Pentagon je najavio paket pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde dolara

municija rakete granate
32 komentara

Američki i saveznički vojni izvođači uskoro će dobiti narudžbe za artiljeriju i protuzračnu municiju vrijednu više od milijardu dolara namijenjenu vladi u Kijevu, objavilo je u utorak Ministarstvo obrane.

Pentagon je opisao da pomoć sadrži „dodatne sisteme protivvazdušne odbrane i municiju“, municiju za odbranu od bespilotnih letelica, topničke metke kalibra 155 mm, opremu za integraciju protivvazdušne odbrane koju snabdeva Zapad u ukrajinsku mrežu i „podršku za obuku, održavanje i održavanje aktivnosti.”

Prema američkoj vojsci, oni imaju za cilj da ispune “najhitnije zahtjeve” Ukrajine pružanjem “kritičnih kratkoročnih sposobnosti”, jačanjem protuzračne odbrane i održavanjem artiljerije Kijeva.

Međutim, municija neće biti poslata iz zaliha Pentagona. Umjesto toga, pomoć se pruža u okviru Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), koja Washingtonu omogućava sklapanje ugovora sa američkom vojnom industrijom, njenim saveznicima i partnerima. Saopštenje od utorka “predstavlja početak procesa ugovaranja”, pojasnio je Pentagon.

Ministarstvo obrane je također objavilo ažurirani ‘format’ o vojnoj pomoći koju su SAD dale Ukrajini pod predsjedavanjem Joea Bidena – uključujući predmete koji tek treba da budu isporučeni, kao što su tenkovi M1 Abrams. Ukupna vrijednost pomoći premašuje 37,6 milijardi dolara, od čega je 700 miliona dolara poslano prije februara 2022.

Prema ruskim procjenama, Zapad je ukrajinskoj vojsci do kraja 2022. isporučio oružje, municiju i zalihe u vrijednosti od 100 milijardi dolara. Međutim, SAD i njihovi saveznici insistiraju da nisu direktno uključeni u sukob.

Najava Pentagona dolazi usred sukoba između Bidena i Predstavničkog doma sa republikanskom većinom oko podizanja gornje granice američkog duga. Washington trenutno ima državni dug koji se procjenjuje na preko 31 trilion dolara i neće platiti obaveze ukoliko Kongres ne odobri viši limit duga do 1. juna.

Ministarka finansija Janet Yellen tvrdi da je potrebno podići gornju granicu duga kako bi se “izbjegla ekonomska katastrofa”. Ona je u februaru otputovala u Kijev kako bi izjavila da je posvećena “jačanju” Ukrajine, opisujući američku vojnu i finansijsku pomoć kao “investiciju u globalnu sigurnost i demokratiju”.

DonacijarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 mjeseci prije

Blinken kaze da je Kijevu isporuceno sve sto im treba, a sad ispada da moraju slati jos. U cemu je problem? Nije valjda da su tacni ruski izvjestaji o polupanim skladistima pristigle opreme i municije?

hogar strašni
11 mjeseci prije

Znači vazali NATO-a će plaćati a američka vojna industrija zarađivati a ukri ginuti. Lijepa kombinacija. Samo treba vazalima i ukrima doći iz guzice u glavu.

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Zašto lažete. Proizvođači oružja će dobiti 1,2 milijarde dolara iz proračuna poreznih obveznika a Ukrajina će dobiti municiju. To dvoje je velika razlika.

Kiko
11 mjeseci prije

Na ukrajinskoj strani je cijeli svijet. To se potvrdilo na proslavi u Moskvi kad su istoj nazočili predstavnici nekoliko država bivšeg SSSR-a. Gdje su ti prijatelji? Nema ih. Rusija je sama protiv svih. Rusija je ponižena i marginalizirana.

kixmix
11 mjeseci prije

Čitam: “Pentagram najavio novu krađu proračuna kako bi se ojačao u Ukrajini”

nekoime
11 mjeseci prije

NATO…NATI…NAZI

Max
11 mjeseci prije

To izgleda kao rupa bez dna.

Miro
11 mjeseci prije

A više od pola Amerikanaca živi na socijali.

Miro
11 mjeseci prije

I ova inflacija je smišljena da se sa njom plaća rat u Ukrajini.

vinko ivankovic
11 mjeseci prije

Ko ce to platiti jer streljivo se placa jer se ne posudjuje . U ugovoru su naveli da ameri posudjuju sve oruzje a nakon rata se to oruzje vraca a ono kojeje unisteno se placa !

hiber
11 mjeseci prije

Najjeftini rat u povijesti USA. U Afganstanu i Iraku su sarčili par trilijardi dolara, a ovdje za sitnih par miljardi dolara mjesečno cipelare “drugu armiju svijeta” i to sa drugorazrednim oružjem. Ispada da se na jednog odrpanog talibana moralo potrošiti deset miliona dolara ratnog troška, a po jednom rusu sića od 100.000 dolara.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

“…koja Washingtonu omogućava sklapanje ugovora sa američkom vojnom industrijom, njenim saveznicima i partnerima.”

Ugovor s kime? Tko to plaća?

Motorola
11 mjeseci prije

Upregnutim Ukrajincima je vrlo teško kroz lokve vući naprednu NATO opremu. Traže da pričekaju suho.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Ako se ne poveća gornja granica duga, Treasury Department (ministarstvo financija) će u jednom trenutku ostati bez sredstava za plaćanje obaveza države. Praktički bi to značilo da SAD ne može platiti sve račune koji određeni dan dolaze na naplatu…

To može biti dug po kuponskim isplatama na državne obveznice, mirovine (social security), zdravstveno osiguranje (Medicare) i druge troškove.

Trećina troškova – federalnog proračuna – se odnosi na mirovine (social security) i socijalne programe (income security), četvrtina na troškove zdravstvenog sustava (što uključuje Medicare), te po desetina na obrazovanje i obranu…

U mjesečnom izvješću ministarstva financija SAD-a objavljenom 30. travnja ove godine navodi se kako je 6.8 bilijuna dolara, od ukupno 31.4 bilijuna, unutardržavni dug…

Dio toga su dugovi prema javnom mirovinskom osiguranju, koje godinama bilježi više uplata nego isplata, a po zakonu mora viškove uložiti u vrijednosne papire ministarstva financija.”

Za vrijeme Trumpa je bio 22 bilijuna.
Postavljaju rekorde.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI