Otvoreno pismo Matici hrvatskoj

Matoš Pismo

O pedesetoj obljetnici Hrvatskoga proljeća, na posljednji dan proljeća 2021., tražimo od Matice hrvatske milost za hrvatskoga pjesnika Antuna Gustava Matoša.

U očekivanju druge nezakonite dražbe Matoševe rodne kuće, 29. lipnja 2021., koja je u režiji uprave Matice hrvatske dosad neviđen nasrtaj na hrvatsku kulturu i njezinu baštinu, obraćamo se ovhovoditelju zapljene, a to je sama Središnjica Matice hrvatske u Zagrebu, s molbom da se smiluje Antunu Gustavu Matošu i odustane od lihvarskoga preuzimanja njegova doma u Tovarniku, koji je, dok ga se nije neodgovorno odrekla, bio u njezinu vlasništvu.

Tražimo milost za Matoša od Matice hrvatske koja je prije pola stoljeća zbog svoga zauzimanja za ideju slobodne Hrvatske trpjela progone, zabrane i robiju nakon brutalne Broz-Bakarićeve ovrhe Hrvatskoga proljeća.

Punih sedamnaest godina Matica hrvatska kleveće svoje dojučerašnje članove koji su hrabro i čista srca odlučili udomiti Matoševo dragocjeno nasljeđe.

Punih sedamnaest godina Matica hrvatska kleveće bivše prognanike koji su Matoševu rodnu kuću kao dom Matice hrvatske u hrvatskome Srijemu počeli graditi prije nego što su se prihvatili obnove svojih spaljenih i porušenih domova.

Punih sedamnaest godina Matica hrvatska kleveće hrvatske branitelje iz Tovarnika, koji su zbog svoje odanosti Hrvatskoj i njezinoj duši Matici hrvatskoj bili zatvarani u srpske koncentracijske logore, mučeni, ranjavani i ubijani.

Cilj pravosudnih postupaka koje prati bjesomučna klevetnička kampanja, bio je: pod svaku cijenu onemogućiti podizanje Matoševe spomen-kuće, a kada je podignuta, onda iz projekta izbaciti nezine graditelje.

Poštenom čovjeku, članu Matice hrvatske, nezamislivo je da su Središnjicom Matice hrvatske ovladali ljudi koji su graditeljima Matoševe spomen-kuće okupljenima u Društvu Antuna Gustava Matoša, zbog nikada osporavanog dugovanja od oko 200.000,00 kn (kojim je otkupljena Matoševa rodna kuća u ime i u korist Matice hrvatske), učinili stotinu puta veću štetu te zadali duboku ranu hrvatskim kulturnim interesima.

Mi, članovi Matice hrvatske i duhovni potomci AGM-a, vapeći i očekujući milost za Matoša, stojimo pred nedovršenim Matoševim hrvatskim domom u Tovarniku i slušamo pjesnika i nekadašnjeg predsjednika Matice hrvatske Vladu Gotovca, kako se današnjim progoniteljima Matoša i ovrhovoditeljima njegove spomen-kuće, obraća riječima kojima se pred Komandom JNA u Zagrebu prije trideset godina obratio ovrhovoditeljima Hrvatske: Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca… Sramit će ih se njihova djeca… Sramit će ih se njihove žene… Sramit će ih se njihove obitelji…

Molimo Gospodina da Matoševim progoniteljima, članovima Predsjedništva i Glavnog odbora Matice hrvatske, podari zrno mudrosti, ljudskosti i poštenja, kako bi, potaknuti i ovim vapajem, na kraju sramotnog postupka izbacivanja Matoša iz rodnog Tovarnika ipak odustali od lihvarske dražbe i u pravednom dogovoru s Društvom Antuna Gustava Matoša našli spas za Matoša i tako spasili svoje duše, a Maticu hrvatsku od povijesne sramote.

I dok je srca, bit će i Kroacije!

Zagreb, 21. lipnja 2021.

Grupa članova
Matice hrvatske iz Zagreba

Antun Gustav Matošhrvatskaotvoreno pismo
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dreamer
2 godine prije

Gđa Arna, svaka pohvala vama i vašemu velikom aktivističkom djelovanju na svim poljima. Uzor ste nama manjima aktivistima. Samo tako i hrabro nastavite, jer za moralne stvari se uvijek vrijedi zauzimati i boriti.
Lp, Berislav…

2 godine prije zadnji put uredio Dreamer
Zdenko
2 godine prije

Arna, da vi volite Hrvatsku ne bi protiv nje pisali na stranom portalu

Stara kuka
2 godine prije

Puno više od rasprave je li ovo hrvatski portal ili nije mene bi zanimalo je li gospođa Arna dobila ikad ikakav odgovor bilo od Matice Hrvatske, bilo od ministarstva kulture ili bilo koje druge državne institucije u vezi ovog pitanja. I je li ikad dobila ikakav odaziv ili potporu kojeg od istaknutih hrvatskih umjetnika i kulturnih djelatnika za ou svoju akciju?

A koristim i priliku pitati čemu ustvari točno služi Matica Hrvatska i na što troši novce hrvatskih poreznh obveznika? Mene ona jako podsjeća na kulturnjačku verziju Gospodarske komore u koju se svi moraju učlanjivati i uplaćivati joj doprinose, a nitko nema pojma što ta institucija ustvari radi i na što te novce troši. I jednu i drugu instituciju svi uzimaju zdravo za gotovo, kao nekakvu neminovnost, a da pritom nikom nisu poznati ikakvi njihovi rezultati i konkretna postignuća na njihovim područjima djelovanja

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI