Pentagon otkriva stav o “strateškim sredstvima” u Koreji

SAD i Juzna Koreja vojne vjezbe
4 komentara

SAD u ovom trenutku ne planiraju trajno bazirati sisteme “strateškog” naoružanja u Južnoj Koreji, ali će tu poziciju procijeniti u konsultaciji sa Seulom i Tokijem kako bi odvratile svaki napad iz Sjeverne Koreje, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin novinarima u Pentagonu u četvrtak.

Na kratkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s južnokorejskim ministrom odbrane Lee Jong-supom, Ostin je spomenuo nedavni dolazak američkih “strateških sredstava” na poluostrvo, što je izazvalo pitanje CNN-a.

“Trenutno nemamo plan da promijenimo naše trajno pozicioniranje ili stacioniranje sredstava na poluostrvu”, odgovorio je Austin, prije nego što je preformulirao. „Nema novog raspoređivanja strateških sredstava na stalnoj osnovi, ali vidjet ćete da se sredstva unose i odlaze na rutinskoj osnovi.”

Nekoliko lovaca pete generacije – problematični F-35 – nedavno je raspoređeno na poluostrvo. Oni učestvuju u zajedničkim vježbama ”Vigilant Storm”, koje je Ostin nazvao “jednom od najvećih vježbi … u novijoj historiji”, u kojima učestvuje preko 240 aviona.

Lee je jasno stavio do znanja da se politika Seula o denuklearizaciji nije promijenila, te stoga njegova vlada trenutno ne traži od SAD-a da preraspoloži svoje taktičko nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu.

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila oko 100 artiljerijskih granata i još šest projektila u more između Korejskog poluostrva i Japana, a u četvrtak ujutro testirala je interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Pjongjang je kritikovao Seul i Vašington zbog produženja vazdušnih vežbi ”Vigilant Storm”, nazivajući to “užasnom greškom”. DNRK je više puta osuđivala vježbu kao probu za invaziju na Sjevernu Koreju. Godišnja zajednička vježba stavljena je na čekanje 2018. godine, kada su Sjeverna Koreja i SAD otvorile mirovne pregovore, ali je nastavljena u ponedjeljak.

Govoreći u četvrtak, Austin je insistirao na tome da je savez SAD-a sa Južnom Korejom bio „gvozdeni” i da je Vašington „potpuno posvećen” odbrani Seula – i drugih saveznika u „Indo-Pacifiku” – „punom paletom naših nuklearnih, konvencionalnih, i sposobnosti protivraketne odbrane.”

Južna KorejaLloyd AustinPentagonSADSeul
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ovi kao da mole da neko izgubi zivce i sprzi SAD atomskim bombama. Eto Putin nije progutao atomsku udicu, hajmo probati izvuci zivac Kimu.

Osam Šezdeset
1 godina prije

Sotonjare kaubojske pokrenule vojnu provokaciju na njihov najveći praznik, dan vještica. A krvavu uvertiru su imali dva dana prije žrtvovanjem 153-oje ljudi u Seoulu. Grabe sigurnim koracima prema nwo. Samo, drukčije je pisano…

anik bučko
1 godina prije

probali so Tajvancima i nije im uspjelo. Oni nisu glupi kako ukrajinci. I vjerovatno ni korejci nisu.

Max
1 godina prije

Strateško znači nuklearno a sjevernokorejsko je stalno spremno i ne biste stigli učiniti baš ništa da spriječite uporabu istog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI