Peking žestoko kritizirao novu američku Crnu listu i okarakterizirao ju kao bezobzirno uskraćivanje prava kineskim tvrtkama

Peking
10 komentara

U novom potezu u pogledu razdora između Washingtona i Pekinga, izvršna naredba koju je predsjednik Donald Trump potpisao 12. studenog zabranjuje Amerikancima ulaganje novca u kineske tvrtke za koje se smatra da pomažu Kineskoj narodnooslobodilačkoj vojsci (PLA) u modernizaciji.

Peking se obrušio na nedavni potez predsjednika Donalda Trumpa u pogledu blokiranja američkog ulaganja u brojne ključne kineske tvrtke, izvještava The Washington Post.

Kineska vlada oštro je osudila potencijalno štetne mjere poduzete u četvrtak.

“Ovo će ozbiljno štetiti ne samo legitimnim pravima i interesima kineskih poduzeća, nego i interesima investitora iz drugih zemalja, uključujući one iz SAD-a,” rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Izvršni potez, kojeg je Trump najavio 12. studenog, uslijedio je nakon oštre prodaje dionica brojnih ciljanih tvrtki.

“Kineska strana potiče američku stranu neka ispravnije promotri kinesku politiku vojno-civilne integracije i razvoja i neka zaustavi bezobzirno suzbijanje kineskih poduzeća pod izlikom nacionalne sigurnosti kao i na ukidanje pogrešnih odluka,” rekao je kineski glasnogovornik.

Nova američka Crna lista

Izvršna odredba, koja je stupila na snagu u četvrtak, zabranjuje američkim tvrtkama i pojedincima ulaganje sredstava u 31 tvrtku, koju je Washington izdvojio kao tvrtke koje ulažu sredstva u pomoć u modernizaciji kineske Narodnooslobodilačke vojske kao i kineskih obavještajnih i sigurnosnih službi.

Odredba bi trebala obuhvatiti dionice, obveznice i derivate, a trebala bi utjecati na niz vrijednosnih papira i fondova kojima se trguje u SAD-u, a koje vode glavne američke institucije, piše list.

Izražene su zabrinutosti da bi nova crna lista mogla potaknuti banke i upravitelje imovine na ponovnu procjenu svoje izloženosti, jer su u petak svjedočili kako su tržišta brzo reagirala na taj potez.

Navedene podružnice triju glavnih kineskih pružatelja telekomunikacijskih i internetskih usluga doživjele su pad dionica na hongkonškom trgovanju nakon najave. Obveznice tvrtki navedenih na popisu doživjele su sličan pad.

Dionice China Telecom Corpa smanjile su se za 7,8 posto, China Mobile Ltd pale su za 5 posto, a China Unicom 6,6 posto.

Slične stvari dogodile su se među jedinicama vrijednosnih papira China Mobile i China Telecom, koje trguju na New York Stock Exchange.

Nove namete osjetile su i druge velike državne tvrtke. Dionice China Railway Construction Corp pale su za 4,1 posto, a China Communications Construction Co izgubile su 3,4 posto vrijednosti.

Kreditni investitor u Hong Kongu bio je duboko iznenađen zbog toga što nije došlo do veće rasprodaje na tržištu, kao što je to bio slučaj s američkim Huawei Technologies Co i Semiconductor Manufacturing International Corp.

Huawei je dugogodišnja meta Washingtona zbog navodnih prijetnji nacionalnoj sigurnosti SAD-a i navodnih veza Huaweija sa službenim Pekingom.

Iako su podložne sve većem broju sankcija u posljednje dvije godine, Huawei i kineska vlada ustrajno odbijaju sve američke optužbe.

Nedostatak jasnoće

Nova Crna lista Washingtona koja zabranjuje kupnju ili ulaganje u dionice, fondove ili druge financijske proizvode koji uključuju određene tvrtke, obuhvaća zrakoplovnu industriju, brodogradnju, građevinske, komunikacijske i tehnološke tvrtke.

Ulagači dobivaju rok da se do studenog iduće godine riješe svoje imovine.

Iako još uvijek nedostaje jasnoće o nekim aspektima naloga, uz zabranu stupanja na snagu do 11. siječnja, poslovnica piše da će se ulagači vjerojatno obratiti Uredu za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva financija, za smjernice o tome kako bi se nove mjere trebale primijeniti.

Na pitanja odnosi li se nova odredba na ”off-shore” registrirane fondove, kojima upravljaju upravitelji imovine sa sjedištem u SAD-u, analitičar Jefferies, specijaliziran za telekomunikacije, napisao je u petak u izvješću sljedeće:

“Hoće li se pravilo proširiti i na ovisna društva s popisa, ostaje nejasno.”

Najnoviji potez samo je još jedan u nizu poteza u sklopu američko-kineskog razdora u poslovanju.

Prije ove mjere, Trumpova administracija zabranjivala je Amerikancima poslovanje s desecima kineskih tehnoloških tvrtki, za koje SAD sumnjaju da službenom Pekingu prosljeđuju osobne podatke i informacije korisnika, što navodno omogućuje špijuniranje velikog broja korisnika od strane kineskih, tajnih i obavještajnih službi.

Peking i ciljane tvrtke, kao što su Huawei i TikTok, dosljedno su negirali sve takve navode.

Donald TrumpkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rijeka-9
3 godine prije

Ma upravu si, nek se pijenu.
Nekad ni Amerika nije bila prva pa nitko nije ovako na prljavi nacin sprecavao Ameriku.
Cijeli svijet ce biti better off s jacanjem Kine. A sto se tice Talijana i ostalih pa nek nauce biti konkurentni.
Nekad sam putovao s Swiss Airways i Lutfhansa, danas putujem s Turkish airways, zasto bi ja sirotinja platio pohlepne Svicarce duplo?

Max
3 godine prije

Pa to jest diskriminacija

U prolazu
3 godine prije

Sad je jasno zašto je Kina priznala Bidena.

sobravia
3 godine prije

Čuj ovo. Sve što su stvorili, stvorili su na krađi patenata.
Nek mjauču zajedno sa biračima pistacija.

Vonburg
3 godine prije

Kinezi su sila sa velikim gospodarskim rastom, njima ne treba Usa. Juan će zamjenti dolar, jer su mudri i imaju najviše zlata.

Silenius
3 godine prije

AA, srećom američki raketni program nije bio krađa njemačkog (nacističkog) intelektualnog vlasništva…zar ne? 😉

Istrazuj
3 godine prije

Trump nije mogao napraviti pametniji potez.
Ovakva Kina, gdje par satanistickih familija bukvalno pije krv 1.5 milijardi ljudi u strukturi BORG – jeste ZLO nevidjenih razmjera.
Medjutim, nece Trumpu biti lako vratiti proizvodnju, i jos vaznije RAZVOJ u SAD. Namecila se cionisticka banda sa ovim kineskim satanistima na jeftinu ljudsku krv…

Arkaj
3 godine prije

Ništa ti moj Maslina ne razumiš. Treba se poznavat povjest da bi se razumilo sadašnjost. U prošlosti je Kina bila zatvorena samodostatna država koja je željela kontrolirat što će uvozit a što izvozit i kako će to bit plaćano. Normalan stav, zar ne? E pa zapad je topovima nametnuo pravila koja njemu odgovarsju i po kojima on profitira a kina gubi. Tako su nastali Hongkong, Goa, i zapadne zone u Šangaju i drugim gradovima. Pobjedom komunista u Kini je na vlast došla stranka koja je mogla homogenizirat naciju ali zbog neprijateljskih odnosa s zapadom koji je kontrolirao svjetske financije i moderne tehnologije nije mogao izvuć zemlju iz zaostalosti. Istodobno su se pokvarili odnosi s SSSRom jer se Kremlj vidio kao stariji brat koga Kina treba slijediti u svim odlukama. Tada su se poklopile političke promjene u Kini i USA. Amerikanci su željeliprodubiti raskol između SSSRa i Kine a u Kini… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI