Pentagon će pratiti američke brodove u perzijskom zaljevu, nakon što je Iran zauzeo tanker Velike Britanije

Mark Esper
16 komentara

U SAD-u je izabran novi ministar obrane, Mark Esper. Čim je došao na tu funkciju iznio je čvrste stavove o situaciji vezanoj za plovidbu komercijalnih brodova u Perzijskom kanalu. Na njegove odluke utjecale su eskalirajuće napetosti s Iranom, obilježene pojačanjem američkih trupa u regiji, prijetnje Teheranu i incidentima koji uključuju trgovačke brodove u tjesnacima Hormuz. Esper je tek započeo svoj novi posao, ali obećao da će dati čvrst odgovor na sve napade koji ugrožavaju slobodu plovidbe.

Esper je, također, obećao kako će zadržati ratne brodove i zračne snage u Perzijskom zaljevu, kako bi zaštitio trgovačka plovila koja prolaze kroz jednu od ključnih svjetskih ruta za naftni transport, tjesnac Hormuz. Taj tjesnac kontrolira Iran. Esper, kojeg je u utorak potvrdio Senat, izjavio je kako će Pentagon odvratiti “provokacije” Islamske Republike i ako bude potrebe spriječit će uplitanje u slobodu plovidbe.

“Pratit ćemo naše brodove u mjeri u kojoj to bude zahtijevao rizik. Pretpostavljam da će i druge zemlje otpratiti svoje brodove ”, ova izjava dolazi samo tri sata nakon što je došao na poziciju ministra.

Iako je priznao da se od pomorskih i zračnih snaga ne očekuje da doslovno prate ili slijede komercijalne brodove, dok prelaze Hormuški tjesnac, istaknuo je da će biti dostupni američkim brodovima i kontrolirati situaciju kako bi intervenirali ako to bude potrebno.

“Široko koristim izraz ” pratnja “. Pratnja ne znači da slijede odmah iza brodova, ali sve dok su u području u kojem mogu reagirati dovoljno brzo kako bi odgovorili na provokaciju, to je ključ “, primijetio je Esper.

Također je podupro planove nekoliko europskih zemalja o pokretanju zajedničke pomorske misije u Hormuškom tjesnacu, kako bi se, na tom području, povećala sigurnost komercijalne plovidbe.

Mislim da je sve to od pomoći. Sve to šalje istu poruku koju pokušavamo poslati. To je sloboda plovidbe bez ikakvih provokativnih radnji u tjesnacu “, kazao je Esper.

London je pristupio drugim europskim metropolama s navedenom idejom, nakon što je Iran zaplijenio britanski naftni tanker. Velika Britanija je dobila potporu nekoliko zemalja članica EU, uključujući Francusku, Italiju i Dansku.

Napetosti oko slobode plovidbe eskalirale su prošlog petka kada je iranski korpus gardijske revolucionarne garde zarobio britanski naftni tanker Stena Impero, zbog onoga što je opisao kao kršenje međunarodnih pomorskih propisa. Francuska je zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom, Njemačkom i nekim drugim zemljama osudila zapljenu tankera.

Iranski predsjednik parlamenta Ali Larijani je jasno dao do znanja da je zapljena tankera bila odmazda zbog toga što je britanska vojska ranije zarobila iranski naftni supertanker Grace 1, u Gibraltarskom tjesnacu ranije ovog mjeseca. Zarobljen je zbog tvrdnji da je prekršio sankcije EU protiv Sirije.

Ne znamo hoće li i koliko ova pratnja Pentagona doprinijeti sigurnosti u perzijskom zaljevu. Što će sve smatrati prijetnjom i kako će reagirati na te prijetnje, tek ćemo vidjeti. Nadamo se samo da te male “trzavice” neće dovesti do rata. Sami smo svjesni koliko je olako predsjednik Trump posegnuo za “vojnom odmazdom Iranu”, srećom odustao je na vrijeme.

Ne smijemo misliti kako će, ako do njega dođe, taj rat biti daleko i da neće imati veze s nama. Svaki put kada se dogodi rat, on ne utječe samo na strane koje se nalaze u njemu, nego i na ostatak svijeta. Nadamo se da neće doći do toga, ali opet navodimo: Vrijeme će pokazati svoje.

PentagonPerzijski zaljevStena Impero
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Iza američkih brodova će plivat Pantagane ?

tuf
4 godine prije

Molim Gretu Thunberg, koja svojim očima može vidjeti CO2, da pod hitno (pješice,naravno) ode u Perzijski zaljev, dopliva i popne se na tanker i svojim pripremljenim govorom pozove SAD na ukidanje pratnje tankera jer svi skupa troše CO2 koliko i 500.000 djece koja će napraviti harakiri u sljedećih 5 godina jer ne žele živjeti u okrutnome svijetu koji tolerira CO2.

burt
4 godine prije

ako se vrate NATO miševi Francuzi, Talijani, Nizozemci itd. sa svojim brodovima u Perzijski zaljev to je poraz za IRGC a neočekivani uspjeh za Salmana i Netanyahua jer se i Saudijska Arabija i Izrael nalaze okruženi sa tri strane sa IRGC-om i miliicijama iz Libanona, Gaze, Sirije, Yemena i Iraka, Englezi imaju veliko povijesno iskustvo u politici kako zakuhati situaciju i okrenuti stvar u svoju korist, Perzijski zaljev je trenutno najvažnije mjesto na svijetu jer se tamo brane zasade zapadne civilizacije protiv apokaliptičke sekte koja je premrežila cijeli bliski istok svojim terorističko-ideološkim saveznicima Hezbollahom, Hamasom, Hutijima, Harakat al Nujabom itd.

pikač
4 godine prije

Koliko me sjećanje služi,premda sam tada imao 10-13 godina pa mi politika svakako nije bila u prvom planu,ali čini mi se da je za vrijeme iračko-iranskog rata bilo puno gađanih tankera i konvoja i puno ratnih brodova u zaljevu…pa je i svijet i Iran preživio. Zašto bi mislio da će ovaj put biti drugačije?

nessy
4 godine prije

Na audio snimci, koju sam dobio od NSA, se cuje zakletva;
obecavam da cu biti dobar drug,
marljivo uciti i raditi,
postovati roditelje i starije…

Max
4 godine prije

Neki smju otimati tuđe brodove a svoje dobro čuvaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI