Otkrivena nova američka vojna pomoć Ukrajini

T-72a
46 komentara

Pentagon je u petak najavio novu tranšu vojne pomoći Ukrajini. Paket oružja vrijedan 400 miliona dolara uključuje tenkove iz sovjetske ere, zastarjele protivvazdušne rakete i minijaturne dronove kamikaze.

Izvučen iz Pentagonove Inicijative pomoći Ukrajini u vrijednosti od 3 milijarde dolara, paket “predstavlja početak procesa ugovaranja za pružanje dodatnih prioritetnih mogućnosti Ukrajini”, rekla je glasnogovornica Ministarstva odbrane Sabrina Singh novinarima. Prema USI, Pentagon kupuje oružje i opremu za Ukrajinu direktno od kompanija i dobavljača oružja.

U paketu je uključeno 45 obnovljenih tenkova T-72 iz sovjetskog doba, koje su SAD i Holandija kupile od Češke. Sredstva su također obezbjeđena za renoviranje američkih zastarjelih protivvazdušnih projektila HAWK za upotrebu od strane kijevskih snaga, kao i za popravku 250 oklopnih vozila M1117, u upotrebi u SAD od 1990-ih.

Ukrajina će također dobiti 40 oklopnih riječnih čamaca, 1.100 autonomnih ”kamikaze” bespilotnih letjelica Phoenix Ghost i sredstva za obuku i održavanje opreme.

SAD su Ukrajini dale više od 18,9 milijardi dolara vojne pomoći otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost 2021. godine, što je više od tri puta više od vojnog budžeta zemlje prije sukoba. Bajden je izdvojio više od 65 milijardi dolara za ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajini otkako je ruska vojna operacija počela u februaru, a očekuje se da će Kongres usvojiti još jedan ogroman zakon o pomoći prije nego što njegov novi mandat počne u januaru, koji bi potencijalno mogao iznositi 50 milijardi dolara .

Rusija je upozorila da će ovaj priliv zapadnog oružja, koje se dijeli u gotovo sedmičnim paketima, produžiti sukob u Ukrajini i pogoršati konačne uslove za Kijev, dok će SAD i njeni saveznici iz NATO-a de facto učestvovati.

Paket OružjaPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

“Broj mobilisanih Rusa dostigao je 318 hiljada, ovaj broj raste zahvaljujući dobrovoljcima, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Prema njegovim rečima, 49 hiljada ljudi već obavlja borbene zadatke u ruskim trupama. Takođe je potpisao zakon po kome Rusi koji služe u dobrovoljačkim formacijama dobijaju status vojnog osoblja.” Evo kako izgleda jedan dan, petak, sada. “Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je u petak da su uništene radionice fabrika u Pavlogradu, Dnjepropetrovskoj oblasti i Harkovu, u kojima su se proizvodili raketni motori i rakete za ukrajinske višecevne bacače raketa.” Ovom nije moglo prije? “Sistemi PVO tokom proteklog dana oborili su četiri ukrajinske bespilotne letelice u Hersonskoj oblasti i DNR. Pored toga, ruska PVO je u vazduhu presrela devet višecevnih raketnih bacača HIMARS i tri MLRS Uragan u oblasti Herson Na području Nikolajeva raketnim udarom pogođen je štab jedne od jedinica stranih plaćenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF…Oružane snage RF uništile su više… Čitaj više »

Keks
1 godina prije

IRAN je priznao da isporučuje bespilotne letjelice Rusiji…..a to je OK?

Miki
1 godina prije

Ne samo da će ova pomoć produžiti sukob u Ukrajini već će dovesti do propasti Rusije. Ako s dosadašnjom pomoći Rusi gube na frontu a što će biti s dodatnim naoružavanjem Ukrajinaca. Druga najjača vojna sila postaje sprdnja.

Miris Pro
1 godina prije

Krajnje gruba i pokvarena igra Amerikanaca. Prisiljavaju saveznike da šalju u Ukrajinu staro oružje a istovremeno nude svoje novo oružje tim zemljama, možda i na “popust”. Daju “novo za staro”. Ako se nećkaju, onda ide i kredit, nema problema. Znači, prodaće svoje oružje, znači zarada, uvaliće kredit, opet zarada i dugoročna ovisnost dužnika; dalje, ojačaće NATO. Rusija neće izdržati takvu igru na duge staze.

tihobl
1 godina prije

Spali su na to da po Africi kupuju sovjetsko oruzje po cijenama bliskim novom ruskom oruzju. Ispraznili su svoja skladista, ne smiju zavlciti ruku u svoje zalihe, a moraju namirivati unisteno.

A sto se tice rusa jedna informacija: pored osnovnog lacneta sa bojevom glavom od 1 kg i lanceta-3 sa glavom od 3 kg tu je i novi lancet sa glavom od 5 kg. Na telegramu stalno izlaze snimci pogodaka lancetom. Ameri salju oruzje da bi rusi mogli uvjezbavati nove posade za dron koji je usao u serijsku proizvodnju.

Robert
1 godina prije

Dok god su Ukrajinci voljni ginuti za anglosaksonske interese bit ce oruzja za sirotinji i novca za ratne ukrajinske oligarhe

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Sad će biti M1117 na bacanje po Hersonu za koji mjesec. Ovih 250 oklopnjaka je dokaz da su ukrajinske rezerve oklopnih vozila niske i da ovo šta imaju trenutno – da će izgubit u maksimalno iduća 2 kvartala. Općenito, Ukrajincima treba minimalno 2K do 2.5K tenkova godišnje. Zasad mogu zapadnjaci vadit iz rezerve T72 tenkove; 300-400 poljskih tu, 100-200 čeških tamo, malo 30 makedonskih vamo, uskoro i bugarski i rumunjski modeli….. povrh izgubljenih preko ukrajinskih 1500 T64 i T80. Vjerujem da će zapad imati dovoljno starih (sovjetskih) tenkova za poslat u Ukrajnu za barem prva tri kvartala 2023, a ako rat potraje do 2024 onda ćemo gledati po poljima razbijene zapadne tenkove. Pravi razlog zašto oklijevaju poslat zapadne tenkove u Ukrajnu je što bi se brzo ispostavilo da ta zapadna oprema nije toliko svemoćna i da bi se razbio mit o njenoj premoći na ukrajinskim poljima. Plus tu je kompleks… Čitaj više »

Tm*
1 godina prije

Ne smeta ti Zelenski koji mjesecima ne mijenja majicu

tihobl
1 godina prije

СЈЕДИЊЕНЕ Државе САД дају Украјини око 2,5 милиона долара на сат, изјавио је пензионисани амерички генерал-потпуковник и бивши саветник Доналда Трампа за националну безбедност Џозеф Кит Келог.

Xam
1 godina prije

Novi paket naoružanja za Ukrajinu, koji bi trebalo da stigne do decembra, uključuje 90 T-72 tenkova i 250 američkih M1117 zatvorenih vozila.

Ako ništa drugo, drago mi je da se i oprema zapadne proizvodnje šalje u Ukrajini. Veći je gušt nego kad gledaš kako Rusi uništavaju nešto što su sami proizveli pre 40 godina.

Ali, ove isporuke su ozbiljan problem za Ruse. Gledali smo već onu statistiku pre par dana, NATO nije ni Zagrebao površinu onog što bi mogao da pošalje Ukrajinu. Pitanje je da li Rusi mogu da održe korak izvlačenjem starih T-72 i BMP-1/2 iz rezervi.

Kad smo već kod ruskih rezervi – do sad smo vidjeli aktiviranje samo prastarih T-62, koliko sam ja ispratio. Da li je bilo sličnog i sa novijim T serijama? Gubici T-72 su ogromni, možda više od trećine aktivnih na početku rata. Imaju ih dosta u rezervi doduše.

Ante
1 godina prije

Znači Rusi su uništili ogromnu količinu oružja koju je zapad poslao dosada. Inače amer ne bi morao slati novu pomoć od 3 milijarde dolara.

Tupko Glupko
1 godina prije

Umjesto plaćanja uništavanja zastarjelog oružja otprije 30-40-50 godina, ono se šalje u Ukrajinu.

Max
1 godina prije

Hawk je beznadno zastario,

eks
1 godina prije

Neće pomoći nikakvo oružje NATO-Ukrima, jer Rusi ih uništavaju do bola. Sada je u redovima Ukra sve više Amerikanaca, Poljaka i Engeleza, a sve manje Ukrajinaca . Zapadna medijska propaganda i dalje priča laži o porazu Rusa. Rusofobi se nasladjuju nečim što ne postoji. Kada bude potpuni krah NATO-Ukra biće to veliko razočarenje i šok za rusofobe.

hiber
1 godina prije

USA je do sada dala najmanje 55 milijardi dolara pomoći, a tkz. Zapad ukupno 130 milijardi. Rusija s druge strane ima trošak od oko 80 milijardi dolara. Međutim, USA je to 0.26% BDPa a Rusiji barem 5%. Dugoročno, stvari su još gore za Putlera. Putler je nagomilao 600 milijardi rezervi za rat. Zaplijenjeno je pola, a od druge polovice se istopila polovica. S mobilizacijom se trosak rata za Rusiju približio pola milijardi dolara dnevno. Uz to Gaspromu prijeti bankrot, kao i cijelom plinskom i naftnom biznisu. Ukratko, Putin je cijelu Rusiju založio kinezima, a kinezi su trgovačka nacija…..

Cora
1 godina prije

Ti suvremeni su ostali dok su rusi bjezali iz centralne Ukrajkne hahaah

Lucija, prva
1 godina prije

“Nasli se balkanci komentirat nesto o ukraini i rusiji a do prije par godina se izivljavajuci medjusobno klali, mrcvarili ubijali u krvavom gradjanskom ratu.

Nakon toga proglasili svak sebi neke domovinske i kojekakve ratove.
U medjuvremenu potaracali sve spomenike posvecene antifasizmu. Odrekli se svojih djedova koji su ginuli u borbi protiv nacifasizma.

Tito ih OPISMENIO, NAZDERAO dao im STANOVE , izveo ih iz dimija i uveo u civilizaciju a oni se na sve pokakali.

Sto sad covjek treba vjerovati? da ce mozda ovo trajati! ha ha, vec iduca generacija ce se pokakati na ovo sada i evo ti novih krvoprolica na balkanski nacin. Povijest ne zaboravlja i uz to kaznjava.”
😄😄😄

Lucija, prva
1 godina prije

“Kimberly Kagan ova zadnja je inače glavno zapovjedujuća u “Institutu za rat koji nas obasipa istinom” i šogorica Victorie Nuland.
Robert Kagan je muž Victoriin , njegov brat Frederick Kagan muž od Kimberly. krasna obitelj”

Taj Institut za rat je pandan “Sirijskom opservatoriju za ljudska prava”

Jednako tako istinoljubiv.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI