Peking snažno kritizirao SAD

Peking
7 komentara

U utorak je američki predsjednik Donald Trump ponovno dodatno razbuktao američko-kineski trgovinski rat, potpisivanjem izvršne zapovjedi o zabrani korištenja osam glavnih kineskih aplikacija za plaćanje, uključujući Alipay, najveću svjetsku platformu za internetsko plaćanje, koju koristi više od milijardu ljudi.

Kinesko Ministarstvo trgovine kritiziralo je Trumpovu administraciju zbog, kako kaže, crne liste aplikacija koja prkosi poštenoj konkurenciji i šteti normalnom tržišnom poretku.

U izjavi od srijede, Ministarstvo kaže da se “odlučno” protivi američkom potezu i upozorilo da će odluka naštetiti potrošačima, uključujući i američke. Ministarstvo je također obećalo da će “snažno podržati” svoje tvrtke u zaštiti njihovih prava i ukazalo da zadržava pravo poduzimanja neodređenih “nužnih mjera” kao odgovor na “nerazumno suzbijanje” kineskog softvera.

Izjava Ministarstva trgovine potvrdila je ranije izjave glasnogovornice kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hue Chunyinge, koja je zabranu aplikacije nazvala “maltretiranjem” i optužila Trumpovu administraciju za “rastezanje koncepta nacionalne sigurnosti.”

Kineska reakcija uslijedila je nakon što je predsjednik Trump u utorak potpisao novu izvršnu zapovijed o zabrani uporabe osam popularnih kineskih aplikacija, uključujući Alipay, Tencent QQ, WeChat Pay i QQ Wallet.

U zapovjedi se optužuje kinesku Komunističku partiju za mukotrpan rad na “krađi ili pribavljanju osjetljivih podataka o korisnicima iz Sjedinjenih Država”, kako bi “unaprijedila kinesku agendu ekonomske i nacionalne sigurnosti.”

Očekuje se da će izvršna zapovijed stupiti na snagu 45 dana od utorka, tjedana nakon što Joe Biden preuzme dužnost. Stavove Bidenove politike prema Kini tek treba vidjeti, a neki promatrači očekuju da će on zauzeti čvrst stav prema Pekingu, dok su drugi ukazali na kinesku pohvalu zbog njegovog nedavnog izbora Antonyja Blinkena za državnog tajnika kao “nezamjenjivog diplomata” s “bogatim vanjskopolitičkim iskustvom.”

Zabrana aplikacije najnoviji je korak u dugogodišnjem američko-kineskom tehnološkom i trgovinskom ratu, koji uključuje zabranu ByteDancea, kineskog proizvođača popularne aplikacije TikTok, kao i nedavne zapovjedi za uklanjanjem kineskih telekomunikacijskih kompanija iz njujorških burzi te ograničenja prodaje američke tehnologije i robe kineskim tehnološkim tvrtkama, uključujući Huawei i ZTE.

Tehnologija i trgovinski sukob vrijedni nekoliko milijardi dolara dio su većeg sukoba koji uključuje sve aspekte; od geopolitike do podrijetla koronavirusa.

Donald TrumpkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dalibor milohnic
3 godine prije

Komunjare se bude..

Alex
3 godine prije

Sad kad je Trump pao i zec na njega diže k…c!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI