Pentagon koristi ‘zabranjenu’ rusku naftu

Rusija-Nafta
8 komentara

Pentagon zaobilazi vlastite sankcije Washingtona protiv Rusije dok nastavlja kupovati naftne derivate napravljene od njene nafte, koja obilaznim putem ide do američkog vojnog dobavljača uprkos tekućem embargu, otkrila je istraga Washington Posta u utorak.

Naftni proizvodi napravljeni od ruske nafte nastavili su da teče preko ključnog dobavljača goriva iz Pentagona, rafinerije Motor Oil Hellas na Egejskom moru u Grčkoj. Vitalno gorivo šalje se iz ruskih crnomorskih luka kroz skladište nafte u Turskoj, navodi agencija, pozivajući se na podatke o praćenju brodova.

Navodno je ruta pomogla da se prikrije rusko porijeklo naftnih derivata, jer su “mjenjali ruke više puta prije nego što su stigli u Grčku”.

Na papiru, rafinerija Motor Oil Hellas nabavljala je gorivo sa brodskog terminala Dortyol u Turskoj.

Podaci o praćenju brodova i podaci o trgovini otkrili su da su otkako su EU i G7 sankcije na ruske naftne derivate stupile na snagu prošlog februara, ruske isporuke Dortyolu iznosile ukupno 2,7 miliona barela, ili više od 69% mazuta isporučenog morem.

“Ne vidim nikakav drugi mogući zaključak osim da rusko gorivo ide u Motor Oil Hellas”, rekao je Robert Auers, analitičar tržišta rafiniranih goriva u istraživačkoj firmi RBN Energy, koji je potvrdio nalaze WaPo-a.

Najmanje pet pošiljki iz Rusije na terminal Dortjol ove godine je prvobitno poslao ruski naftni glavni Rosneft, navodi se u izdanju. Nakon utovara u tankere, svaki teret je zatim otkupila firma sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pokazuju podaci o trgovini.

Gorivo više nije označeno kao rusko kada stigne u Grčku, gdje se prerađuje i miješa u zalihe koje je kupila američka vojska.

“Precizna količina mazuta ruskog porijekla u proizvodima koje Pentagon kupuje nije se mogla utvrditi. Ti proizvodi se rafiniraju upotrebom više sastojaka koji se ne mogu svi pratiti kroz proizvodnju”, piše Washington Post.

Otkako je američki embargo na rusku naftu stupio na snagu početkom marta 2022., Pentagon je potpisao nove ugovore s tvrtkom Motor Oil Hellas u vrijednosti od skoro milijardu dolara, navodi agencija, pozivajući se na podatke o saveznim ugovorima.

Više od milion barela mlaznog goriva takođe je isporučeno iz grčke rafinerije vladinim i korporativnim kupcima u Italiji, Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji otkako je u februaru uvedena zabrana ruskih naftnih derivata, pokazuju evidencija praćenja brodova.

NaftarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
5 mjeseci prije

Nije to nikakav udar na ruse niti je zabrana izvoza ruskih proizvoda. To je jednostavno pljačka vlastitih naroda od strane njihovih vlada i tzv. elita. Zar se tako brzo zaboravila priča, kako njemačke banke ne znaju kuda s kešom koji čuvaju njemački građani u tim bankama? Evo ga, perfektan razlog da ga povuku iz bananka i potroš….., problem rješen za banke, za ekonomiju, za brojno stanje ljudi…

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Ovaj .. Jeli to ona po EU 60$ za barel ili neka skuplja 🤔 ?!

žile29
5 mjeseci prije

Pa to ptice na grani znaju,jedino evropa sa onom kurvetinom vonderlajn se mora drzat sankcija i da kupuje tri puta drazu od svojih gospodara preko bare!!!Marš stoko jedna

tihobl
5 mjeseci prije

Znate li koliko americke flote dnevno gutaju goriva?
Od fraking nafte ne dobijaju se tezi derivati pa pentagon mora uvoziti od svojih dobrih prijatelja rusa.

Bruno
5 mjeseci prije

Imaju bogato iskustvo sa šercom alkohola u doba prohibicije. U povjesti SAD-a najviše alkohola se prodavalo u doba prohibicije. Tako je i sa naftom i sa naftnim derivatima.

Max
5 mjeseci prije

Sankcije su ionako igrokaz za sitnu stoku.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

Hahaha. Nekad je sve dobro pocinjalo iz Evrope, a sad smo lutke na koncu preko korumpiranih politicara! A jos su nas i natrpali osvajackom vojskom(laznim izbjeglicama).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI