Otkrivena ruska odmazda na zapljenu imovine EU

Kremlj - dolar
23 komentara

Rusija je zamrznula sredstva međunarodnih depozitara prošle godine kao odgovor na zapljenu njenih sredstava od strane zapadnih finansijskih institucija, objavljeno je prvi put u četvrtak.

Moskva je 2022. blokirala 229,1 milijardu rubalja (2,7 milijardi dolara) imovine koja pripada belgijskom Euroclear-u i luksemburškom Clearstream klirinškom društvu, otkrivaju finansijski izvještaji Euroclear-a i Deutsche Börse grupe.

Od kraja 2022. godine, ekvivalent od 2,29 milijardi dolara i 352 miliona dolara je zamrznut na računima tipa ‘C’ i ‘I’ u ruskom nacionalnom depozitoriju za poravnanje (NSD), prema Euroclear-u. Clearstreamov sažetak pokazuje da je ukupna vrijednost blokiranih sredstava u Rusiji iznosila 142 miliona dolara.

Račun C tipa se vodi u rubljama i ne može se otvoriti u stranoj valuti ili u stranoj finansijskoj instituciji. I-tip je račun u rubljama koji otvaraju nerezidenti za investicione aktivnosti u Rusiji.

Taj potez je navodno uslijedio kao osveta za milijarde eura vrijedne ruske državne i privatne imovine zamrznute u EU od prošle godine u sklopu kampanje sankcija Moskvi zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Procjenjuje se da ruska imovina zaglavljena u Euroclearu iznosi 196,6 milijardi eura (211,1 milijardu dolara), od kojih je velika većina u vlasništvu centralne banke zemlje. Osim toga, navodno je zaplijenjena imovina vrijedna više od 80 milijardi dolara koja pripada ruskim građanima i preduzećima. Preko 20% ovih sredstava je u vlasništvu maloprodajnih investitora, prema procjenama Banke Rusije.

EU sada ispituje načine da zaplijeni zaplijenjena ruska sredstva i preda ih Ukrajini.

euImovinarusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
10 mjeseci prije

Mogli bi i Rusi zaplijeniti zapadnjačka sredstva i podijeliti ih Siriji, Libiji, Iraku, Jemenu…

Max
10 mjeseci prije

Milo za drago.

Grdi
10 mjeseci prije

Sto se tice zapada nista novo … uobicno ponasanje bandita razbojnica i barbara cemu moze svijedociti 85 posto planete zemlje …..

Ivan
10 mjeseci prije

Premalo su uzeli europskoj pljackaskoj bandi razbojnika s kojom dirigira ona krmaca Ursula.

Pravda
10 mjeseci prije

Lopovski zapad ne zna ništa drugo…

Jere
10 mjeseci prije

Mislim da većina ovdašnjih komentatora koje sam pročitao ispod ovog članka gubi iz vida dalekosežnije implikacije ruskog poteza. Pokušat ću to objasniti, natojeći da pojednostavnim (uz rizik da pojednostavnim previše i zaglibim u sterilne spekulacije, ali mislim da vrijedi riskirati), pa ako ima ovdje netko kvalificiraniji od mene da ovo dopuni ili ispravi, rado bih pročitao korekcije. Naime, nije samo bit u zapljeni. Znamo da “zapad” nemilice štampa novčanice bez pokrića (odnosno generira bitove i bajtove u serverima centralnih banaka). Zapljena je bitna (i opasna) za manje subjekte, ali oni “veliki igrači”, koji “kreativno” zaobilaze plaćanje poreza, dobijaju primarnu emisiju novca uz nultu stopu kamata, njima ovaj potez Rusije ne čini ni vedro ni oblačno. Oni će samo unijeti cifru u stavku izdataka u knigovodstvenim programima i ništa više. Dolaze nove pare iz primarne emisije. Ali stvar je za njih opasna i po tome što dolar na ovaj način postaje… Čitaj više »

burt
10 mjeseci prije

zapad je ekonomski na prvom mjestu u svijetu

goran
10 mjeseci prije

samo vi dijelite ruske pare,samo kad rusi krenu po to onda nemojte srati i lagati da su oni krivi i da su oni započeli.
sva nepriljateljstva prema slavenima guraju amerika i eu.
dragi europljani mi koji smo u eu,šta mislite koliko ima nas slavena u toj odvratnoj eu?
šta ne bi bilo pametnije da mi stanemo uz svoj narod umjesto što smo poslušni robovi prokletim anglosaksoncima koji nas mrze i preziru iz dna duše.
mi umjesato da budemo na pravoj strani našeg naroda,mi spuštamo glave dolje i skidamo gaće da nas guze kad se njima digne ona stvar,ma bravo svaka čast svima vama.

Prazni džepovi
10 mjeseci prije

Pljačka je vječita i neutaživa. Ima bezbroj imena, današnje joj je ime – zamrzavanje depozitara. Sve što vidite oko sebe i čemu se divite je opljačkano , nedvojbeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI