Parlament EU traži financijske i druge blokade protiv Rusije

Rusija - plaćanje
26 komentara

Rezoluciju, koja preporučuje uklanjanje Rusije od SWIFT-a, zaustavljanje kupnje ruske energije i druge oštre mjere, podnijela je skupina zastupnika iz Istočne Europe u Europskom parlamentu. Uz tvrdnje da se Rusija možda priprema za “invaziju na Ukrajinu”, rezolucija nastavlja optuživati Moskvu za litaniju drugih zločina.

Europski parlament u Bruxellesu donio je rezoluciju kojom prijeti nizom oštrih mjera u slučaju ruske agresije na Ukrajinu. Mjera, koju su podnijeli zastupnici iz Poljske, baltičkih država i Rumunjske, donesena je u četvrtak s 569 od 705 članova parlamenta. 67 je bilo protiv, a 46 je bilo suzdržano.

Uz prijetnje da će Rusiju isključiti iz sustava plaćanja SWIFT i u potpunosti zaustaviti kupnju ruske nafte i plina, rezolucija navodi da će “sva imovina ruskih oligarha u EU koji su bliski ruskim vlastima i njihovim obiteljima u EU” biti zamrznuta i da će im biti otkazane vize u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

Nacrt rezolucije od pet stranica dostupan dan ranije na internetskoj stranici Europskog parlamenta, optužio je Moskvu za širok spektar zločina od početaka 2000-ih, od kršenja ljudskih prava i zatvaranja oporbenog vlogera Alekseja Navaljnog do korupcije i navodnog “unutarnjeg rata s vlastitim narodom,” kojeg vodi Kremlj do sustavnog ugnjetavanja oporbe. Spominje se i incident sa Skrpialjom, pa tako i miješanje u izbore, propaganda i širenje dezinformacija u ruskom tisku i namjerno širenje tih zlonamjernih informacija o EU, mnoštvo destabilizirajućih i subverzivnih djelovanja u Europi, pa čak i za agresivno ponašanje ruske vojske. Za eksplozije u češkom skladištu oružja, koje su se dogodile 2014. godine, optužena je Moskva.

Iako Rusiju krivi za ukrajinski sukob, u rezoluciji se ne spominje uloga EU u pomaganju Sjedinjenim Državama u poticanju ukrajinske krize do koje je došlo krajem 2013. i početkom 2014., niti se spominje državni udar održan u Kijevu u veljači 2014., koji je na kraju doveo do referenduma na Krimu o odvajanju od Ukrajine i ponovnom pridruživanju Rusiji, do krvavih sukoba na istoku zemlje i prekida odnosa između Kijeva i Moskve.

Rezolucija također poziva Rusiju “neka se drži provođenja odredbe sporazuma iz Minska,” kojima se želi okončati rat u Ukrajini, unatoč činjenici da Moskva služi samo kao jamac pridržavanja sporazuma iz 2015., kojim se želi okončati rat između Kijeva i pobunjenih snaga na istoku zemlje, uz veću autonomiju samoproglašenih regija. Moskva već dugo krivi ukrajinske vlasti za neispunjavanje svojih obveza prema Sporazumu o autonomiji. Zakonodavci iz Kijeva nisu uspjeli podnijeti potrebne zakone u parlamentu Rada tijekom šest godina nakon potpisivanja sporazuma iz Minska.

U širokom intervjuu za Sputnjik koji je obavljen u srijedu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ukazao je na “sramotne” izjave ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog o tome da su sporazumi iz Minska “beskorisni,” nakon čega je odbacio svaki pokušaj ponovnih pregovora o sporazumima, upozoravajući da će to dovesti do krvoprolića u regiji Donbas.

Europski parlamentrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Ko kaže da ne postoji vremeplov – pa sada smo se vratili u vreme neposredno po obaranju onog putničkog aviona nad Ukrajinom!
Obama poručio Bajdenu: “Gde ja stadoh ti produži”.

Sparkling
2 godine prije

Europski parlament u Bruxellesu – podguzne muhe. Što to još uvijek postoji?
Toliko su jadni da nisu ni dostojni suvislog odgovora.
Ali sve dođe na naplatu, prije ili kasnije. Možda će ono kasnije biti prekasno.
Koliko se netko može nisko sagnuti da ne iskrivi kičmu? Pa EU je zamalo i prevazišla taj položaj. Još malo pa će puzati.
Sad se polako razotkriva shema napuštanja Eng. Treba EU izbaciti iz svih bitnih odluka. Ona je tu da sluša i plača greške u koje je uvlače njezini korumpirani kvazi političari.

2 godine prije

Ako je cilj pojačati sankcije i isključiti Rusiju iz platnog sustava, a američki izgleda je, onda je vjerojatno da će Ukrajinu gurnuti u rat. Rusija tada neće imati drugog izbora nego intervenirati, u biti slomiti vojnu moć Ukrajine i izazvati njen raspad, i stvoriti tampon zonu na svojoj granici.
Proljeće je stiglo, pravo vrijeme za rat. SAD i NATO će hladno prepustiti Ukrajinu svojoj sudbini a dobit će povod za drastične sankcije.
Europa bi se ove zime mogla gadno smrzavati.

ormborwnbtnwritnbgwv
2 godine prije

Ćuj parlament EU ko da europljani vladaju sobom.

Alen
2 godine prije

Ko zna , mozda alternativni sistem transakcija samo čeka da se desi nešto veliko , kao npr izbacivanje rusije iz swifta , pa da zaživi u punom potencijalu..

Praetorian
2 godine prije

Poruka Rusima, braco, narodi Europe su uz vas, mi nemamo nista protiv. Ako krenete, povedite nas sa sonom, prema Bruxellesu

2 godine prije zadnji put uredio Praetorian
Max
2 godine prije

Besmilene optužbe na račun Rusije. Možda spremaju invaziju??

FATIH
2 godine prije

VLADU JE MNOGU UPLASILA REZOLUCIJA BRISELSKI HOMICA……..
“RUSIJA DALEKO A BOG VISOKO”
MOJIM PRIJATELJIMA PRAVOSLAVCIMA ZELIM SRETAN VASKRS!!!

Bosanac
2 godine prije

SWIFT je privatna firma, nemoze tu EU parlament odlucivat nista. Ovo je samo mahanje kompljem ispred ociju dok se nesto drugo iza brda valja.

grunf
2 godine prije

Sada vidimo ..da su Rusi “možda” malo “gazili”ove državne veličine koje su potakle rezoluciju….

nekoizmase
2 godine prije

Stara kurva Evropa je totalno izgubila svaku vezu sa realnošću , i shvacanjem svoje pozicije te odnosima snaga. Pošto anglosaksonske hulje nikako da svate da im je vrijeme isteklo,i da više nemogu vedriti i oblačiti kako su do sada ,u svome sumanutom stanju oni pokušavaju uvjeriti same sebe da stvari stoje kako bi oni htjeli. Oni su dakle sakupili sve njihove lažne optužbe iz prijašnjih godina i sada se bez imalo srama prave i uvjeravaju sebe i druge da je to činjenično stanje, i tjeraju svoj narativ sve dok ne udare u zid. A to će biti vrlo brzo i bez da si rade probleme sa Rusijom. Ekonomski kolaps koji ce pogoditi čitav svijet ,najviše će pogoditi one koji su najveći ovisnici o sistemu i parazitiraju na istom,a tu svakako spada stara kurva . Zapadni standard je lažan i pošto stoje na najvišoj stepenici te kule od karata, največi i… Čitaj više »

Lucija, prva
2 godine prije

“Rezolucija također poziva Rusiju “neka se drži provođenja odredbe sporazuma iz Minska,””

?
Gdje ovi žive?
Ukrajina/ Zelenski je objavio povlačenje iz sporazuma iz Minska, midlim, 24.3.

abopl
2 godine prije

Rusija je uvela sankcije na neke eu politicare i EU je to osudila. LOL

Jerkk
2 godine prije

Da Rusija zatvori dotok plina ,pola EU ce se zimi smrzniti. A onda ce Vam Soros i ta cionisticka masonerija prodavat svoj plin pet puta skuplji. Placeni politicari i sotone.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI