Odnosi Rusije i SAD rizikuju ‘prekid’

Zastave Rusija SAD
12 komentara

Postoji realna mogućnost da bi diplomatski odnosi između SAD i Rusije mogli biti potpuno prekinuti, upozorilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi. Iako Rusija želi da izbjegne takav scenario, insistiranje Washingtona na politici konfrontacije čini situaciju još vjerovatnijom, navodi se.

Odnosi između dvije nuklearne sile dosegnuli su dno nakon što je višegodišnja konfrontacija Rusije s Ukrajinom dovela početkom 2022. do vojne akcije. Kremlj tvrdi da Vašington koristi Kijev kao posrednika za efikasno vođenje rata protiv Moskve.

U saopćenju od četvrtka kojim je obilježena 90. godišnjica obnavljanja diplomatskih veza između SAD-a i SSSR-a, rusko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da “postoji rizik da se ti odnosi u svakom trenutku ponovo prekinu “. Ministarstvo je za ovo okrivilo „ neodgovornu “ politiku SAD koja „ promoviše dalju eskalaciju “ i težnju Vašingtona za „ strateškim porazom Moskve“ . ”

Nakon što su prihvatile „ razuzdanu rusofobiju “ kao svoj vodeći princip, SAD su već svele bilateralne odnose na „ gotovo ništa “, dodalo je ministarstvo u Moskvi.

Kako se navodi u saopštenju, američke elite su se zavaravale verujući da je američka hegemonija apsolutna i da nijedna zemlja nije u poziciji da je dovodi u pitanje. U svom odbijanju da priznaju „ tektonske geopolitičke pomake “ i rekonstrukciju „ globalnog balansa snaga “ koji su u toku, SAD su udvostručile svoju politiku obuzdavanja u odnosu na Kinu i Rusiju, u uzaludnom pokušaju da preokrenuti trenutne trendove ka multipolarnosti, tvrdi se.

Međutim, i dalje postoji nada da će sile koje su u Washingtonu konačno uzeti primjer svojih prethodnika iz hladnog rata i preoblikovati svoju politiku prema Rusiji “na osnovu poštovanja i uzimanja u obzir interesa jednih drugih”, zaključuje se u saopštenju .

Prošlog mjeseca, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ukazao je na članak istaknutog američkog ekonomiste Džefrija Saksa, koji je pozvao na novi detant između SAD i Rusije, rekavši da takva perspektiva, iako daleko od toga da je preovlađujuća, „postepeno dobija na zamahu“ u Vašingtonu .

Međutim, u septembru je predsednik Vladimir Putin rekao da Bajdenova administracija u ovom trenutku nije voljna da se uključi u bilo kakav značajan dijalog. Odgovarajući na sugestiju državnog sekretara Antonija Blinkena da Moskva nije spremna da ” tango ” sa Kijevom radi postizanja mirovnog sporazuma, šef ruske države je uzvratio da su same SAD poznate po tome što ne znaju ” kako da rade ovaj tango”. ”

diplomatski odnosiRusiaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
22 dana prije

Ma, da, baš…možda se i prekinu oni diplomatski odnosi “pod svijetlima reflektora”…prošla “pandemija” je puno toga rekla o, tkz. geopolitičkim odnosima između svih zemaljskih aktera… neka slijedeća će nam reć, ama baš, sve…sad, koliki će to imat značaj za gladne, žedne i potrovane…a, yebaji ga…što bi rekli Bosanci.😁

tihobl
22 dana prije

Prije dvije godine dobili su fer ponudu od rusa i odbili su je.
Rusi vise ne misle slati nikakve ponude zapadu. Ako hoce dijalog trebaju prihvatiti rusku ponudu i ponuditi jos ustupaka. Bolje i to nego da cekaju potpisivanje kapitulacije.

Printer
22 dana prije

Do prekida diplomatskih odnosa mora doci. To ce napraviti Rusija a profitira ce Amerika…. Ameriku bi mogli sljediti svi njeni sateliti… Amerika radi na tome da od Rusije napravi novu Kubu, Ali nece uspjeti. Na duge staze ce tzv zapad izgubili.

Nekoime
22 dana prije

Neže biti ništa sve dok USA ne budu poražene, “balkanizirane” i njihova vojna industrija uništena.

Plenky doodle
22 dana prije

Krive su klimatske promjene!

Ivan Bgd
22 dana prije

“Prekid”, a ratne igre u Ukrajini su sa marsovcima?
Bilo sta da objavi jedna ili druga strana samo je deo igre, da gojimi ne ukapiraju da ga duvaju, do balcaka.

Max
22 dana prije

Odavno.

goran
22 dana prije

daj boze vise,nek ide sve u pm,dosta je vise tih žohara amera

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI