Otkriveno povećanje špijuniranja Amerikanaca od strane FBI

Spijuniranje
6 komentara

Agencija je istraživala skoro 3,4 miliona američkih državljana 2021. godine pod ovlaštenjem  nadzora stranaca.

Federalni istražni biro (FBI) proveo je istrage o skoro 3,4 miliona Amerikanaca između decembra 2020. i novembra 2021. godine, priznala je američka obavještajna zajednica u zvaničnom izvještaju u petak. FBI je rekao da traga za stranim hakerima, ali građanske libertarijanske grupe nazvale su to “ogromnom” invazijom na privatnost.

Sam FBI je istražio „manje od 3.394.053” američkih državljana u tom vremenskom periodu, u vezi sa informacijama prikupljenim pod kontroverznim ovlaštenjem za špijuniranje stranaca. Nalazi su objavljeni u Godišnjem izvještaju o transparentnosti obavještajne zajednice, koji je objavila Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI).

Elektronski podaci su prikupljeni legalno u skladu sa Članom 702 Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA), tvrdi se u dokumentu.

Prema ODNI, taj broj je nastao zbog „brojnih istraga vezanih za pokušaje kompromitovanja kritične infrastrukture SAD od strane stranih sajber aktera“ u prvoj polovini 2021. godine, što je „uključilo otprilike 1,9 miliona termina za istrage koje se odnose na potencijalne žrtve – uključujući osobe iz SAD.”

Ovo predstavlja „ogromnu većinu porasta istraga o osobama iz SAD koje je sproveo FBI tokom prethodne godine“, navodi ODNI. Prema istim nalazima, u periodu od decembra 2019. do novembra 2020. bilo je manje od 1,3 miliona takvih upita.

„Koliko sam shvatila, nešto od toga se odnosilo na istraživanje i istragu potencijalnog hakovanja— ali poslije ovoga ću vam dati više objašnjenja od FBI“, rekla je portparolka Bijele kuće Jen Psaki u petak na pitanje o otkrićima.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) reagovala je, nazvavši ponašanje FBI invazijom na privatnost „u ogromnim razmjerama“.

„Današnji izvještaj baca svjetlo na razmjere ovih neustavnih ’istraga u pozadini’ i naglašava hitnost problema“, rekla je u saopštenju viši advokat ACLU Ashley Gorski. „Bilo je vrijeme da se Kongres uključi u zaštitu prava Amerikanaca po Četvrtom amandmanu.

Član 702 dozvoljava DNI i američkom državnom tužiocu da ciljaju osobe koje nisu iz SAD koje se nalaze van SAD kako bi stekli strane obavještajne podatke. FISA proces je bio pod ponovnom kontrolom posljednjih godina, nakon što se pokazalo da je FBI nepropisno koristio takve naloge da špijunira predsjednika Donalda Trumpa i njegovu kampanju preko pomoćnika kampanje Cartera Pagea. Pregledom 29 uzoraka FISA aplikacija koje je preduzeo generalni inspektor Ministarstva pravde 2020. pronađene su greške u svakoj od njih.

Čak i nakon što je ispitao informacije o 3,4 miliona Amerikanaca 2021., FBI je otvorio tačno nula istraga o osobama iz SAD koje nisu smatrane prijetnjom po nacionalnu bezbjednost, „zasnovane u potpunosti ili delimično na akviziciji odobrenoj prema Članu 702“, navodi se u izvještaju ODNI.

FBISADšpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HOPE
1 godina prije

Einstein je bio na listi FBI

tihobl
1 godina prije

FBI je otrkio tek desetinu ruskih spijuna.

Max
1 godina prije

Gle čuda.

1 godina prije

zar nije i usrulja dala zeleno svjetlo za predaju podataka (citaj spijuniranje ) eu gradana amerima . Lako sto spijuniraju svoje ,spijuniraju oni sve ,samo se ne trebaju skrivati sad

Kihot
1 godina prije

FBI je prosirio svoju jurisdikciju na nekih 100 drzava, ukljucujuci I Svicarsku

nessy
1 godina prije

Hrvatska od nedavno ima poseban vizni rezim, u odnosu na USA. Takav idiotski dogovor su potpisale Hrvataka, Svicarska i Njemacka. Po tom dogovoru, USA sluzbe (koje god), imaju direktan pristup hrvatskim podatcima MUP-a. I jos su mediji ovakav sluganski, kolonijalni dogovor predstavili kao uspijeh hrvatske diplomacije. Dovoljno govori to da su samo tri navedene zemlje pristale,na nesto ovako necuveno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI