Orban povezan s prosvjedima poljoprivrednika

Viktor Orban
21 komentar

Mađarski čelnik osobno se susreo s prosvjednicima u Bruxellesu uoči summita EU-a o pomoći Ukrajini

Bliski suradnici mađarskog premijera Viktora Orbana navodno su odgovorni za organiziranje prosvjeda poljoprivrednika u Bruxellesu prošlog tjedna, izvijestio je u petak Financial Times.

Mađarski čelnik osobno se u srijedu sastao s prosvjednicima u glavnom gradu Belgije uoči summita EU-a o pomoći Ukrajini, izražavajući potporu onome što je opisao kao “glas naroda”.

Poljoprivrednici, od kojih su se tisuće okupile u Bruxellesu, protestirali su pred zgradom Europskog parlamenta, gdje su palili palete i hrpe gnojiva, gađali jajima, kamenjem i vatrometom. Također su blokirali glavni grad Belgije s oko 1300 traktora.

Slične demonstracije također su viđene u drugim državama EU-a uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Poljsku. Poljoprivrednici su prosvjedovali protiv poljoprivredne politike EU-a, ekoloških standarda i rastućih cijena goriva, te su istaknuli prijetnju njihovim sredstvima za život koju predstavlja jeftin ukrajinski uvoz.

Financial Times tvrdi da je Orban povezan s brojnim nacionalističkim pokretima diljem EU, kao i nedavnim prosvjedima poljoprivrednika. List tvrdi da je francuska stranka Nacionalni skup prethodno dobila zajam od mađarske banke koju vode Orbanovi suradnici. Budimpešta je također navodno financirala antiimigracijske oglase na YouTubeu u Poljskoj uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u zemlji.

FT je tvrdio da je prosvjede poljoprivrednika organizirao think tank kojim predsjeda bliski suradnik premijera, očito misleći na Mathias Corvinus Collegium (MCC) – koledž sa sjedištem u Budimpešti čiji je predsjednik Balazs Orban (nije u srodstvu) koji je služio kao politički direktor mađarskog premijera.

MCC ima ogranak sa sjedištem u Belgiji, MCC Brussels, čiji je direktor Frank Furedi prethodno tvrdio u autorskom tekstu za Politico 2022. da je svrha think tanka “pružiti alternativu” za “polarizirani kulturni krajolik” Europe.

Orban, koji se više puta našao u sukobu s drugim čelnicima EU-a, također je u prosincu izjavio kako ne želi da Mađarska ostavi EU iza sebe, već da umjesto toga namjerava “zauzeti Bruxelles” kada Budimpešta preuzme rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a od Belgija kasnije ove godine. Tijekom predsjedanja, Orban je rekao kako se nada da će uvjeriti što je moguće više država članica da je mađarsko inzistiranje na svojim idealima i vrijednostima “pravi” način za postupanje.

Unatoč tome, u četvrtak je mađarski čelnik povukao svoj veto na EU-ov paket ekonomske pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura (54 milijarde dolara), tvrdeći da ga je Bruxelles “ucijenio” da prihvati sporazum nakon višemjesečnog otpora.

Orban je opisao Ukrajinu kao “jednu od najkorumpiranijih zemalja na svijetu” i usprotivio se davanju bilo kakvog novca iz proračuna EU-a bez nadzora. Bruxelles je, međutim, zaprijetio pokretanjem financijske blokade protiv Mađarske ako ne podrži dogovor, objasnio je Orban.

eumađarskapoljoprivredniciviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Podrska za farmere i Orbana!
Smrt globalizmu i tiraniji!

Jednostavno receno
2 mjeseci prije

Ja jest ovaj orban jak, prvo putinov igrać, pa sad organizuje prosvjede po centru eu-a…..

Dim
2 mjeseci prije

Mama kupi mi traktora… Šć!?

tihobl
2 mjeseci prije

Odkud Orban?
Zar nije Putin mobilisao traktoriste? Lukasenko je vidjen u traktoru na autobanu.

Max
2 mjeseci prije

Dobro da nije Pokrovac.

vanja
2 mjeseci prije

Шта ради пропаганда лажи!Сад су њега оптужили да их организује и плаћа.Слушо сам га јутрос на радију,каже и да је хтео није их могао избећи јер су били поред хотела ди је боравио.

xyz
2 mjeseci prije

Orbane, što pre naoružaj narod, jer fašistička-pederska EU se sprema da vas uništi.

Trolinjo
2 mjeseci prije

Orban je trol

tihobl
2 mjeseci prije

Orban je citav dan drzao se cvrsto u Briselu, a onda ga je uvece Melonijeva pozvala u apartman na sampanjac. Nakon toga popustio je i pristao na 50 za Zelenskog.
Razocarao me je i kao covjek i kao komunista.

Gad
2 mjeseci prije

Sve su to englezi organizovali, dojavili amerikancima…

Zimek
2 mjeseci prije

Bio ap u bruxelesu taj dan. Panika na licu.

Zimek
2 mjeseci prije

Ajde demonstrirat svaku prvu subotu na trgove.

Darko
2 mjeseci prije

Orban je jedini s kilom mozga u tom Briselu.

mrva
2 mjeseci prije

Zapravo, nije to samo Orban. Njemu je savetnik Gadafi, a celu logistiku je uradio Sadam.
Sve to ne bi prošlo da nije bilo Kim Džon Una, koji je sve to organizovao uz instrukcije Slobodana Miloševića.
Jasno je da je Putin siva eminencija događaja. I tačno je, Lukašenko je vozio jedan od traktora. Sumnja se da je i Si Đi Ping umešan, ali se još moraju utvrditi sve okolnosti događaja.
.
Fuj!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI