fbpx

Pentagon će pratiti američke brodove u perzijskom zaljevu, nakon što je Iran zauzeo tanker Velike Britanije

Mark Esper

U SAD-u je izabran novi ministar obrane, Mark Esper. Čim je došao na tu funkciju iznio je čvrste stavove o situaciji vezanoj za plovidbu komercijalnih brodova u Perzijskom kanalu. Na njegove odluke utjecale su eskalirajuće napetosti s Iranom, obilježene pojačanjem američkih trupa u regiji, prijetnje Teheranu i incidentima koji uključuju trgovačke brodove u tjesnacima Hormuz. Esper je tek započeo svoj novi posao, ali obećao da će dati čvrst odgovor na sve napade koji ugrožavaju slobodu plovidbe.

Esper je, također, obećao kako će zadržati ratne brodove i zračne snage u Perzijskom zaljevu, kako bi zaštitio trgovačka plovila koja prolaze kroz jednu od ključnih svjetskih ruta za naftni transport, tjesnac Hormuz. Taj tjesnac kontrolira Iran. Esper, kojeg je u utorak potvrdio Senat, izjavio je kako će Pentagon odvratiti “provokacije” Islamske Republike i ako bude potrebe spriječit će uplitanje u slobodu plovidbe.

“Pratit ćemo naše brodove u mjeri u kojoj to bude zahtijevao rizik. Pretpostavljam da će i druge zemlje otpratiti svoje brodove ”, ova izjava dolazi samo tri sata nakon što je došao na poziciju ministra.

Iako je priznao da se od pomorskih i zračnih snaga ne očekuje da doslovno prate ili slijede komercijalne brodove, dok prelaze Hormuški tjesnac, istaknuo je da će biti dostupni američkim brodovima i kontrolirati situaciju kako bi intervenirali ako to bude potrebno.

“Široko koristim izraz ” pratnja “. Pratnja ne znači da slijede odmah iza brodova, ali sve dok su u području u kojem mogu reagirati dovoljno brzo kako bi odgovorili na provokaciju, to je ključ “, primijetio je Esper.

Također je podupro planove nekoliko europskih zemalja o pokretanju zajedničke pomorske misije u Hormuškom tjesnacu, kako bi se, na tom području, povećala sigurnost komercijalne plovidbe.

Mislim da je sve to od pomoći. Sve to šalje istu poruku koju pokušavamo poslati. To je sloboda plovidbe bez ikakvih provokativnih radnji u tjesnacu “, kazao je Esper.

London je pristupio drugim europskim metropolama s navedenom idejom, nakon što je Iran zaplijenio britanski naftni tanker. Velika Britanija je dobila potporu nekoliko zemalja članica EU, uključujući Francusku, Italiju i Dansku.

Napetosti oko slobode plovidbe eskalirale su prošlog petka kada je iranski korpus gardijske revolucionarne garde zarobio britanski naftni tanker Stena Impero, zbog onoga što je opisao kao kršenje međunarodnih pomorskih propisa. Francuska je zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom, Njemačkom i nekim drugim zemljama osudila zapljenu tankera.

Iranski predsjednik parlamenta Ali Larijani je jasno dao do znanja da je zapljena tankera bila odmazda zbog toga što je britanska vojska ranije zarobila iranski naftni supertanker Grace 1, u Gibraltarskom tjesnacu ranije ovog mjeseca. Zarobljen je zbog tvrdnji da je prekršio sankcije EU protiv Sirije.

Ne znamo hoće li i koliko ova pratnja Pentagona doprinijeti sigurnosti u perzijskom zaljevu. Što će sve smatrati prijetnjom i kako će reagirati na te prijetnje, tek ćemo vidjeti. Nadamo se samo da te male “trzavice” neće dovesti do rata. Sami smo svjesni koliko je olako predsjednik Trump posegnuo za “vojnom odmazdom Iranu”, srećom odustao je na vrijeme.

Ne smijemo misliti kako će, ako do njega dođe, taj rat biti daleko i da neće imati veze s nama. Svaki put kada se dogodi rat, on ne utječe samo na strane koje se nalaze u njemu, nego i na ostatak svijeta. Nadamo se da neće doći do toga, ali opet navodimo: Vrijeme će pokazati svoje.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Iza američkih brodova će plivat Pantagane ?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Molim Gretu Thunberg, koja svojim očima može vidjeti CO2, da pod hitno (pješice,naravno) ode u Perzijski zaljev, dopliva i popne se na tanker i svojim pripremljenim govorom pozove SAD na ukidanje pratnje tankera jer svi skupa troše CO2 koliko i 500.000 djece koja će napraviti harakiri u sljedećih 5 godina jer ne žele živjeti u okrutnome svijetu koji tolerira CO2.

burt
Gost
burt
1 godina prije

ako se vrate NATO miševi Francuzi, Talijani, Nizozemci itd. sa svojim brodovima u Perzijski zaljev to je poraz za IRGC a neočekivani uspjeh za Salmana i Netanyahua jer se i Saudijska Arabija i Izrael nalaze okruženi sa tri strane sa IRGC-om i miliicijama iz Libanona, Gaze, Sirije, Yemena i Iraka, Englezi imaju veliko povijesno iskustvo u politici kako zakuhati situaciju i okrenuti stvar u svoju korist, Perzijski zaljev je trenutno najvažnije mjesto na svijetu jer se tamo brane zasade zapadne civilizacije protiv apokaliptičke sekte koja je premrežila cijeli bliski istok svojim terorističko-ideološkim saveznicima Hezbollahom, Hamasom, Hutijima, Harakat al Nujabom itd.

laurusri
Gost
laurusri
1 godina prije

burte, opet si prestao piti ljekove?

johnny-reb
Gost
johnny-reb
1 godina prije

Hmmm kako si iz popisa terorista na bliskom istoku “slucajno” izostavio ISIL … Jao burte.. Govorim u ime svih komentatora kad kazem Volimo te burte!!!

burt
Gost
burt
1 godina prije

još je ostalo samo 2000 ISIL-ovaca u Iraku i Siriji a pogledaj koliko ima onih koji su direktno upravljani i financirani iz Irana, Hezbollah, Hamas, Islamski Jihad, Irački Hezbollah, Harakat Nujaba, Hutiji, ima ih 150000-200000, pogledaj Homeinijeve i Hezbollahove manifeste iz osamdesetih, fizičko uništenje države Izrael, izbacivanje Amerikanaca, Britanaca, Francuza sa bliskog istoka, uspostava globalne teokratske vladavine nad sekularnim vlastima, IRGC je najveća i najbrojnija teroristička organizacija na svijetu a iza njih je Hezbollah, oni su vojno jači od svih NATO vojski osim SAD-a, Velike Britanije i Francuske, zato je Perzijski zaljev trenutno najvažnije mjesto na svijetu i ne smije se dozvolit IRGC ekspanzija i nuklearno oružje jer u protivnom zapadnu civilizaciju i svjetsku ekonomiju čeka Homeinijev apokaliptički scenarij

johnny-reb
Gost
johnny-reb
1 godina prije

Prijatelju dragi zahvaljujuci kome je ostalo toliko malo isilovaca ? da nije bilo “teroristickog” hezbolaha gledali bi isil na mediteranu a onda bi se svi veselili zajedno.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@burt

Aha… evo nam i termina “najveća i najbrojnija teroristička organizacija na svijetu” 🙂 To će zapravo reći da je NATO dobio nenadmašivu konkurenciju u svojoj kategoriji 😂😂😂

P.S. – Inače, za Vašu informaciju, spomenuta međunarodna bliskoistočna “teroristička organizacija” nije samo najveća i najbrojnija na svijetu, nego i najinformiranija. Slijedom toga, nalazi se ne jedan nego pet koraka ispred nadobudne cionističke družine koja joj bezuspješno pokušava stati na kraj.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@burt:
A Ali Baba i Djeda ?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@Burp
Je, u pravu si. Najgore posljedice mozemo vidjet od djelovanja “apokaliptičke sekte koja je premrežila cijeli bliski istok svojim terorističko-ideološkim saveznicima”, tj. NATO saveza. Gdje NATO djeluje, tu trava ne raste. Svi ostali svjetski teroristi, nisu im do koljena.
To, naprijed, @Burp, agit-prop na maksimum.

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

Burte hitno kod hećima

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@burt

Hm, ovo je zanimljivo 🤔 Više se ne govori o “šijitskom ekspanzionizmu”, nego o “apokaliptičkoj sekti koja je premrežila cijeli Bliski Istok”. Baš me zanima koji će se izraz smisliti kad se toj “sekti” uskoro pridruže i hrvatski Katolici (koji odavno ne podržavaju Kolindu niti mare za njezino i Vasino prijateljevanje s Izraelcima), jer više ju se definitivno neće moći smatrati ni (isključivo) šijitskom, ni (isključivo) bliskoistočnom.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Paradoksalno te “zapadne civilizacije” podržavaju na terenu naj ekstremnije i naj brutalnije pokrete koje je svet ikada video i nije ih sram da kažu da su to borci za slobodu!?!
Kakvi sponzori takvi i pokreti-zločinački, ne zna se kome su krvavije ruke kroz istoriju dal Englezima, Amerikancima , Francuzima Špancima…
Bliski Istok je kolevka civilizacije, jedan istoričar je rekao da svaki čovek ima 2 domovine svoju i Siriju, toliki je značaj istorijsko-kulturnog nasledja koje je poteklo odatle, dok su se Iranci bavili astronomijom i algebrom Britanci su bili u bronzanom dobu.
Sve osnove nauka koje postoje danas njihovi koreni se nalaze na bliskom istoku, španskim osvajanjem Kordobe cela Evropa je došla u posed dragocene riznice znanja bez koje intelektualni i materijalni napredak ne bi bio moguć.
Tako da to je igra bez pobednika, *PANTA REI*

pikač
Gost
pikač
1 godina prije

Koliko me sjećanje služi,premda sam tada imao 10-13 godina pa mi politika svakako nije bila u prvom planu,ali čini mi se da je za vrijeme iračko-iranskog rata bilo puno gađanih tankera i konvoja i puno ratnih brodova u zaljevu…pa je i svijet i Iran preživio. Zašto bi mislio da će ovaj put biti drugačije?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Na audio snimci, koju sam dobio od NSA, se cuje zakletva;
obecavam da cu biti dobar drug,
marljivo uciti i raditi,
postovati roditelje i starije…

Max
Member
Max
1 godina prije

Neki smju otimati tuđe brodove a svoje dobro čuvaju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x