Otkriven broj Amerikanaca zabrinutih za budućnost američke demokratije

Zabrinuti ljudi
9 komentara

Provjera atmosfere na godišnjicu nemira na Kapitolu sugeriše da većina vjeruje da SAD nazaduju.

Šokantno 83 %  registrovanih američkih birača barem je donekle zabrinuto za budućnost demokratije u zemlji, prema novoj anketi sprovedenoj uoči godišnjice prošlogodišnjih nemira na Kapitolu.

Ogromna većina Amerikanaca svih političkih uvjerenja veoma je ili donekle zabrinuta za budućnost demokratije u zemlji, pokazalo je istraživanje koje su u utorak objavili USA Today i Univerzitet Suffolk.

Zabrinutost za budućnost američke demokratije bila je ravnomjerno raspoređena na obje stranke, pri čemu je 82 % demokrata i 86 % republikanaca izrazilo zabrinutost zbog trenutne situacije. Samo 15 % je reklo da „nisu mnogo zabrinuti“ ili uopšte nisu zabrinuti za budućnost američke demokratije.

Stav većine ispitanika u pogledu budućnosti demokratije takođe se pogoršao u prethodne četiri godine, sa 71 % ispitanika koji su izjavili da je američka demokratija oslabila, a samo 18 % tvrdi da je postala jača. Samo 6 % je reklo da je ostala ista.

Politički izvještaji su predviđali stavove Amerikanaca o tome kako je demokratija evoluirala tokom tog četvorogodišnjeg perioda, ali se čak i većina liberalnih ispitanika (62 %) složila da je oslabila, zajedno sa 84 % njihovih konzervativnih kolega.

Rezultati ankete bili su još alarmantniji od onih iz ankete NPR/Ipsos objavljene u ponedjeljak, koja je pokazala da 64j%  Amerikanaca vjeruje da je američka demokratija u krizi i da postoji rizik od neuspjeha.

CapitoldemokracijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Kineska autokratija se pokazala uspjesnija od bilo koje demokratije. Zato su se odlucili za tehnokratski totalitarizam nadajuci se da im je to konj za trku sa Kinom i Rusijom. Trenutno koriste epidemioloske tehnokrate za uvodjenje totalitarnih mjera, pa ce onda ekologe, pa ostale tehnologe.

Гавран
2 godine prije

Demokratija u USA je zbilja u krizi. Nema više besplatnog ručka. Kada odeš u pljačku možeš da se vratiš razbijene njuške.

Čistokrvni
2 godine prije

Amerikanci uopće ne trebaju biti zabrinuti za budućnost svoje demokracije jer ona ne samo da nema budućnosti nego nema ni sadašnjosti. A i o njenoj prošlosti bi se dalo raspravljati.

viking
2 godine prije

Treći svjetski biološki rat. Dobar dan tugo.

Metabaron
2 godine prije

Sad ste se udostojili biti “zabrinuti” za demokraciju ? Sad ste se sjetili ? Sad ?
Nemate demokraciju vec STO godina a vi ste SAD odlucili primijetiti da vam je demokracija u opasnosti ?
I onda se cudom iscudjavate kako to da svijet , pogotovo Evropljani , uvijek “misle da smo mi Amerikanci glupi ” ?
Pa , zato sto jeste !!!
I zato sto vasa glupost skupo kosta sve nas ostale – I to vec dosta dugo .

Boba Lazarević
2 godine prije

Demokracija nema ni sadašnjost, a kamoli budućnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI