Pariz ističe rizik od “sajber odbrane” SAD

Hakovanja
10 komentara

Zemlje u Evropi rizikuju da se izlože američkoj špijunaži dozvoljavajući timovima za sajber odbranu Vašingtona da nadgledaju njihove mreže. To je izjavio general Aymeric Bonnemaison, šef francuske komande kibernetičke odbrane, a prenosi list Le Monde u petak. Zabrinutost dolazi dok SAD pojačavaju svoje sajber snage u inostranstvu, u svjetlu ruske vojne operacije u Ukrajini, izvještavaju novine.

Bonnemaison je navodno rekao na sedmičnom brifingu za novinare u četvrtak da pojačane aktivnosti američkih timova za sajber odbranu na evropskim mrežama  “pokreću pitanja”.  Rečeno je da je general opisao američke operacije kao “relativno agresivne” tokom saslušanja iza zatvorenih vrata u Odboru za odbranu Narodne skupštine prošlog mjeseca.

Dodao je da su se dopuštajući američkim sajber stručnjacima u njihove osjetljive mreže, saveznici Washingtona izlagali mogućoj špijunaži, navodi Le Monde. On je upozorio da američki timovi “idu prilično daleko” u smislu upada. “Oni štite, ali njihovo prisustvo je obilježeno njihovom služenjem diplomatiji”, rekao je francuski komandant sajber odbrane.

Prema američkoj kibernetičkoj komandi, partnerska država može zatražiti da njeni timovi rasporede “strogo defanzivne” operacije lova (HFO) na mrežu zemlje domaćina. Cyber ​​komanda je do avgusta 2022. izvela 35 takvih operacija u 18 zemalja, uključujući Estoniju, Litvaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Ukrajinu, navodi se u saopštenju na njenom sajtu.

Cyber ​​komanda je u novembru saopštila da je rasporedila “svoj najveći tim za lov do sada” da pomogne Ukrajini da prati “zlonamjerne” aktivnosti. „Iako tim za lov više nije raspoređen u Ukrajinu, Cybercom ostaje posvećen i nastavlja da pruža podršku Ukrajini, drugim saveznicima i partnerskim nacijama, sa udruženim američkim snagama i podržavanjem Evropskog teatra“, navodi se u saopštenju.

Cyber OdbranafrancuskaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

The most insulting that in information war is always the loser is the one who is telling the truth. It is bounded by the truth, and the liar can bear anything.

Zlovenac
1 godina prije

Pa partneri. Ne bi to oni.

Max
1 godina prije

Potpuno točno.

norbert
1 godina prije

Ovi timovi za žaštitu na internetu jako me podsjećaju na ono što je nekada postojalo obavezno ispovjedanje u ispovjedaonicama u Crkvi (rimskokatoličkoj) tako da su popovi znali sve o svakome-jednostavno i učinkovito a “ispovjeđeni” je još dobio i pokoru. Amen.

tabula
1 godina prije

Mic po mic i na kraju će Ameri uspostaviti potpunu kontrolu nad svojim vazalima EU. I bilo bi lijepo da u ovakvim i sličnim kontekstima ne koristite pojam “posvećenost”.

Jomla
1 godina prije

… i podržavanjem Evropskog teatra.
😛 😛
A u teatru tragikomedija, ni Shakespeare ne bi bolju napisao! 😛 😛

alexosijek
1 godina prije

Ne traje to od Ukrajine, i Francuzi to jako dobro znaju…uostalom, Snowden i Greenwald su nacrtali i objavili hrpu dokumenata vezane uz nadgledanje od strane CIA i NSA…lp

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI