti upisan u povijesti Irana kao dan početka borbe protiv globalne bahatosti”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
onaj najgl..... veći Dalton
Gost
onaj najgl..... veći Dalton
6 mjeseci prije

Saudi, za koje je ovo odavno gotova stvar, svoje dobre odnose sa Izraelom drže, što je više moguće, daleko od pogleda javnosti. Osim što su tajnom diplomacijom pomogli Izraelu, da preko posrednika Omana, dođe do UAE, držali su se i ovdje u pozadini. Da ne bi kompromitirali svoj položaj u Arapskoj ligi. Koju vehabije koriste kao platformu za razjedinjenost muslimana. Održavajući sukobe Arapa i svojih velikih regionalnih rivala, Perzijanaca. Pa tako npr. ”ponovno snažno osuđuju teroristička djela u arapskoj regiji i odbacuju otvoreno miješanje u unutarnja pitanja arapskih zemalja”. Izraela? Je, kako ne…. Irana. Iran je taj koji smeta da u tom dijelu svijeta zavlada opća nirvana. P.S. Izrael je dobio što je želio. Bez da je preuzeo ikakovu obvezu, dodatno je produbio jaz među svojim prirodnim protivnicima. A da se Vlaji ne dosjete, zasluge za sporazum će pripasti Trumpu. Možda mu to donese i koji poen za izbore. Izrael teško da će imati boljeg prijatelja od njegove administracije. A možda Trump za to uhvati i Nobela. Ako preživi izbore…. I Obami je Nobel sletio u krilo samo zato jer je dostavljač pizza, čekajući ispred vrata, čuo kako viče: ”mir, mir, mir….. niko nije kriv”. Kad su mu se djeca… Pročitaj više »

onaj najgl..... veći Dalton
Gost
onaj najgl..... veći Dalton
6 mjeseci prije

Tehnički gledano, Perzijanci brane interese nekih Arapa…. Od drugih Arapa koji brane interese Židova.
Ironija ili …….

but
Gost
but
6 mjeseci prije

SAD donosi piratstvo sponzorirano u 21. stoljeće

Vijest da su SAD zaplijenile teret četiri tankera nafte, koji su navodno prevozili iranski benzin iz Perzijskog zaljeva u Venezuelu, dočarali su slike britanskih privatnika – u biti pirata koje su sponzorirali država – koji napadaju španske flote blaga, noseći zlato, srebro i drago kamenje iz novi svijet se vratio u Europu u 16. i 17. stoljeću.

U 1580-im, engleska kraljica Elizabeta I počela je izdavati “markirana i odmazda” – dozvole za oduzimanje neprijateljskog tereta u otvorenom moru i dijeljenje zarade s krunom – favoriziranim pojedincima, uključujući Johna Hawkynsa, Martina Frobishera, Francisca Drakea i Walter Raleigh.

Baš kao što su tada bili Britanci, i SAD je sebi dao pravo zaplijeniti imovinu na otvorenom moru za koju smatra da je u vlasništvu subjekata koje smatra stranim terorističkim organizacijama. ……………………

Demokracija
Gost
Demokracija
6 mjeseci prije
Reply to  but

Moze barem jedan primjer valdo?

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije
Reply to  but

Amerikanci su “sveta misa”, u odnosu kakvi su u povijesti gadovi bili Britanci, kaže Billy the Pljuc

but
Gost
but
6 mjeseci prije

……Metode su se svakako promijenile.

SAD ne licenciraju piratska djela od strane privatnih osoba.
Ni u ovom slučaju se nije pribjegavala vojnim akcijama.
Visoki američki dužnosnik rekao je agenciji Associated Press da u napadima nije korištena nikakva vojna sila.

Umjesto toga, prijetnje potencijalno osakaćenih sankcija vlasnicima, osigurateljima i kapetanima plovila uvjerile su ih da predaju teret.

Ali koncept se u 440 godina malo promijenio – još uvijek imamo jednu od vodećih svjetskih mornaričkih sila koja donosi vlastite zakone koji mu omogućuju oduzimanje blaga od svojih neprijatelja u oceanu. …………..

but
Gost
but
6 mjeseci prije

3
…………Dan ranije, SAD su odbacile ukrcavanje malog tankera nafte u međunarodnim vodama iranskih snaga, koje su na brodu ostale nekoliko sati prije nego što su mu dopustile da nastavi svojim putem.

“Ovakav način nesmotrenog, agresivnog ponašanja Irana destabilizira regiju i prijeti međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima”, kaže se u izjavi Međunarodnog pomorskog sigurnosnog konstruktora koji vodi SAD.

Nemojte pogriješiti, posljednja akcija SAD-a više se nije temeljila na međunarodnim pravilima nego na iranskoj.

Oba su poteza služila odgovarajućim interesima zemalja.

Niti su imali podršku Ujedinjenih naroda ili nekog drugog međunarodnog tijela. Iran se sada može osjećati prisiljen na reagiranje……………..

but
Gost
but
6 mjeseci prije

4
………Kombinirani teret koji su SAD zaplijenile s četiri broda – oko 1,16 milijuna barela iranskog benzina, prema pritužbi za oduzimanje, vrijedi oko 61 milijun dolara.

Sredstva realizirana od prodaje tereta dijelom će biti usmjerena u Fond za žrtve terorizma države Sjedinjenih Država.

Gotovo 80% potraživanja od tog fonda odnosi se na grozničavi napad na Svjetski trgovinski centar 2001. godine. Ipak, Iran nije bio umiješan u taj događaj.

Uz lišavanje iranske vlade sredstava i Venezuele prijeko potrebnog benzina, oduzimanje tereta trebalo bi odvratiti i buduće takve pošiljke iranske nafte. Potjernica je bila izdata za teretom, a ne za samim brodovima, pa će oni vjerojatno biti pušteni nakon što se benzinac utovari……………

5
…………..Očekuje se da će viši dužnosnici Trumpove administracije održati događaj kojim će se obilježiti pristajanje brodova u Houstonu. Nisam mogao a da ne pomislim na kraljicu Elizabetu I organizirao je gozbu za Francisa Drakea u Deptfordu na rijeci Temzi 1581. godine i vitezom ga na glavnoj palubi svog broda, Golden Hind, koji se upravo vratio pun španjolskog blaga. …………..Kraj

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije
Reply to  but

but But… Poštovani gospodine. Nije to baš isto. Ovo sada je intervencija u legalan posao dvije države. A nafta je definitivno iranska nafta koju su Irancima oteli/ ukrali. Je li ono u Španjolskim galijama bilo – španjolsko zlato? Ili,- oteto od domorodaca? Je li lopov onaj koji krade od lopova?☺ A Elitabeta je – punila državnu riznicu, ko’ i otac joj (zloglasan zbog onih 6 žena, Henrik VIII); dobri vladari i zakonodavci, bez obzira na …drugo. O.K. možda je i Elitabeta malo sebi uzela, da sad ne sitničarimo…😚 Svi ti gusari koje ste naveli spremno su stali u obranu Engleske, kad je došla španjolska “nepobjediva armada”…što gusari obično – ne rade. Sir Walter Raleigh je bio poznati istraživač (on je doprinio onoj legendi o Eldoradu, (putovanja u Gvajanu), pjesnik. Donio krumpir u Irsku, doduše, popularizirao i duhan… Znate ono s prebacivanjem plašta preko lokve da dama ne mora noge kvasiti…? E, to je on ‘patentirao’; to je napravio za, naravno, Elizabetu. A koja ga sasvim sigurno ne bi smaknula kao njeni nasljednici, tupavi Stewarti, James, mislim, da – umilostivi Španjolce. Sir Francis Drake, po njemu se zove onaj pomorski prolaz…nije tamo zabavno ni danas ploviti. Prvi kapetan koji je obišao… Pročitaj više »

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Njegova Ekselencija je definitivno u pravu. Ali bolje se nije moglo očekivati od umjetne tvorevina kakva je UAE. A sankcije neće proći ni zaustaviti Iran.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik