Pelosi daje prvu izjavu tokom posjete Tajvanu

Nancy Pelosi
122 komentara

Predsjednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da njena poseta Tajvanu “ni na koji način nije u suprotnosti” sa dugogodišnjom politikom Vašingtona prema tom samoupravnom ostrvu nakon što je sletela u Tajpej u utorak, uprkos oštrim upozorenjima Kine.

“Posjeta naše delegacije Kongresa Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci živahnoj tajvanskoj demokratiji”, rekla  je Pelosi u izjavi nakon sletanja.

Američki zvaničnik je rekao da će se njeni razgovori s tajvanskim čelnicima fokusirati na  “ponovno potvrđivanje naše podrške našem partneru i na promoviranje naših zajedničkih interesa, uključujući unapređenje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije”.

Tajvan nije naveden na Pelosijevom službenom itineraru putovanja, koji uključuje zaustavljanja u Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu, ali su se posljednjih dana pojavile spekulacije da će treća najviša ličnost u američkoj vladi posjetiti ostrvo, što je potaknulo oštra reakcija Pekinga, koji Tajvan smatra dijelom svoje teritorije pod politikom ‘Jedne Kine’ koju priznaju Sjedinjene Države.

Kina smatra da je putovanje vrlo provokativno i prijeti “nepodnošljivim posljedicama” za Washington ako se nastavi. U ponedjeljak, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian upozorio je SAD:  “ako se igrate vatrom, izgorit ćete”.

Nakon što je Pelosi sletjela u utorak, ministarstvo je reklo da će putovanje imati ” ozbiljan utjecaj na političke temelje kinesko-američkih odnosa”  i  “ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine”.

Peking je rekao da Pelosijevo prisustvo na ostrvu “podriva mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza” i upozorio Vašington da je na “opasnom putu”.

Pelosi je prvi predsjedavajući Predstavničkog doma SAD-a koji je posjetio Tajvan u više od dvije decenije. Tajvan, koji sebe službeno naziva Republikom Kinom (ROC), je na vlasti od 1940-ih, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Pekinga.

Ranije u utorak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija “apsolutna solidarnost sa Kinom”, tvrdeći da je Pelosijevo putovanje bilo “čisto provokativno” i da će vjerovatno pogoršati geopolitičke tenzije u regionu.

kinaPelosiSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
122 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CroExit
1 godina prije

Sličnu vješticu je i Hrvatska imala u liku Vesne Pusić.

1 godina prije

Evo upućujem i ja oštar protest …Alkoholiziranim , senilnim babama ne bi trebalo dopustiti putovanja bez stručnog nadzora..Lako mogu izazvati požar…

Гавран
1 godina prije

U susret s Kineskim poleteli su Tajvanski lovci. Pucalo se. Pucnji upozorenja?
Kina počonje raketne vežbe oko Tajvana. Pitanje je da li će u tim uslovima paklena baba moći da odleti u skladu sa rasporedom..

Max
1 godina prije

Kako Javlja topwar Pelosi je sletjela u Taipei Kinezi je nisu presretali ali je bilo pucnjave iz avionskih topova iznad Tajvanskog tjesnaca . Možda zbog upozorenja ne zna se. PLA je najavila početak vojnih djelovanja uz Tajvansku obalu uz ispaljivanje konvencionalnih balističkih projektila.

hiber
1 godina prije

Zapravo se radi o političkom presedanu koji pokazuje da je moguće stalnu članicu Vijeća sigurnosti izbaciti i iz Vijeća i iz UN. Republika Kina 1945 osnivačica je UN. Kina se odnosilo na Republiku Kinu sa predsjednikom Chang Kai-Shekom. Narodna Republika Kina osnovana je 1949. godine i kao takva očigledno nije mogla biti osnivačica. Onda su Kissinger i jezuitski đak Ču En Laj potpisali budući bračni Sporazum i Nixon je jednostavno nezakonito izbacio Kinu iz Vijeća Sigurnosti i UNa. SSSR nije uložio veto, nevoljko se složio i iskopao si grob. Nixon je usput uveo i petrodolar i ukinio zlatni standard a kada se počeo kolebati onda su ga izbacili iz Bijele kuće. Sada kada među bračnim sudruzima vladaju trzavice počinju problemi. Ipak, najzalosnije je ponašanje kućne pudlice.

giovani
1 godina prije

Babu locirati, indetificirati, uhapsiti i procesuirati.

Suzy
1 godina prije

Nesto se ozbiljno kuha

1 godina prije

Ne znam samo zašto kinezi , prave reality show od ove situacije ?!

Vojne vježbe , dizanje vojske , wtf…

Trebali su pustiti alkoholičarku nensi da bez imalo pompe sleti , neka ostane koliko želi , a onda spucati amerikancima sankcije da svaki amerikanac debelo osjeti posljedice nepoštivanja kine od strane njihovog drzavnika tj alkoholičarke nensi..

Pa neka se onda tano oni po usa hebu s nensi…

1 godina prije

Rusija se bunila skoro celu deceniju zbog sankcija, zlostavljanja Rusa u Ukrajini ali nije ništa konkretno preduzimala – na konkretno je prešla kada je i neprijatelj krenuo konkretno.

Isto je i sa Kinom: bunili su se samo protokolarno dok je bilo retoričko podrivanje ali je sada jasno da je Murika krenula sa potpaljivanjem vatre širom sveta. Oko Rusije je prilično jasna situacija, sada je uvlače i u konflikt na Balkanu (kako predvidljivo, tačnije predviđeno – prvo Kosovo, pa Bosna a onda će i Hrvatska biti primorana na akciju… kao Ukrajina ili Tajvan), Iran se ni ne trudi da ohladi situaciju – naprotiv a crvena linija za Kinu je tajvanska nezavisnost, karta koju Vašington odavno čuva i koja se “već vidi na stolu”.

p.s. Nešto mi kasne sa Korejom…

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Cirkus Kolorado,publike ne fali,a ako ko i nahebe pa barem ih u tom dijelu svijeta ima,eeee Kinezi pa sram vas bilo ,vas toliko i opet nemate damu

JA,ja
1 godina prije

Ti kauboji prave sranje po cijelom svijetu.Misle da su nedodirljivi.Dolazi vrijeme kad ce dobrano dobiti po pičci!

Josip
1 godina prije

Što tu krmaču nisu srušili jednim dobrim projektilom još dok je bila u zraku?

burt
1 godina prije

za SAD je najvažnije da ponizi Xi Jipinga i komunističke kineske vlasti i zato je Pelosi i poslana uz podršku i republikanaca i demokrata, Biden se nije izjasnio ali njega se baš i ne pita puno jer za ovaj posjet se vidi da je planiran u krugovima u kojima su između ostalih i Wolfowitz, Graham, Rubio, Nuland, Bolton, tako su i Putina ponižavali i dovodili pred svršen čin u Ukrajini

Josip
1 godina prije

Kinezi su strašno pogriješili, trebali su dići avione i ništariju vratiti u Ameriku ili ju srušiti i riješiti svijet zla..

tuf
1 godina prije

Malo na stranu Nensi, ne mogu provariti kakvo (za vlastitu državu) rušilačko zelenofašističko smeće je njemačka ministrica vanjskih poslova Baerbock koja je odmah skočila podržavati Tajvan u slučaju sukoba. Pa j…te kao da ti nije dosta što si pomogla poništiti suradnju s glavnim izvorom energije (Rusijom), nego sada uništavaš i glavno njemačko izvozno tržište (Kinu). Pa je*o te, da Nijemci imaju išta preostalih testosterona objesili bi te na prvu banderu. Doslovno. Uništavaš energente, uništavaš industriju, uništavaš izvozno tržište. Misliš da će ti Soros nadoknaditi stavke radnog naloga?

Oli
1 godina prije

Breki laju cirkus gre napred

TomRy
1 godina prije

Kad se vec spustila na Tajvan, sada joj Kina nebi trebala dozvoliti da ode sa Tajvana. A i bilo bi glupo zapoceti rat zbog babetine alkoholicarke, no malo diplomatskog prepucavanja ne steti.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ovo je u propagandnom smislu , ogroman , vanjskopoliticki uspjeh USA i potpuno ponizenje Kine gdje se ona u vojno – politickom smislu pokazala – smijesnom i – neupotrijebljivom . Puno ce to Kinu kostat – no – svikli su oni bit gazeni . Za drugo , ponovno se pokazuje i nijesu …

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Fun fact; Pelosi je bila na Tianmen trgu 2 godine nakon demonstracija. Možda se drugi ne sjećaju, ali Kinezi svakako da.

hiber
1 godina prije

Kada je Putin prijetio crvenim linijama Ameri su se izmakli i uvukli ga u suludi rat. Kada su se Kinezi prijetili crvenim linijama, Ameri su poslali staru babu da se ispiša na liniju. Dakle, rata, za sada, tamo neće biti, kao sto ga ne bi bilo ni u Ukraini da su se Ameri željeli ispišati na liniju. To su osnovna pravila, kao sto je u šahu pravilo: taknuto, maknuto.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Zrtvovali babu da mogu zapoceti jos jedan rat…
Odi baba i ti k vragu!

Rent
1 godina prije

Ona je kraljica kabale

Zagorje
1 godina prije

Hiberu znas trolati ali znas iznositi I netocnosti…Nixon je jednostavno nezakonito izbacio Kinu iz Vijeća Sigurnosti i UNa. SSSR nije uložio veto,…Ako si mislio na Tajvan, zasto bi Rusija Ili SSSR stavila veto? Ako si mislio na Kinu, Amerika nije nikad izbacila Kinu iz UN. Sve je tu pobrkano, sve sto si napisao. Kina je dobila pravo veta u UN onda kad je usla a ne Tajvan.Provjeri

Zagorje
1 godina prije

Ma te vjezbe mogu nastetit samo ribi u moru. Nisi upucen. Mogu zaustaviti plovidbu brodova I let aviona.

Bosanac
1 godina prije

Šta se ložite, bliže se izbori u U.S. i u Kini , moraju se sad malo bratski pomoć ko i ovi ovdje naši što se pomažu pred izbore.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Ova je ružna na treću potenciju, moralno, karakterno o fizički osim toga duboko je korumpirana.

Justsay
1 godina prije

Kineska kompanija CATL obustavila je otvaranje tvornice u Americi. Tvornica vrijedna 5 milijardi dolara bila je namijenjena za opskrbu baterija za Ford i Teslu. Kineski dobavljači Applea suspendirali su svoje pošiljke. Ovo je tek početak. Rusiju i Kinu ne vode budale, koje vladaju na Zapadu. A pojedinci neka i dalje drže glavu u dupetu i misle kako je Amerika glavna.

Krah civilizacije
1 godina prije

Baba je multi milijunas i ide tamo sredjivat daljnje poslove jer za par mjeseci nece imat titulu koju nosi sad. Muz joj je ima par tjedana sudjelovao u teakoj prometnoj nesreci. Bio je pijan i drogiran. Oboje su mesetari i novac zaradjuju na dojavama koje baba ima. Ovaj cirkus je skretanje paznje. Pedo Biden nece ratovat s kinezima jer oni su ga i postavili te sa njima Biden i drogirani sin Hunty imaju unosne poslove.

Cigeb
1 godina prije

Evo nama ovčicama nove zabave,ako hoćete istinu poznatu unazad par godina,začas će se Tajvan pripojit Kini a ova baba Lujka je samo došla instrukcije dati tajvanćanima kako da se izvrši prispojenje majci Kini. Evo šta je sledeće pa da se unaprijed zabavljamo,Kina ustupa Kongo ponovo Englezima samo ne znam po kakvom scenariju ce to izvesti ali sigurno ce nam i tada napraviti predstavu ako nam gladnim i mrtvim bude do njihovih igara

nekoizmase
1 godina prije

Rano je jos zakljucivati sta ce Kina da uradi , sigurno ovo nece proci bez odgovora jer bi Kina ispala smijesna , a to sigurno nije . Bice ili blokada vojna ili ekonomska Tajvana ili ce ove pomorske vjezbe iznenada da se pretvore u invaziju

Josip
1 godina prije

Zašto Kinezi nisu ovu Bidenovu ludu kravu presreli u zraku i vratili ju odakle je dogmizala ili prizemljili ju bez padobrana umjesto što su dozvolili da im kuha na njihovom teritoriju?

Josip
1 godina prije

Zašto Kinezi nisu skinuli avion s ovom krmačom?

tata mata
1 godina prije

kinezi su ovo jako lose odradili ,pokazali su da ih ameri mogu zahebavati i nikom nista

hogar strašni
1 godina prije

došla naložiti vatru i obećat im da će se SAD protiv Kine boriti do poslijednjeg Tajvanca.
Ako imaju mozak ko Ukri popušit će foru.

ZriBra
1 godina prije

Samo naivci vijeruju da 80.godišnjak Biden i 82godišnjakina Pelossi posjeduju društvenu moć i o nečemu odlućuju.

Ledeno Dopa
1 godina prije

Sve ide po planu kabale iz Nato pakta

Primat
1 godina prije

rat mi vise uopce nije problem, nego, – vjezbe… brate, smorise me.
…globalna fiskultura. …zia izvrsi granny desant na tvornicu samoprijegornih cipova i cijeli svijet radi sklekove.

borjana
1 godina prije

Pa nije se kineska moderna vojska tako dobro i ućinkovito znala sukobiti kontra neke druge respektabilne vojne sile, koliko se znala dobro i kvalitetno sukobiti kontra kineskoga naroda.

mislim
1 godina prije

ako je jedna država,a pelosi je ušla nedozvoljeno u kinesku državu kinezi bi ispali prave face kad bi je uhapsili.
nisu oni za to sposobni!

mrdo
1 godina prije

Ko da je bitno šta vještica brabonja.

Jon
1 godina prije

Bolesna nacija ameri če donjet i u njihovu avliju suživot i demokratiju.

RonniePeterson
1 godina prije

Tocno tako. BIt svega je da su Jenkiji potegnuli preko Tihog oceana kenjati kinezima u dvorište. Otkud pravo u vrijeme ovakvih tenzija jos malo talasati? Od obale Kine do obale Taiwana je 200km, Taiwan je u kineskim teritorijalnim vodama. A ova bagra americka gubi (izgubila je već) moc svjetskog pandura, ekonomija im je tik-tok, facebook i proizvodnja oružja. Čije su dionice skočile zadnja 24h? Od tvrtki za proizvodnju oružja. KInezi su mudri i opaliti će ih nekako, nisu retardirani kao ukrajinsko vodstvo da naprave suicid, izabrati će trenutak i način za revanš banditima. Žao mi je ako najebe Taiwan ali uz ovakve tenzije i oni su ispali naivni kad su ovo dozvolili Jenkijima

Mmne
1 godina prije

senilni starac salje ovu babuskaru alkoholicarku i dovodi svet na ivicu velikog ratnog sukoba?! ….ipak brzo je podvila rep i zbrisala….

Perun
1 godina prije

Tajvan gori a baba ( Nensi ) se češlja ….P.S..Na koji ,,nivo” diplomacije je spala USA…da nije mozda baba Nensi jedna od Witches of Eastwick….

BurzaNYSE
1 godina prije

Ne samo sto u svojoj ocvaloj dobi izaziva sukobe diljem planete nego se uporedo bavi i trgovanjem burzovnih papira putem povlastenih informacijama kojima ima pristup kao predsjednica doma. Toliko o kapitalizmu, a i demokraciji.

Josip
1 godina prije

Prokleta odurna krmača..

Kobac
1 godina prije

Tucker Carslon komentar na ovom portalu od 05.03.2022 Agenda ide svojim tokom.Čitajte ovaj komentar tamo krajem 2022 e i početkom 2023 e. — Veliki reset je do 2030 zasnovan na materijalizmu i obmani sa snaznom kontrolom nad robovima. Dolaskom velike gladi i velike neplodnosti, bice jako puno bolesnih i gnjevnih ljudi zbog cijepljenja i uvodjenja tiranije potpune kontrole. Kroz te 4 godine tiranije (2026-2030), covjek ce se poceti odricati materijalnog i nevjerojatnom brzinom okrenuti ka duhovnom – neovisno o vjeri. Kako duhovno bude sve jace i jace, Globalisti iz WEF ce objaviti rat protiv vjernika pod krinkom borbe protiv islama. To je druga faza planirane depopulacije. To ce biti pocetak 3 Svjetskog rata i taj rat ce trajati 20 godina. Prvu godinu ce duhovnjaci gerilski da unistavaju elektroniku, tehnologiju, izvore energije kako bi obespomocili globaliste. U tome ce biti jako uspjesni prvu godinu. U toj 2031 godini rat ce se… Čitaj više »

Kalle balle
1 godina prije

Nista petade. Babu prizemljiti sa zrak zrak. Ne kakite. Radite kinezici mali.

tuf
1 godina prije

Eto pokazalo se točnim da Pelosi dolazi zbog CHIPS inicijative i seljenja poluvodičke proizvodnje u SAD:
During the meeting, Pelosi and TSMC Chairman Liu Deyin discussed the so-called CHIPS and Science Act, which offers $52 billion to support chip manufacturing in the US, according to a report by Fortune on Wednesday. 

Details of further discussions held during the meeting are sketchy, but the Fortune report noted that Pelosi met with the TSMC chairman because the company is the world’s most valuable semiconductor manufacturer, which will likely be a beneficiary of the US legislation, because of the company’s plan for a $12 billion chip factory in the US state of Arizona. 
Tajvan bi zaista morao dobro razmisliti želi li samo tako najvećim svjetskim lopovima prepustiti proizvodnju i doslovno poništiti svoju vodeću stratešku prednost na svjetskoj pozornici.

Bruno
1 godina prije

Do kada će leševi upravljat svijetom. Ustavom u svim zemaljama zabraniti bavljenje politikom starijim od 50 godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI